TÜBA Üyesi Prof. Öniş’e “Üstün Başarı Ödülü”

TÜBA Üyesi Prof. Öniş’e “Üstün Başarı Ödülü”

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ziya Öniş’e 18. Kadir Has Ödülleri kapsamında düzenlenen törenle “Üstün Başarı Ödülü” takdim edildi.

2023 yılının ödül verilecek çalışma alanı, pandemi sonunda yaşadığımız ve dünyayı etkileyen ekonomik düzenlerin yarattığı sorunlara istinaden “Dünyada Sürdürülebilir Ekonomi” olarak seçildi ve önemli başarılara imza atarak bu alandaki araştırmalara katkı sağlayan bilim insanlarına “Üstün Başarı” ve “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı” ödülleri verildi.

Kalkınmacı devlet ve küresel politik ekonomi, kalkınmanın ekonomi politiği, küreselleşmenin ve demokrasinin geleceği, yükselen güçlerin karşılaştırmalı politik ekonomisi ile Avrupa ve Türkiye politikaları konuları üzerine yaratıcı ve çığır açıcı çalışmaları, bu konular üzerine sunduğu özgün dersler ve alana katkılarından dolayı Prof. Dr. Ziya Öniş,18. Kadir Has Ödülleri Değerlendirme Kurulu tarafından 2023 yılında “Üstün Başarı Ödülü”ne layık görüldü.

18. Kadir Has Ödülleri’nde “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” ise Doç. Dr. Bengi Akbulut’a verildi. Dr. Akbulut, kalkınmanın politik ekonomisi, politik ekoloji, kırsal ve çevresel dönüşüm, ekosistem ve ekonomi arasındaki teknolojik ve toplumsal ilişkiler; iklim krizine karşı adil dönüşümün politik ekonomisi alanlarında özgün ve yaratıcı çalışmaları nedeniyle 2023 yılı “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”nün sahibi oldu.

Prof. Dr. Ziya Öniş kimdir?
Koç Üniversitesi'nde uluslararası politik ekonomi profesörü olan Prof. Öniş, Koç Üniversitesi Küreselleşme, Barış ve Demokratik Yönetişim Merkezi (GLODEM) ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Direktörlüğü görevlerinde bulundu. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümüne katılmadan önce Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı (1984-1999), aynı üniversitenin Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümünde de dersler verdi. Lisans ve yüksek lisans derecelerini iktisat alanında London School of Economics and Political Science'dan aldı. Doktorasını ise kalkınma iktisadi alanında Manchester Üniversitesi'nde tamamladı. Prof. Öniş'in çalışmaları Review of International Political Economy, Third World Quarterly, New Political Economy, Development and Change, Political Science Quarterly, Globalizations, Journal of Democracy, Turkish Studies başta olmak üzere saygin sosyal bilimler dergilerinde yayımlandı. TÜBİTAK Sosyal Bilimler Bilim Ödülü ve Koç Üniversitesi Üstün Başarı Ödülünü alan Prof. Dr. Ziya Öniş 2012 yılında TÜBA üyesi seçildi.

Prof. Öniş son dönemde çalışmalarını liberal demokrasinin krizi, küresel popülist dalga, otoriter geri dönüşler ve demokratikleşme beklentileri, liberal uluslararası düzen sonrası ortaya çıkan yeni düzen, AKP döneminde Türkiye’nin ekonomi politiği, Türk dış politikasında yeni yönelimler ve iç politika-dış politika etkileşimleri temaları üzerinde yoğunlaştırıyor.

Prof. Öniş, 2012 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyeliğine seçilmiş, TÜBİTAK Bilim Ödülü ve Koç Üniversitesi Üstün Başarı Ödülü almaya hak kazanmıştır. Öniş 2012 yılında Koç Üniversitesi Araştırmada Üstün Başarı Ödülü ve 2020-2021 yıllarında Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Eğitimde Üstün Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür. Prof. Öniş ayrıca 2019 yılında Government and Opposition dergisinde yayınlanan makalesiyle Elizabeth Meehan En İyi Makale Ödülü’nün de ortak sahibidir.