TÜBA Asli Üyesi Prof. Gürsan AASSA – WISE Komitesi’ne Üçüncü Kez Seçildi

TÜBA Asli Üyesi Prof. Gürsan AASSA – WISE Komitesi’ne Üçüncü Kez Seçildi

Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, TÜBA tarafından aday gösterildiği Asya Bilim Akademileri ve Dernekleri Birliği'nin (Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) "Bilim ve Mühendislikte Kadın (Women in Science and Engineering-WISE) Komitesi'ne 2021-2023 dönemi için yeniden üye seçildi.

2017 yılından günümüze AASSA-WISE Komite Üyesi olarak bu alanda yürütülen çalışmalara katkı verdiğini belirten Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan AASSA-WISE Komitesi çalışmaları hakkında konuştu: “Komitenin öncelikli amacı üye ülkelerde bilim kadınlarının sorunlarını tespit etmek ve kadınların bilimde ilerlemesini teşvik etmek amacıyla yürütülecek politikaların oluşturulmasını sağlamak. Bu görevin bilim kadınlarının karşılaştığı sorunları tespit edip çözüm üretilmesi ve ülkemizde ve dünyada rol model olacak bilim kadınlarının başarı hikayelerinin paylaşılarak toplumda farkındalık oluşturulması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. 2017 yılından bu yana Komitenin üyesiyim, bu üçüncü dönemim diyebiliriz. 2019-2021 dönemi AASSA-WISE Komitesi’nin danışmanlığını da yaptım. Ayrıca bu süreçte Avustralya Bilimler Akademisi’nin yürütücülüğündeki “STEM Women Asia” başlıklı uluslararası projeyi 1 Ekim 2021 tarihinde tamamladık. TÜBA’nın da destek verdiği projede, Asya ülkelerindeki bilim kadınlarının arasında bilimsel bir iletişim ağı (https://stemwomen.asia) kuruldu. Bilim kadınlarının geçmişten günümüze geçirdikleri bilimsel sürece yönelik izlenimleri ve tecrübelerinin aktarıldığı; bilim ve teknolojiye meraklı kız çocuklarına rol model olabilecek başarılı bilim kadını profillerinin tanıtıldığı etkin ve aktif bir uluslararası iletişim ve iş birliği platformu bu uluslararası proje sayesinde oluşturuldu.” dedi.

AASSA-WISE etkinliklerinden birinin de TÜBA ve AASSA ile Küresel Bilim Akademileri Ağı (IAP) iş birliğiyle 2014 yılında Ege Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Women in Science and Technology” başlıklı uluslararası toplantı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, çalıştayda ortaya çıkan sonuçların katılımcı ülke raporlarıyla AASSA-WISE Komitesince değerlendirildiğini ve kitap haline getirildiğini belirtti. 2015 yılında yayımlanan “Women in Science and Technology in Asia” isimli kitabın tanıtımının AASSA’ya üye ülkelerin yanı sıra global düzeyde gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, “Women in Science and Technology” Çalıştayı’nın ilham kaynağı olduğu faaliyetlerden birinin de, hazırlanmasında aktif görev aldığı "Profiles of Women Scientists in Asia: Their Inspirational Stories" isimli kitap olduğunu ve AASSA ve IAP desteği ile bu kitabın 2018 yılında yayımlandığını belirtti.

AASSA-WISE Komitesi 

Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan kimdir?
1993 yılında Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi’nden üçüncülükle mezun oldu. 1996 yılında yüksek lisans derecesini, 2000 yılında doktora derecesini aynı fakültede Analitik Kimya Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 2009 yılından bu yana aynı anabilim dalında profesör olarak çalışan Prof. Arzum Erdem Gürsan, 2001 yılında TÜBA- Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı kapsamında, “TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü”ne; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2006 yılında Fen Bilimleri-Kimya alanında “TÜBİTAK Teşvik Ödülü” ve 2015 yılında Sağlık Bilimleri alanında “TÜBİTAK Bilim Ödülü”ne layık görüldü. 2007 yılında TÜBA Asosye Üyesi, 2016 yılında TÜBA Asli Üyesi seçilen Prof. Arzum Erdem Gürsan, 2018 yılında kimya alanında önemli çalışmalar yapan saygın bilim insanlarına verilen "The Royal Society of Chemistry – Fellow (FRSC)" unvanını aldı. 2019 yılında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları, Araştırma Burs ve Destekleri Grubu ve Yarışmalar Grubu Danışma kurulu üyeliği ve 2020 yılında Yürütme Kurulu (GYK) üyeliğine seçildi. 2017 yılından bu yana AASSA-WISE komitesi üyesi olan Prof. Arzum Erdem Gürsan, 2020 yılında TÜBA Akademi konsey üyesi olarak seçildi.

Prof. Arzum Erdem Gürsan’ın SCI/SCI-E kapsamında yer alan uluslararası indeksli hakemli dergilerde 190’dan fazla makalesi bulunuyor. Ayrıca uluslararası toplantı ve konferanslarda 30’dan fazla davetli bildirisi, editörlüğünü yaptığı 1 adet uluslararası ve 1 adet ulusal yayınevi tarafından basılan kitabı, 15 adet uluslararası kitap bölümü ve 5 adet derlemesi bulunuyor. Web of Science (WoS) kayıtlarına göre, başkaları tarafından yayınlarına yapılmış 5500 den fazla atıfı mevcut olup, h-indeksi ise 43.

İlaç, protein, enzim ve nükleik asitlere dayalı olan elektrokimyasal biyosensörlerin/aptasensörlerin geliştirilmesi ve uygulamaları alanında birçok ulusal ve uluslararası iş birliğine yönelik projeleri yürüten Prof. Arzum Erdem Gürsan, farklı analitlerin çevre, gıda, ve sağlık alanında tayinine yönelik kullan-at özellikte elektrokimyasal biyosensör entegre edilmiş analitik sistemlerin geliştirilmesi ve uygulamaları üzerine çalışıyor.