TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. György Hazai’ye Liyakat Nişanı

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. György Hazai’ye Liyakat Nişanı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Türkiye’ye, Türkçeye, Türk kültürü ve tarihi ile Türkiye araştırmalarına önemli katkılarda bulunanlara Cumhuriyet ve Liyakat Nişanlarını tevcih etti. TÜBA Şeref Üyesi ünlü Macar Türkolog Prof. Dr. György Hazai’ye de ‘Liyakat Nişanı’ tevcih edildi.

Çankaya Köşkü’nde 11 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Gül, Türk vatandaşı olmadan Türkiye dışında, Türk kültür, tarih ve medeniyetinin kıymetini fark edip bu alanda çalışma yapan bilim insanlarının çabalarının takdire şayan olduğunu belirtti.

György Hazai’nin dünya çapında tanınmış bir Türkolog olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül sözlerini “Değerli dostumuz birçok Türkolog’un yetiştirilmesinde gerçekten çok emeği geçmiştir. Ben ne zaman Macar Büyükelçilerini kabul etsem hepsinin hep Türkçe konuştuğunu görürüm ve bundan gerçekten çok büyük mutluluk duyarım. Dolayısıyla Macaristan’daki Türkoloji akımı ve okulu çok güçlüdür. Buna çok büyük emeği geçen değerli dostumuza tekrar teşekkür ediyorum” diyerek sürdürdü.

Törende İtalya'nın Eski Ankara Büyükelçisi olarak 2 Şubat 2004-11 Haziran 2010 tarihleri arasında Türkiye’de görev yapan Carlo Marsili’ye "Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirine yakınlaşmalarını sağladığı" için Cumhuriyet Nişanı, TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. György Hazai ile birlikte 14 bilim insanına ise; Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi, Başbakanın onayı ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile Türkiye’nin uluslararası alanda ilim ve sanat konusunda tanıtılmasına bulundukları katkı nedeniyle ‘Liyakat Nişanı’ verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, Türkiye dışında Türkiye'ye ve Türk kültürüne hizmet edenlerin bazen hatırlanamadığına işaret ederek, Marsili'nin Türkiye'de uzun zaman büyükelçilik görevinde bulunduğunu ve bu gayretleri karşısında böyle bir armağanı vermenin borç olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca: "Liyakat nişanlarını Türk kültürünün bütün alanlarında, Türk dili olmak üzere, Türk mimarisi, Türk kültürünün bütün alanlarında faaliyet gösteren Türkiye dışındaki bilim insanı dostlarımıza veriyoruz. Türkiye tarihi ve kültürü olarak çok büyük bir ülke. Roma, Bizans, Anadolu dönemlerine gittiğimizde bu coğrafya çok büyük medeniyetlere, insani faaliyetlere şahitlik yapmış ve bunların hatırasını da bünyesinde saklamaktadır. Türkiye'nin kültür mirasını dünyaya tanıtmak, insanlığa sunmak da bizim borcumuzdur. Türkiye'de bu konuda birçok faaliyetler yapılmakta. Devletler, özel kültür adamları, müzeler diğer faaliyetler de yapılmaktadır. Türkiye dışında Türkiye'nin bu zenginliğini bütün dünyaya tanıtan, ilim sanat dünyasında öne çıkmış, bu alandaki faaliyetleri, başarıları herkes tarafından takdir edilen Türkiye dostları var. İşte o dostlarımıza bugün burada Liyakat Nişanı veriyoruz" dedi.

Liyakat Nişanı’na Lâyık Görülen 14 Bilim İnsanı
-Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ile modern Türkiye tarihi üzerine çok sayıda kitap, makale ve araştırmaya imza atan, Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Feroz Ahmad (ABD)

-Osmanlı dönemi iktisadi ve toplumsal tarihi ile Anadolu'daki Rum kültürü üzerine çalışan Evangelia Balta (Yunanistan)

-Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerinde Osmanlı dönemine ilişkin birçok yayında imzası bulunan, ODTÜ ve Boğaziçi'nin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde görev yapan Osmanlı tarihçisi Suraiya Faroqhi (Almanya)

-Akademik çalışmaları 16. yüzyıl Osmanlı tarihi üzerine yoğunlaşan, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ilişkin çok sayıda makalesi bulunan Şikago Üniversitesi'nde Osmanlı ve İslam Tarihi profesörü olarak görev yapan Cornell Fleischer (ABD)

-Kanada ile Türkiye arasında eğitim alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Türkiye'nin ve Türk kültürünün tanıtılması için çeşitli projelere imza atan Feridun Hamdullahpur (Kanada)

-Lefkoşa Kıbrıs Üniversitesi Türkoloji Bölümü kurucusu, Dışişleri Bakanlığı tarafından "Üstün Hizmet Ödülü" ile taltif edilen, Türkiye Bilimler Akademisi(TÜBA) ve Macar Bilimler Akademisi Üyesi Türkolog Prof.Dr. György Hazai (Macaristan)

-Osmanlı-Türk dili, edebiyatı ve sanat tarihi eğitimi alan, Balkanlar'daki Osmanlı mimarisini inceleyen, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde görev yapan Machiel Kiel (Hollanda)

-Türkçe-Arapça dil ve edebiyatı alanında çalışan, Boşnak edebiyatının Türkçe ile ilişkisi başta olmak üzere, Türk edebiyatı konusunda çok sayıda çalışmaya imza atan Fehim Nametak (Bosna-Hersek)

-Eski Türkçe, Çağatay lehçesi ve Uygurca başta olmak üzere Türk dillerinin grameri ve leksikolojisi üzerine çok sayıda çalışması bulunan Türkolog Dimitry Mihailovic Nasilov (Rusya Federasyonu)

-Osmanlı-Türk çinileri, Osmanlı Padişahlarının portreleri, Osmanlı dönemi kıyafetleri üzerine çeşitli sergiler düzenleyen, Türk Sanatları Kongresi Uluslararası Komitesi onursal üyesi Julian Raby (ABD)

-Viyana Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Türkoloji / Arabistik bölümü mezunu olan, Osmanlıca ve Türkçenin linguistik yapısına ilişkin birçok esere imza atan Claudia Römer (Avusturya)

-Osmanlı tarihi üzerine çalışan, yayımladığı çok sayıda kitap ve makalenin yanı sıra birçok Türkoloğun yetişmesine de yardımcı olan, Türk Tarih Kurumu şeref üyesi Tadashi Suziki (Japonya)

-Mağrip bölgesinde Osmanlı kültürü, Osmanlı-Mağrip ilişkileri ve Osmanlı-Arap ilişkileri üzerine çok sayıda makale ve kitaba imza atan, Türk Tarih Kurumu şeref üyesi Abdeljelil Temimi (Tunus)

-Uygurca başta olmak üzere Türki diller üzerine uzmanlaşan Abudurexiti Yakufu (Çin Halk Cumhuriyeti)