2022 Yılı TÜBA GEBİP ve TESEP Ödülleri Açıklandı

2022 Yılı TÜBA GEBİP ve TESEP Ödülleri Açıklandı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen; TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödüllerini alacak isimler belli oldu. Ödüller, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine tevdi edilecek.

TÜBA GEBİP ve TESEP Ödül programlarının uzun yıllardan bu yana sürdürüldüğünü hatırlatan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker Dünya’da ‘Genç Akademi’ oluşumunun ilk örneklerinden olan ve ülkemizde müstesna bir konuma sahip bulunan TÜBA-GEBİP Ödüllerinin tüm bilim alanlarında çalışan bilim insanlarına açık olduğunu söyledi ve “Sağlık bilimlerinde uzmanlık, diğer bilim dallarında doktora derecesini almış ve Türkiye’de çalışan veya Türkiye’de çalışma kararını vermiş, 39 yaşını doldurmamış genç bilim insanlarının başvuruları arasından yapılan değerlendirmeyle bu yıl da ödüle layık görülenler belli oldu. 2022 yılı TÜBA GEBİP Ödülü sahibi 34 genç bilim insanımızı ve nitelikli Türkçe bilimsel telif eserleriyle bizleri gururlandıran  TESEP Ödüllü 7 eser sahibimizi yürekten kutluyorum, başarıları daim olsun.” dedi.

Programa başvuruda bulunan tüm adayları tebrik eden Başkan Şeker, “Akademi olarak programın tüm aşamalarında gördüğümüz her çalışma ve tanıştığımız her bilim insanı bizim için çok önemli ve takdire şayandır. Bu açıdan sadece ödül alanlara değil, başvuruda bulunan, bu başvuruları titizlikle değerlendirme konusunda özveriyle çalışan ve tabii ki ödül sahibi olan tüm bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

TÜBA-GEBİP Ödülleri 
TÜBA bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen TÜBA-GEBİP Ödülü’nü 2022 yılında; Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü de dâhil 22 farklı üniversite ve kurumdan 34 üstün başarılı genç bilim insanı kazandı. Böylece şimdiye kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı 610'a yükseldi. Türkiye’nin uluslararası bilim camiasındaki tanıtımı ve ilişkileri, üstün başarılı genç bilim insanlarının teşviki ve çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri bakımından özel bir öneme sahip. 

 

TÜBA-TESEP Ödülleri
Üniversitelere yönelik nitelikli Türkçe telif eser üretimi teşvikini amaçlayan Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) kapsamında; 2022 yılında Sosyal Bilimler ve Doğa ve Mühendislik Bilimleri alanında 1'er esere Telif Eser Ödülü, Sosyal Bilimler alanında 1 esere Fuat Sezgin Özel Ödülü, 2 eser Halil İnalcık Özel Ödülü’nü paylaştı, 1 esere Mehmet Genç Özel Ödülü ve 1 esere de Kayda Değer Eser (Mansiyon) Ödülü olmak üzere toplam 7 eser, 6 TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Böylece şimdiye kadar ödüllendirilen eser sayısı da 226’ya yükseldi.

 

TÜBA- GEBİP Ödülleri Hakkında
Doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor. Özgün ve yüksek talep gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 35 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca her yıl 15 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık da sağlanıyor.

TÜBA-TESEP Ödülleri Hakkında
Tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla veriliyor. 2008’de başlatılan ve 2016’ya kadar telif ve çeviri eserlerin ödüllendirildiği TEÇEP olarak adlandırılan programın 2017’den itibaren telif eserleri teşvik etmeyi amaçlayan TESEP olarak devamına karar verildi. Bu seneden itibaren, TÜBA-TESEP Ödülleri kapsamında Akademi Konseyi tarafından, belirli bilim alanlarında yayımlanan eserlere, alanında dünya bilimine değer katmış, ulusal ve uluslararası başarılarıyla ülkemizi onurlandırmış Şeref Üyelerimizin adına ihdas edilen “Halil İnalcık Özel Ödülü”, “Fuat Sezgin Özel Ödülü” ile “Mehmet Genç Özel Ödülü” veriliyor. 2022 yılında, TESEP Telif Eser Ödülü, Fuat Sezgin Özel Ödülü, Halil İnalcık Özel Ödülü ve Mehmet Genç Özel Ödülü için 25 bin TL, Kayda Değer Telif Eser Ödülü (mansiyon) için ise, 15 bin TL ödül takdim ediliyor.