BTYK’nın 27. Toplantı Gündemi: “Medikal Biyoteknoloji”

BTYK’nın 27. Toplantı Gündemi: “Medikal Biyoteknoloji”

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 27. toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi.

Türkiye'de bilim politikalarının oluşturulmasında en yüksek karar organı olan BTYK, “Ulusal Yenilik Sistemi ve Medikal Biyoteknoloji” ana gündemiyle 18 Haziran 2014 tarihinde Gölbaşı'ndaki Vali Galip Demirel Ankara Vilayetler Evi'nde toplandı.

BTYK’ya 18. kez başkanlık yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmasında, “Ülke, millet ve bilim dünyası için hayırlara vesile olacak kararlar alınacağına inanıyorum. Tüm bu süreç boyunca burada aldığımız kararların bütün kurumlarca sahiplenilmiş ve hızla hayata geçirilmiş olmasından da memnuniyet duyuyorum. Geriye dönüp baktığımızda ülkemizde katma değer oluşturan bilim, teknoloji ve yenilik alanındaki gücümüzü ileriye taşıyan tüm gelişmelerin Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararlarına dayandığını görüyoruz" dedi.

Bilim, teknoloji ve yeniliğin bir ülkenin gelişmesindeki en önemli itici güçlerden biri olduğuna inandıklarını ve bu nedenle ülke gündeminin en yoğun olduğu dönemlerde bile bu toplantıları yapmaktan ve toplantılara bizzat katılmaktan vazgeçmediklerini söyleyen Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “27. BTYK'nın gündemini "ulusal yenilik sistemi ve medikal biyoteknoloji" olarak belirledik, Toplantımızda geleceği şekillendirecek en kilit alanlardan biri olan medikal biyoteknoloji alanında kamu, özel sektör ve üniversitelerde atmamız gereken adımları bütün boyutlarıyla masaya yatıracağız. Bunun yanı sıra Ar-Ge ve yenilik sistemimizle eğitim konusunda yapılan çalışmaları değerlendireceğiz. Günümüzde biyoteknoloji ürünleri sadece sağlık alanında değil, tüm sektörlerde önemli hale geldi. Hedefimiz, ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren sektörü biyoteknolojik, biyobenzer ürünler başta olmak üzere daha yüksek katma değerli ilaçlar üreten rekabetçi bir yapıya kavuşturmaktır. Bunun için de yurt içi tıbbi cihaz, tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 20'sini, yurt içi ilaç ihtiyacının yüzde 60'ının yerli üretimle karşılanmasını hedefliyoruz. Sağlık hizmetlerinde kendi önceliklerimiz ve hassasiyetlerimize uygun olarak biyoteknoloji odaklı atılımları gerçekleştirme mecburiyetinde olduğumuz bilinciyle hareket ediyoruz."

"12 yıl öncesinin Türkiye'si değiliz"
Erdoğan "Bilim teknoloji alanında bu treni kaçırmaya asla niyetimiz yok" dedi ve ardından sözlerini "Çok açık ki Türkiye olarak 12 yıl öncesinin Türkiye'si değiliz. Birçok alanda olduğu gibi bilim teknoloji, yenilik alanında da tarihi bir atılım içindeyiz. Son yıllarda yaşanan o sıçramayla ülkemiz, 2000 yılında 3,4 milyar lira olan Ar-Ge harcamasını 2012 yılında 13 milyar liranın üzerine çıkardı. Ar-Ge harcamasının GSYİH oranı, yaklaşık iki katına çıkarak 2000 yılındaki yüzde 0,48 oranından, 2012 yılında yüzde 0,92 oranına ulaştı. Yeterli mi, yeterli değil. Bunun daha da artması lazım. Bilim teknoloji ve yenilik atılımlarımızın en önemli sonuçlarından biri de özel sektörün bu alandaki çalışmaları önem arz etmeye başladı. Özel sektörün Ar-Ge harcamaları, 2012 yılında 5,9 milyar liraya ulaşarak 2000 yılı değerinin 5 katına çıktı. Yine 2012 yılında tam zaman eş değer Ar-Ge personeli sayısı 105 bine, araştırmacı sayısı 82 bine ulaştı. Bunlar 2000 yılındaki değerlerin 4 katı." diyerek sürdürdü.

"Geçtiğimiz 200 yıllık dönemde çok acılar çok üzüntüler çok kayıplar yaşadık" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "1923 yılında kurduğumuz cumhuriyetimiz, kayıplar döneminin sonuna geldiğimizin müjdecisiydi. Şimdi ekonomide, bilimde, ticarette, diplomaside, sanatta diğer tüm alanlarda yeniden yükselişe geçtiğimizin heyecanını yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem de çok daha kazanımlar, başarılar elde ettiğimiz, sevinçler yaşadığımız bir dönem olacak. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'muzun bu süreçte kendi alanlarında önemli kararları alıp, yol haritalarının belirlendiği öncü rolünü sürdüreceğine inanıyorum. Kurulumuzun 27. toplantısının milletimiz, insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum."