Başkan Şeker’den MUIS’e Ziyaret

Başkan Şeker’den MUIS’e Ziyaret

Resmi ziyaretler ve İkili anlaşmalar için Moğolistan’da bulunan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Moğolistan Devlet Üniversitesi (MUIS) Rektörü Prof. Dr. Ochirkhuyag Bayanjargal’ı makamında ziyaret etti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin TÜBA Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Bulduklu’nun da yer aldığı ziyarete İKÇÜ Türkiyat Araştırmaları Merkezi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Doğan, MUIS Türkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Battulga Tsend, Dış İlişkiler Koordinatörü Badamdash Dashdavaa ve Moğolistan Devlet Üniversitesi Ortak Türkoloji Enstitüsü Müdürü Dr. Ankhbayar Danuu da katıldı.

İki ülke arasında ilişkileri geliştirmekte kararlıyız
Ziyarette konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bilim diplomasisi anlamında akademilere önemli görevler düştüğünü ifade ederek sözlerine başladı. Moğolistan’ın en köklü ulusal üniversitesi olarak MUIS’in bu manada önemli görevler üstlenmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Prof. Dr. Şeker, böyle köklü üniversitelerin kurumlara, siyasete ve topluma yön vermesi gerektiğini söyledi. Başkan Şeker: “Ülkenin en köklü üniversitesi olarak MUIS’in mezunlarının ülkeye yön verdiğini görüyoruz. MUIS, Moğolistan için çok değerli bir üniversite ve lider olmanın diğerlerin örnek olma gibi sorumluluğu da yüklediğini görüyoruz. Siz önce olduğunuzda diğerleri sizin süreçlerinizi izliyor. Ülkenin en başarılı üniversitesi olarak MUIS, akademik camiada bir yol gösterici pozisyonunda. Bu anlamda sorumluluğunuzun farkında olduğunuzu izliyoruz. Bu vesileyle Moğol öğrencilerin disiplin ve iş yapış biçimlerinden memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Niteliğin kazanılmasında ülkenin eğitim sisteminin önemli payı var. Ülkenizin ve halkınızın eğitime verdiği değer ve bu çerçevede gelişen eğitim sistemi ile gelecekte önemli başarılara imza atacağınızı düşünüyorum. Esasen akademi olarak biz öncelikli olarak lisansüstü eğitimle ilgileniyoruz. Ancak lisans düzeyinde de katkı vereceğimiz hususlarda elimizi taşın altına koyarız. İki ülke bilim diplomasisi adına daha fazlası için atılacak her adımı destekliyoruz. İlişkilerin bize düşen boyutunda daha fazla gelişme için kararlıyız ve bölgenin çalışmalarını ve akademisyenlerini yakından takip ediyoruz. TÜBA Akademi ödülleri çerçevesinde 2018 yılında Moğolistan Bilimler Akademisi Üyesi Bold Luvsandorj alanında yaptığı katkılar nedeniyle ödülünü Sayın Cumhurbaşkanımızdan almışlardı. 2020 yılında ise bizi ziyarete geldiğinde bölgeye ilişkin uzunca sohbet ettik. Biz akademi olarak daha fazla yapılacakları Moğolistan Bilimler Akademisi ile detaylıca bu ziyaretler kapsamında detaylıca ele alacağız” dedi.

Başkan Şeker’den MUIS’e yaz okulu müjdesi
Ülkeler arasında akademisyen değişimini başlatacak yoluyla iki ülkenin akademisinin etkileşimini hedeflediklerini söyleyen Başkan Şeker, mevcut durumda bir Moğol Türkolog araştırmacının TÜBA himayesinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi ve 26-29 Eylül tarihleri İstanbul’da yapılacak lisans düzeyi yaz okulu ile bu işbirliklerini daha geniş alana yaymak istediklerini söyledi. Görüşmede Başkan Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bir MUIS öğrencisinin de bu kapsamda programa katılımlarını sağlayabileceklerinin müjdesini verdi.

Türkiye’de devam eden projelerde kurumlardan katkı bekliyoruz
MUIS’in Türkiye ile var olan güçlü bağlarını geliştirmeye kararlı olduklarını ifade eden MUIS Rektörü Prof. Dr. Ochirkhuyag Bayanjargal, öğrenci kabulü teklifinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Bayanjargal “MUIS Moğolistan’ın ilk üniversitesi ve en başarılı yükseköğretim kurumu. Uluslararası çalışmaları, iş birliklerini ve yabancı kültürlerle etkileşimi çok önemsiyoruz. Şu anda 20 bin öğrencimiz, 1.300 akademik personelimiz var. Akademik personelimizin %54’ü doktoralı. Bu önemli bir rakam. Moğolistan’daki Türkoloji’nin tek merkeziyiz. Türkiyeyi çok seviyor ve kurumlardan özellikle Türkiye’deki çalışmalarımıza katkı bekliyoruz. TÜBA Başkanımızı burada ağırlamaktan son derece mutluyuz ve biz daha fazla alanda iş birliği yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Hem üniversitelerle hem de çatı kuruluşlarla ilişkilerimizi geliştirmeliyiz” dedi.

Ziyarete katılan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, iki üniversite arasına yakın işbirliklerinin var olduğunu ve daha farklı alanlarda iş birliği yapma kararlısını vurguladığı konuşmasında TÜBA’nın da içinde olduğu farklı boyut ve içeriklerde yeni alanlar geliştirilebileceğini söyledi. Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, MUIS ile yakın iletişim ve iş birliği içinde önemli adımlar attıklarını söyledi. Moğolistan coğrafyasına karşı özel ilgileri olduğunu vurgulayan Rektör Köse: “Biz bu coğrafyayı çok önemsiyoruz. Bu kapsamda ilk olarak karşılıklı Türkoloji enstitülerini açtık. Türkoloji Enstitüsü, TİKA’nın da destekleriyle Moğol öğrencilerimizi bir yıl boyunca üniversitemizde misafir etmemizin önünü açtı. Öğrencilerimiz geldiler, Türkçe öğreterek ülkelerindeki eğitim hayatlarına geri gönderdik. Bu yolla Moğolistan yükseköğretimine katkıda bulunuyoruz. Ayrıca az önce Başkanımızın da ifade ettiği gibi biz TÜBA ile işbirliği kapsamında bir Moğolistanlı Türkolog’u üniversitemizde araştırmalar yapmak üzere kabul etmiş durumdayız. Bu örnek aslında çoklu protokollerin işlerliği açısından önemli bir örnek. TÜBA ve TİKA başta olmak üzere ülkemizin kurumları ile çok yakın çalışıyoruz. Türkçe öğretim merkezimiz ve Türkiyat Araştırmaları Merkezimiz bu işbirliğinde lokomotif görevini üstlendiler. Buralar bizim geçmişimiz ve güçlü bağlarımız olduğunu biliyoruz” dedi.

İlgili Fotoğraflar