YLSY Yurt Dışı Bursiyerleri Vizyon ve Farkındalık Eğitimleri Programı

YLSY Yurt Dışı Bursiyerleri Vizyon ve Farkındalık Eğitimleri Programı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen “Yurt Dışına Li­sansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) Yurt Dışı Bursiyerleri Viz­yon ve Farkındalık Eğitimleri Programı”na katıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile pek çok kurum başkanı ve akademisyenin söz aldığı programda Bakan Özer bursiyerlere seslenerek "Siz değerli gençlerimizi özellikle kutluyorum. Sizler Cum­huriyetin kuruluşundan itibaren ülkemizin geleceğinin inşasında ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmek için 1929'da yürürlüğe giren 1416 sayılı Kanun'un 2022 yılındaki süreci devam ettiren hikâyenin birer kahraman­larısınız." hitabıyla sözlerine başlayan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhuriyetin kurucularının ülkenin en kalıcı sermayesi olan beşeri sermayesinin niteliğini artır­maya ne kadar önem verdiklerini bu kanunun tarihinden anlaşıldığını ifade etti.

Yurt dışına öğrenci gönderilmesine ilişkin Kanun'un Cumhuriyetin kuruluşundan 6 yıl sonra 1929'da yürür­lüğe girdiğini dile getiren Özer, şunları kaydetti: "Sosyal bilimler ve beşeri bilimlerden fen bilimleri ve sağlık bilim­lerine kadar ülkemizin tüm yükseköğretim kurumlarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu yıldızlar, bu program sayesinde yetişiyor. Arf Teoremi'nin kurucusu Cahit Arf, maarif davamızın mütefekkiri Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek, Adnan Kahveci bu program saye­sinde ülkemize değer kattı. Bugün teşrifleriyle bizi onur­landıran Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey de bizim bursiyerlerimizden... Bu bursiyer programı­nın ne kadar önemli olduğunu görebiliyorsunuz. İnşallah, sizler de gittiğiniz yerlerde çok başarılı bir şekilde eğitim­lerinizi alarak Türkiye'yi temsil edecek ve 21. yüzyılda bölgesinde ve dünyada iddia sahibi bir ülke inşasının en önemli insan kaynağını oluşturacaksınız.” dedi.

Prof. Şeker ise yaptığı konuşmada nitelikli insan gücünün Türkiye’ye katkısı üzerinde durdu ve ayrıca Türkiye’nin ulusal bilim akademisi olan TÜBA’nın görev ve sorum­luluklarının yanı sıra gerçekleştirdiği Ödül programları, yürütülen bilimsel programlar ve projeler hakkında da bilgi verdi.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu “Batı'nın Türkiye Algısı ve Ermeni Meselesi” konulu konferans verdi. Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise Vakfın dünyanın 49 ülkesindeki 427 eğitim kurumuyla her geçen gün daha da büyüyerek devam eden eğitim faaliyetlerini anlattı.

Programda, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın YLSY yurt dışı bursiyerlerine yönelik "Dünya­nın neresinde olursanız olun, ne kadar başarılı olursanız olun Türk olduğunuzu unutmayın. Türkiye'ye hizmet yapma göreviniz olduğunu unutmayın, Türkiye'ye borcu­nuz var, bunu unutmayın." ifadelerinin yer aldığı video da yayınlandı. Program 24 Mart tarihinde sona erdi.

İlgili Fotoğraflar