2023 TÜBA - TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri Açıklandı

2023 TÜBA - TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri Açıklandı

TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri kapsamında özgün tematik konular içeren Türkiye kaynaklı üretilmiş doktora tezleri Programın Ödül Komitesi tarafından değerlendirilerek 2023 yılı sonuçları açıklandı. Ödüller sahiplerine 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan TEKNOFEST’te tevdi edilecek.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri programını inşa ederken tüm alanlardaki nitelikli insan kaynağı ve çalışmaları artırmak hedefiyle yola çıktık. Ödül programımızı bu amaçlarla, bu yıl da benzerlerini geride bırakarak fark yaratan doktora tezlerini, bilim insanlarını desteklemek üzere başvuruya açtık. Her birini Türkiye’nin önemli değerleri olarak gördüğüm tüm başvuruların ardından titiz bir değerlendirme nihayetinde Doktora Bilim Ödülleri 2023 yılında 3. kez sahiplerini bulacak. Her geçen yıl artan katma değer üretecek nitelikteki inovatif çalışmaların Akademimizde büyük bir memnuniyet yarattığını, ödüle hak kazanan bilim insanlarımızla bağımızın devam etmesini çok önemsediğimizi ayrıca belirtmek istiyorum. Doktora Bilim Ödülü sahiplerimize ödüllerini her yıl olduğu gibi yine TEKNOFEST kapsamında takdim edeceğiz. Değerli bilim insanlarımızı şimdiden kutluyorum, başarılarının ülkemiz ve dünya için daim olmasını diliyorum.” 

Programa son 3 yıl içinde; TEKNOFEST'in öncelikli alanları olarak gösterilen Teknoloji ve Tasarım, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Eğitim, Sağlık, Tarım ve Ekoloji Teknolojileri ve Biyoteknoloji, Milli Teknoloji Hamlesi’nin Uluslararası İlişkiler, Kalkınma Politikaları, Eğitim Yaklaşımları, Güvenlik Politikaları hakkında tamamlanan ve savunulan doktora tezleriyle bilim insanları başvurdu.

Değerlendirme sonucunda; Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında Dr. Tuğçe Bilen İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ndeki “Yapay Zeka Tabanlı ve Dijital İkiz Destekli Geçici Havasal Ağ Yönetimi” başlıklı teziyle birinci, Dr. Furkan Özdemir Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ndeki “Yüksek Mukavemetli ve Korozyona Dirençli Alüminyum Alaşımlarının Geliştirilmesi” teziyle ikinci, Dr. İlhan Fırat Kılınçer Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ndeki “Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri için Yapay Zeka Tabanlı Yeni Bir Güvenlik Modelinin Oluşturulması” adlı teziyle üçüncü,

Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında; Dr. Duygu Yılmaz Usta Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ndeki “Katı Kendiliğinden Emülsifiye İlaç Taşıyıcı Sistemlerin Geliştirilmesi ve in Vitro- in Vivo Değerlendirmeler” teziyle birinci, Dr. Aslıhan Arslan Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ndeki “Çözünürlüğü ve Çözünme Hızı Artırılmış Selekoksib Formülasyonlarının Tasarımı, Optimizasyonu ve in Vitro/in Vivo Değerlendirilmesi” teziyle ikinci, Dr. Emre Özgenç Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ndeki “Meme Kanseri Tedavisinde Kullanılmak Üzere LU-177 ile Radyoişaretlenecek Yeni Bir Radyofarmasötik Kitinin Geliştirilmesi” teziyle üçüncü,

Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında; Dr. Sümeyye Ulaş Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’ndeki “Ebeveyn Çocuk Etkileşim Terapisinin Türk Kültürüne Uyarlanarak Otizm Tanılı Çocuklar ve Tipik Gelişim Gösteren Çocuklar ile Ebeveynleri Üzerinde Etkililiğinin İncelenmesi” teziyle birinci, Dr. Osman Gazi Güçlütürk Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ndeki “Türk Hukukunda Makine Öğrenmesine Dayalı Yapay Zekada Verinin Hukuka Uygun Şekilde Kullanılması” başlıklı teziyle ikinci, Dr. Hatice Oğuz Özgür Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ndeki “Risk Toplumu Bağlamında Kuşaklararası Boyutta Şiddetin Değişen Yüzü: Dijital Şiddet” ile üçüncü olarak TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü’ne layık görüldüler.