TÜBA-Kök Hücre Politikaları Çalıştayı Yapıldı

TÜBA-Kök Hücre Politikaları Çalıştayı Yapıldı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı, Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ev sahipliğinde, ERÜ Genkök Genom ve Kök Hücre Merkezi’nde, 30’dan fazla kurumdan, 90’ın üzerinde katılımcıyla 27-28 Aralık tarihlerinde gerçekleştirildi.

Kök hücre alanındaki çalışma ve araştırmaların taşıdığı stratejik öneme dikkati çekmek ve kök hücre çalışmalarındaki ulusal politikaları belirlemek üzere düzenlenen ve açılış töreni Sabancı Kültür Sitesi’nde yapılan Çalıştay’a, TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Eşyürütücüsü Prof. Dr. Bülent ZÜLFİKAR, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin KELEŞTEMUR, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati DEMİR, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat TOSUN ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR açılış konuşmasında: TÜBA’nın önemli görevlerinden birinin de, bilim temelli danışmanlık olduğunu; Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı ile ilgili tüm paydaşların katılım ve katkıları ile ulusal kök hücre politikalarına dair önerilerin üretilmesinin amaçlandığını, çalıştay sonunda hazırlanacak raporun, ilgili kurum ve paydaşların yanında kamuoyuyla da paylaşılacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat TOSUN ise; “Benim Çalıştay’da bulunmak istiyor olmamın iki önemli nedeni var; TÜBA’nın şimdiye kadar yaptığı çalışmaları, bundan sonraki şahlanışı ile ilgili zemini güçlendirme, bir çeşit köklenme olarak kabul ediyor olmam bunlardan ilki. TÜBA, muhtevası ve hedefleriyle, akademik hayatın akademisi olarak bizleri gelecek adında heyecanlandıran bir yapıya sahip. İkinci nedenim ise; ERÜ, üniversite olarak, kamuyla beraber, özel sektörü ve diğer kaynakları harekete geçirmiştir, üniversitelerimizin kendi içine kapanmaması oldukça önemlidir ve bu benim orada olmamın diğer önemli nedenidir. Kök hücre hala bakir ve üzerinde çalışma yapılması gereken ve ümit vadeden alanlardan bir tanesi. Bu açıdan konunun politikalarını ve stratejilerini belirleyen verimli bir çalıştay olacağını düşünüyorum” dedi.

9 farklı çalıştay masası kuruldu

Bilimsel program, ERÜ Genkök Genom ve Kök Hücre Merkezi’nin 9 ayrı salonunda; Hücresel Tedaviler: Plüripotent Kök Hücreler, Hücresel Tedaviler: Erişkin Kök Hücreler, Rejeneratif Tıp ve Hücresel İmmünoterapi, Kök Hücre Çalışmalarında Kurallar ve Düzenlemeler,  Etik Uygulamalar ve Düzenlemeler, TÜBİTAK Projelerinde ve Sağlık Bakanlığı Projelerinde TÜBA ile Koordinasyon, Ulusal Doku Bilgi Bankası ve Kordon Kanı Bankası, Eğitim  ve Kök Hücre Merkezleri (ARGE-GMP) Koordinasyonu, Mükemmeliyet Merkezlerinin Oluşturulması ve Ortak Kullanım Stratejileri başlıklı  toplam 9 masanın faaliyetleriyle devam etti.

28 Aralık'ta, "Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştay Raporu"nun oluşturulmasına yönelik olarak çalıştay masalarının raporları ortak oturumda tartışıldı. Ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar: "Türkiye, sağlık alanında bölgesel olarak iddialı bir güç. Kök hücre konusunda ciddi çalışmalar var ancak Çalıştay’dan da anladığımız, bu alanda yapılacak daha çok çalışma var" dedi. Çalıştay’ın Eşyürütücüsü Prof. Dr. Bülent ZÜLFİKAR yaptığı açıklamada: "Kök hücre çalışmalarının sadece genetik bilim dalını ve kan hastalıkları bilim dallarını ilgilendiren değil bunun yanında nöroloji, kardiyoloji, ortopedi, psikiyatri gibi pek çok bilim dalını ilgilendiren bir konu olduğu Çalıştay sonucunda karara bağlanan ana konulardan biri oldu. Bir diğeri kök hücre çalışmalarında standartların yükseltilmesine ve etkin kalite kontrolüne de çok önem verilmesi ve bunun daha fazla üzerinde durulması gerektiğine karar verildi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, YÖK ve TÜBA'nın bu koordinasyonun devam etmesi, çalışmaların işbirliği içerisinde sürdürülmesi ana kararlardan biri oldu. Bir başkası gönüllü kök hücre vericisi yani donör dediğimiz kişilerin sayısını artırılması ve bunun mümkünse önümüzdeki yıl bitmeden 1 milyona kadar yükseltilmesi ve özellikle toplumdaki ihtiyaçların karşılanması noktasında kamuoyunun buna destek vererek gönüllü donör olabilmesinin önünün açılması alınan kararlardan biri oldu.” dedi.

Prof. Dr. Zülfikar ayrıca; Çalıştay sonuçları ile ilgili önerileri içeren raporun, TÜBA tarafından hazırlanarak ilgili kurumlar, paydaşlar ve kamuoyuyla paylaşılacağını da ekledi.

 

İlgili Fotoğraflar