TÜBA Üyesi Prof. Şinasi Özsoylu Vefat Etti

TÜBA Üyesi Prof. Şinasi Özsoylu Vefat Etti

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Şinasi Özsoylu, 17 Ocak 2022 tarihinde hayatını kaybetti.

2014 yılında TÜBA’ya üye seçilen Prof. Dr. Şinasi Özsoylu, Hacettepe Çocuk Hastanesi’nin (HÜ) kuruluşunda rol aldı. 94 yaşında yaşama veda eden   HÜ Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Özsoylu’ya Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine sabırlar diliyoruz.

Prof. Dr. Şinasi Özsoylu kimdir?
29 Ağustos 1927 Erzurum’da doğdu. Parasız yatılı olarak okuduğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1951 yılında mezun oldu. Üç yıl Van’da çalışarak mecburi hizmetini yerine getirdi. 1955-1958 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hacettepe Çocuk Hastanesi'nde başasistanlığı bittikten sonra Amerika’ya gitti; bir yıl biyokimya eğitimi aldı, 1959-1960 yılları arasında Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, St. Louis Çocuk Hastanesi'nde, 1961 yılına kadar aynı Okulun Farmakoloji Anabilim Dalı'nda çalıştı. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi sonraki iki yıl boyunca eğitim aldı. Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi'nde Pediatrik Hematoloji doktoru olarak çalıştı. 1963 yılında Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi'ne dönerek 1964’te doçent, 1969’da pediatri ve hematoloji profesörü oldu. Pediatri, hematoloji, hepatoloji alanında çalıştı.

1971 ve 1972 yıllarında Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda ve Maryland Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalıştı. Ankara'ya döndükten sonra 1976’da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı oldu, ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hacettepe Çocuk Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları profesörü ve hematoloji ve hepatoloji bölüm başkanı olarak çalıştı.

Özsoylu 1960 yılında ECFMG, 1963 yılında Amerikan Pediatri Kurulu'na girdi. Türk Tabipleri Derneği, Türk Pediatri Derneği, Türk Çocuk Sağlığı Derneği, Türk Hematoloji Derneği, Türk Hemofili Derneği ve Dünya Hemofili Federasyonu üyesi oldu. Uluslararası Pediatri Derneği, Avrupa Pediatrik Hematoloji ve İmmünoloji Derneği, Uluslararası Pediatri Koleji, Avrupa Bilim Vakfı ve Akdeniz Pediatri Dernekleri Birliği. Uluslararası Pediatri Derneği’nde disiplinler arası bir hematoloji uzmanı olarak görev aldı. 1993’te Amerikan Pediatri Derneği'nin 1995’te Amerikan Pediatri Akademisi'nin Onursal Üyesi oldu. Avrupa Pediatrik Hematoloji ve İmmünoloji Derneği'nin eski başkanı oldu ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Tıp Grubu’nda üyelik yaptı. 19 tıp dergisinin yayın kurulunda ve New Journal of Medicine'nin editörüdür. 1979'da Dogramacı Ödülü, 1989'da ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Ödülü aldı ve 800'den fazla yayın yaptı (ABD ve Avrupa'da 400'den fazla) ve dört kitap yazdı. Prof. Özsoylu, 2014 yılında TÜBA Üyesi seçildi.