TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin'den "Soda ve Meyveli Sodalarda Kullanılan Sodyum Benzoatla Gelen Kanser Riski Uyarısı!"

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin'den "Soda ve Meyveli Sodalarda Kullanılan Sodyum Benzoatla Gelen Kanser Riski Uyarısı!"

TÜBA Asli Üyesi, TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin piyasada satışa sunulan bazı içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonucunda meyveli gazoz ve meyve aromalı sodalarda antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu ile koruyucu madde olarak sodyum benzoat maddesinin kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı.

Kansere Yol Açabiliyor
C vitamini ile benzoatın aynı karışımda kullanılmasının kanser riski taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Gültekin, "İçeceklerde çok sayıda koruyucu madde kullanılıyor. Konulan maddeler bozulmasın diye C vitamini de eklenebiliyor. C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat ayın karışımda olduğunu da bekleme sırasında ısıya veya gün ısısına maruz bırakıldığında 'benzen' denilen madde oluşuyor. Bu madde kansere yol açabiliyor" diye konuştu. Prof. Dr. Gültekin, bazı içeceklerde antioksidan olarak kullanılan C vitamini yerine doğal meyve suyu kullanıldığını, doğal meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve koruyucu madde olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanser yapan benzen maddesine dönüşebildiğini ifade etti.

Başka Antioksidan Kullanılabilir
Bu durumun üretici firmalar tarafından bilinmediğine dikkat eken Prof. Dr. Gültekin, üretici ve tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Üreticilerin, C vitamini ve sodyum benzoat maddesini beraber kullanmaması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Gültekin, "Sodyum benzoat yerine bir başka koruyucu veya C vitamini yerine başka bir antioksidan kullanabilirler. Bu ürünleri satan bakkal ve marketler, bu ürünleri uygun şartlarda saklarlarsa risk ortadan kalkacaktır. İçecekler gün ışığına maruz kalacak şekilde muhafaza edilmemeli" diye konuştu.

Üretici de Tüketici de Bilmeli 
Tüketicileri içeceklerin içindekiler bölümüne bakmaları konusunda uyaran Prof. Dr. Gültekin, şunları kaydetti:
"Benzoaik asit veya sodyum benzoat ile C vitaminini bir arada olduğu (askorbik asit) ürünleri tercih etmesinler. Gıdada kullanılan kombinasyonlar Türk Gıda Koteksine uygun olarak üretiliyor. Gıda kodeksinde koruyucu olarak sodyum benzoat kullanılır. Anitoksidan özelliğiyle C vitamini de kullanılır. Ancak bunların ikisinin bir araya gelmesi ve saklama koşullarının olumsuzluğu sonucu tehlike ortaya çıkıyor. Bunu da üreticilerin ve tüketicilerin bilmesi gerekiyor."

İlgili Fotoğraflar