Türkiye’nin Güçlü Akademisi Var

Türkiye’nin Güçlü Akademisi Var

Çalışma ziyaretleri kapsamında Ulanbator’da bulunan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde düzenlenen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasındaki protokol imza törenine katıldı.

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, TÜBA Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, İKÇÜ Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Doğan ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Dış İlişkiler ve İşbirlikleri Koordinatörü Dr. Tumurkhuu Uuganbayar’ın da katıldığı ve ortak müfredat geliştirme, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi hususlarını içeren iş birliği protokolünün imza töreninde konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, iki farklı ülkeden bilişim insanlarının yürüttüğü ortak projede Ötüken bölgesi kazılarının başarıyla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti paylaştı. Bilim diplomasisinin ülkeler arası ilişkilerde önemine vurgu yapan Başkan Şeker: “Türkiye, güçlü bir akademik geleneğe sahip. Bu deneyimini dost ve kardeş ülkelere aktarmak zorunda. Bu konuda son zamanlarda önemli adımlar atılıyor. İKÇÜ’nün bu bölgeye özel ilgi göstermesini takdirle karşılıyorum. Diğer taraftan teknoloji konusunda Türkiye büyük başarılara imza atıyor. Özellikle sanayi ve teknoloji alanında öncü bir devlet olma yolunda Türkiye hızla ilerliyor. Savunma sanayinde gelinen nokta örnek olarak gösterilecek nitelikte. Bu başarıda akademisyenlerin de önemli katkıları var. Güçlü bilimsel birikimimizle bu topraklarda olmak zorundayız. Tarihi ve kültürel geçmişimiz ile yakın ilişkilerimiz bunu zorunlu kılıyor. Ülkelerin iktisadi ve kültürel iş birlikleri toplumların yakınlaşması için önemli ancak bilimsel birliktelikler ve bugünün konusu olan öğrenci ile akademisyen değişimleri bu yakınlığı artırıcı en önemli hususların başında geliyor.” dedi.

Türkiye’nin teknoloji deneyiminden yararlanmak istiyoruz
TÜBA Başkanını üniversitelerinde ağırlamaktan mutlu olduklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Tumurpurev Namnan, özellikle pandemi döneminde Türkiye’nin Moğol halkının yanında olduğunu söyledi. Moğolistan devletinin uluslararası ilişkilere çok önem verdiğini ifade eden Rektör Namnan “Akademik alanda çok disiplinli bir anlayışla iş birliği yapabiliriz. Biz teknoloji konusundan ülkemizin öncü kurumlarından biriyiz. Teknoloji konusunda daha yakın olmamız gerekiyor. Türkiye son yıllarda sanayi ve teknoloji alanında başarılı işlere imza attı. Öncelikle bu alanda yakın iş birliği yapmalıyız ve Türkiye’nin alandaki deneyimlinden yararlanmak istiyoruz. Deneyim paylaşımı ile her iki ülke de daha iyi yerlere gelecektir. Biz Türkiye’yi çok seviyoruz.” dedi.

İKÇÜ ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında iş birliği protokolünün de imzalandığı törende konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, iki üniversite arasında var olan iş birliklerinin çerçevesini genişlettiler söyledi. Üniversiteleri hakkında bilgi veren Rektör Köse: “Biz Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte başarılı bir kazı çalışmasını sonuçlandırdık. Protokol ile iş birliğimizi bir adım öteye taşlıyor ve öğrenci değişimi ile bilimsel farklı alanlarda iş birliğinin çerçevesini oluşturuyoruz. 14 fakülte, 1 yüksekokul ve 3 enstitü ile her alanda büyük başarılara imza atıyoruz. Deneyimimizi komşu ve kardeş ülkelerle paylaşarak daha üst seviyeleri hedefliyoruz. Bu yolla son zamanlarda gelişen Türk-Moğol ilişkilerine katkıyı hedefliyoruz. Bölgeyi çok seviyoruz ve önemsiyoruz. Özellikle turizm alanında çok büyük bir deneyime sahibiz ve başlangıç için bu alanda deneyim paylaşımı uygun diye düşünüyorum.” dedi.

Ziyaret protokolün imzalanması ve iki ülke arasında yapılması gerekenlerin istişare edilmesiyle sona erdi.