Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Bodrum’da Gerçekleştirildi

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Bodrum’da Gerçekleştirildi

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi, 21-24 Temmuz tarihleri arasında Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Türkiye’deki fizikçileri bir araya getiren, uluslararası katılımla yurt içinde ve yurt dışında çalışan bilim insanlarının bilimsel gelişmeler hakkında bilgi alışverişi ve işbirliği olanaklarını artırmayı hedefleyen Türk Fizik Derneği’nin düzenlediği fizik kongreleri, başvuruda bulunan 720 kişinin katılımıyla bilim kurulu üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda; 219 adet sözlü, 174 adet de poster bildiri kongrede sunulmak üzere kabul edildi.

Konularında uzman 29 Türk ve çağrılı yabancı konuşmacıların yanı sıra yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile birlikte çok sayıda fizikçi bilim insanının katılımıyla gerçekleşen kongreye Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Bilim Kurulu ve Balkan Fizik Birliği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Öktem, Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Suat Özkurucuklu, Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pervin Arıkan, Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş ve ayrıca Gazeteci Abbas Güçlü katıldı.

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Suat Özkurucuklu yaptığı konuşmada ‘Son elli yıldır bilişim teknolojileri, internet ve sanal dünyanın biçimlendirdiği ve sınırlarının bulanıklaştığı bir gezegende yaşamaktayız. Bunun dışında nano teknoloji, gen teknolojisi gibi insanların geleceğini şekillendirecek teknolojiler de son elli yıldır gelişim sürecinin dominant aktörleri konumundadır. Tüm bu gelişmelerin kaynağında fizik bilimi bulunmaktadır’ dedi.

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pervin Arıkan ise "Ülkemizi geleceğin dünyasına taşıyabilecek büyük çaplı projeler için kritik araştırma grupları oluşturmaktan başka seçeneğimiz olmadığını biliyoruz ve bu problemi en kısa zamanda çözmek zorundayız, bunun da farkındayız. Bir ülkenin bilimsel ve teknolojik araştırma geliştirme potansiyeli; eğitim sisteminin, çağın gerçekleriyle ne kadar uyumlu olduğuyla orantılıdır’ diyerek sözü Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Bilim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yeşim Öktem'e bıraktı.

Doç. Dr. Yeşim Öktem, "Türk Fizik Derneği de Türkiye'nin uygar dünyanın bir parçası olması için toplumsal sorumluluğunu azami ölçüde yerine getirmeye çalışıyor. Bu amaçla da her yıl gerçekten çok büyük özveride bulunarak, birçok hocamızla birlikte böyle etkinlikler düzenleyip; yerli ve yabancı fizikçileri, öğrencileri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Benim en büyük amacım; öğrencilere fiziği sevdirmek, bilimsel araştırmayı sevdirmek ve bu konuda ülkemizde çalışmalarını sağlamak. Bu kongrenin tüm katılımcılara faydalı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş da; ’Yaşamımızı şekillendirecek her alanda yeni bir anlayış ve yaşam biçimi ortaya çıkacak. Yeni dönemde bilim ve teknolojide egemen olan araştırma geliştirme kapasitesi yüksek olan ülkeler, dünyamızı biçimlendirecek’ dedi ve ardından kongreye katkılarından dolayı TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar'a, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan'a, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'a, kurul üyelerine ve koordinatörlerine, kongre davetini kabul edip destek olan yerli ve yabancı çağrılı konuşmacılara, kongreyi destekleyen üniversite ve firmalara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Akkuş'un ardından söz alan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bu yıl 31. kez gerçekleştirilen fizik kongresinde, 2009 yılından beri Bodrum Belediyesi olarak Türk Fizik Derneği ile birlikte ev sahipliği yapmayı sürdüklerini ifade etti ve sözü TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’a bıraktı. Prof. Dr. Acar ise; son yıllarda Türkiye'nin artan bir ivmeyle, özellikle ar-ge ve bilim alanında yaptığı yatırımlarda çok büyük bir sıçrama kaydettiği belirttiği konuşmasının ardından 2014 yılı Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü’nü Abbas Güçlü’ye verdi.

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Ödüllerini almaya hak kazanan ve TÜBA Asosiye Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz’ün de aralarında bulunduğu bilim insanlarına ise ödülleri, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş tarafından verildi.

2014 Yılı Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü
Abbas Güçlü – Milliyet Gazetesi

2014 Yılı Türk Fizik Derneği Onur Ödülü
Prof. Dr. Metin Subaşı – Yıldız Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Çetin Arıkan – İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Yüksel Bektöre – Uludağ Üniversitesi
Fizikçi Faruk Okuyucu – İstanbul Üniversitesi

2014 Yılı Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü

Doç. Dr. Bilge Demirköz – Orta Doğu Teknik Üniversitesi

2014 Yılı Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü
Doç. Dr. Sefer Bora Lişesivdin – Gazi Üniversitesi

2013 Yılı Türk Fizik Derneği Engin Abat En İyi Kuramsal Poster Bildiri Ödülü
Çağla Altınkaynak – Balıkesir Üniversitesi

2013 Yılı Türk Fizik Derneği Özgen Berkol Doğan En İyi Deneysel Poster Bildiri Ödülü
Çağlar Çetinkaya – İstanbul Üniversitesi

İlgili Fotoğraflar