TÜBA-GEBİP Üyelerinden Önemli Buluş

TÜBA-GEBİP Üyelerinden Önemli Buluş

2013 TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı) Üyesi Doç. Dr. Gökhan Demirel, 2014 TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Yavuz Dede ve 2015 TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Hakan Usta, dünyada ilk kez nanoyapılı, süperhidrofobik özellikte organik yarı-iletken filmlerin SERS alanında kullanılabileceğini göstererek önemli bir buluşa imza attı.

İki yıllık yoğun bir araştırma sonucu elde ettikleri “Nanoyapılı Organik Yarı-iletken Filmlerin Yüzey-Güçlendirilmiş Raman Spektroskopisi (SERS) Platformu Olarak Kullanımı” konusundaki çalışmanın bu önemli sonuçlarının Nature Materials gibi dünyanın en prestijli malzeme dergisinde yayımlanmasından dolayı gurur duyduklarını söyleyen Demirel ve Usta, çalışmanın yürütülmesinde temel finansal desteğin TÜBA-GEBİP ile sağlandığını ifade etti.

Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Demirel ve Abdullah Gül Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Usta, n-tipi organik bir yarı-iletken olan α,ω-diperflorohekzilquartertiyofen (DFH-4T) moleküllerini özgün bir üretim yaklaşımı ile 3-Boyutlu ve nanoyapılı olarak büyütmeyi başardılar. Üretilen yapıların SERS uygulamalarında herhangi bir plazmonik kaplama olmaksızın eşsiz güçlendirme sağlayabildiklerini gösterdiler. Şimdiye kadar SERS uygulamalarında metalik, inorganik yapılar kullanılmasına rağmen organik temelli bir yapının güçlendirme sağlayabildiği, dünyada ilk kez ekip tarafından ortaya çıkarıldı. Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Dede’nin katkıda bulunduğu teorik hesaplamalar sonucu, deneylerde gözlenen bu eşsiz güçlendirmenin mekanizmasının sadece yük-transfer temelli olmadığı aynı zamanda 3-boyutlu morfolojinin de temel rol oynadığı gösterildi.

The City University of New York (CUNY) Kimya Bölümü öğretim üyelerinden SERS alanında uzman Prof. Dr. John R. Lombardi çalışma ile ilgili Nature Materials dergisine yazdığı haberde “Gerçekleştirilen çalışmanın SERS alanında yeni ufuklar açacağını ve bu keşfin yakın gelecekte moleküler sensör alanında SERS’ün kullanımını artıracağını” belirtti.

Makaleye ulaşmak için: https://www.nature.com/nmat/journal/vaop/ncurrent/full/nmat4957.html