TÜBA Üyesi Prof. Bejan’a ASME Madalyası
TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Adrian Bejan, Amerikan Makine Mühendisleri Birliği (ASME) tarafından 2024 yılı ASME Madalyası'na layık görüldü.
Çalışmalarının özgünlüğü ve mühendislik alanına kalıcı etkisi; yeni enerji, hareket, form ve evrim bilimindeki gelişmeleri; biyolojik, jeofizik ve sosyolojik sistemler arasında köprü kurması dolayısıyla ödülü almaya hak kazanan Prof. Bejan'a madalyası Kasım 2024'te Portland, Ore'de düzenlenecek olan Uluslararası Makine Mühendisliği Kongresi ve Fuarı'nda (IMECE) takdim edilecek.
ASME, küresel mühendislik topluluğunun gerçek dünya sorunlarına çözümler geliştirmesine yardımcı olmak üzere kuruldu. 1880 yılında Amerikan Makine Mühendisleri Derneği olarak temelleri atılan ASME, mühendisin toplumdaki hayati rolünü teşvik ederken, tüm mühendislik disiplinlerinde iş birliğini, bilgi paylaşımını ve beceri gelişimini sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir meslek kuruluşu. ASME kuralları ve standartları, yayınları, konferansları, sürekli eğitimi ve mesleki gelişim programları, teknik bilgiyi geliştirmek ve daha güvenli bir dünya için bir temel oluşturuyor. 2020 yılında ASME, mühendislik camiasına yeni ve yenilikçi ürünler, hizmetler ve teknolojiler getirecek iş girişimlerine ev sahipliği yapmak üzere kâr amacı gütmeyen yeni bir yan kuruluş olan International Society of Interdisciplinary Engineers (Uluslararası Disiplinlerarası Mühendisler Derneği) (ISIE) II & III LLC'yi kurdu.
Prof. Dr. Adrian Bejan kimdir?
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 1971’de lisans, 1972’de yüksek lisans, 1975 yılında ise doktora eğitimini tamamladı.
Prof. Bejan, çığır açan birçok gelişmeye imza attı; termodinamiği ısı transferi, akışkanlar dinamiği ve form bilimi (örn, indirgemecilik doktrinine karşı bir denge unsuru olarak akış konfigürasyonu, görüntü, tasarım) ile birleştirdi; doğadaki evrimin Yapısal Yasasını keşfetti, öğretti ve uyguladı; ve biyologları, fizikçileri, mühendisleri, sosyologları, filozofları, ekonomistleri, yöneticileri ve sporcuları “Doğada Tasarım” (2012), “Yaşam Fiziği” (2016), “Özgürlük ve Evrim” (2020) ve “Zaman ve Güzellik” (2022) gibi halk için yazdığı özgün kitaplarla bir araya getirdi. Etkili çalışmaları ve üretken yayın sicili kendisine 11 ülkeden 18 fahri doktora kazandırdı. PLOS Biology'deki atıf etki veri tabanına göre, en çok atıf alan ve en etkili bilim insanlarının ilk %0,01'i arasında yer alan Bejan, makine mühendisliği alanında dünya çapında en etkili altıncı, tüm mühendislik disiplinleri arasında ise 11. sırada yer alıyor.
Termodinamik ve doğal tasarımın yapısal yasası ve doğa, mühendislik, bilim ve sosyal sistemlerdeki evrimi alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle Philadelphia'daki Franklin Enstitüsü'nün Benjamin Franklin Madalyası’nı, 2019 yılında Humboldt Araştırma Ödülü'nü, “Time and Beauty” adlı kitabıyla Nautilus Books Ödülü'nü, Interpore tarafından Kimberly-Clark Seçkin Konferans Ödülü'nü, IAGE tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü ve ASME'den Ralph Coats Roe Madalyası, Edward F. Obert Ödülü ve AIChE ile birlikte Max Jakob Anma Ödülü'nü aldı. 2020 yılında Fransız Akademik Palmiye Nişanı Şövalyesi unvanı verildi. Son olarak 2024 yılında Duke Üniversitesi'nden Capers ve Marion McDonald Öğretim ve Araştırmada Üstün Başarı Ödülü'nün sahibi oldu.