TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü Kazandı

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü Kazandı

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'larını nasıl onardığını ve genetik bilgisini nasıl koruduğunu haritalandıran araştırmaları dolayısıyla Kimya alanında 2015 Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

Prof. Sancar, ilk açıklamasında ödülün sürpriz olduğunu, kendisini ve ailesini mutlu ettiğini belirtti. Ülkesi Türkiye için de çok mutlu olduğunu ifade eden Profesör Sancar Nobel Kimya Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı oldu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Akademi Şeref Üyesi Prof. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü almış olmasının TÜBA ve ülkemiz için çok önemli bir gurur ve sevinç kaynağı olduğunu belirterek şunları söyledi “Akademi Şeref Üyemiz Prof. Dr. Aziz Sancar, bilim dünyasında çığır açıcı katkı ve başarılarını, gururla izlediğimiz bir bilim insanımız. Prof. Dr. Sancar’ın Kanser tedavisi açısından da büyük önem taşıyan DNA onarımına ilişkin katkıları dolayısıyla Kimya dalında Nobel Ödülü’ne layık görülmesi, Türk bilim camiası ve Akademi’miz açısından gerçek ve sembolik değeri büyük ve teşvik edici bir olay. Bize bu gururu ve sevinci yaşatan değerli hocamızı içtenlikle tebrik ediyoruz. ”

Araştırma sonuçları yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinde de kullanılan Prof. Dr. Sancar, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen Nobel Ödülü’nü yine kimya alanında İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul L. Modrich ile paylaştı. Bu yılın başarılı isimlerine 3 milyon İsveç kronu (Yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarındaki Nobel Ödülü,  Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenecek törende verilecek.

Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir?

TÜBA Şeref Üyesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi(ABD) Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu. 1946 yılında Mardin'de dünyaya gelen, Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu.

Prof. Dr. Aziz Sancar 1946'da Mardin, Savur'da 8 kardeşin 7'ncisi olarak dünyaya geldi. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. 1997 yılından bugüne ABD  North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştu.

Prof. Dr. Sancar, 2006 yılından beri TÜBA üyesidir.