2024 TÜBA-GEBİP Geleneksel Bilimsel Değerlendirme Toplantısı
TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (GEBİP) Yıllık Bilimsel Değerlendirme Toplantısı Atatürk Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
GEBİP Ödül sahibi genç bilim insanları, gün boyunca Fen Bilimleri I-II, Mühendislik Bilimleri I-II, Sağlık ve Yaşam Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 6 eş zamanlı oturumda bilimsel projelerine ve son bir yılda yürüttükleri çalışmalarına ilişkin sunumlarını yaptı. Oturumlarda projelerin değerlendirilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili konular ele alındı. Ardından tüm ödül sahipleri ve akademi üyelerinin katılımıyla genel bir değerlendirme oturumu yapıldı. Oturumlara öğretim elemanları ve öğrenciler de katıldı. Akademi Şeref Üyelerinden Prof. Dr. Metin Balcı ve Genç Akademi Üyeleri ile “Prof. Dr. Metin Balcı Söyleşisi” gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker yaptı.
TÜBA-GEBİP kapsamında 644 üstün başarılı genç bilim insanı ödüllendirildi.
Geleneksel toplantıda konuşan Başkan Şeker TÜBA’nın “bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirme ve gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltme” ve “bilimsel başarıları ödüllendirme” amaçları doğrultusunda yürüttüğü “GEBİP’in Türkiye’nin en saygın ve özgün ödül programlarından biri olduğunu hatırlattı. Araştırmalarıyla ön plana çıkmış üstün başarılı genç bilim insanlarını ödüllendirmeyi ve Türkiye’de yapacakları nitelikli araştırmaları teşvik etme ve desteklemeyi içeren program kapsamında bugüne kadar 644 üstün başarılı genç bilim insanı ödüllendirildiğini söyledi.
Başkan Şeker şöyle konuştu: “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri, genç araştırmacılarımızın bilimsel çalışmalarını takdir etmek ve onları daha büyük başarılara yönlendirmek için önemli bir platform. Bu ödüller, genç bilim insanlarımızın motivasyonunu artırarak, ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Yapılan toplantılar zinciri, temel bilimlerden sosyal bilimlere kadar birçok alana yönelik çok önemli veriler sunuyor. Dış paydaşlara da açık olan toplantılara akademisyen ya da öğrencilerde katılım sağlayabilir ve parlak fikirlerin tartışıldığı ortamda kendi görüş ve önerilerini bilim insanları ile paylaşabilir.” dedi. TÜBA-GEBİP Ödülleri kapsamında 2024 yılı başvurularının değerlendirilmesi ve ödül verileceklerin belirlenmesine ilişkin faaliyetler, GEBİP Alan Değerlendirme Komiteleri, GEBİP Ana Komitesi ve Akademi Konseyi tarafından yürütüldüğünü aktaran Şeker. TÜBA bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen TÜBA-GEBİP Ödülü’yle birlikte 2024 yılında; Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü de verileceğini söyledi.
Akademi dünyası adına üzüntü duyuyorum.
Erzurum'a Brezilya'da düzenlenen G20'nin alt komisyonu olan Bilim20 toplantısından geldiğini ifade eden Şeker, akademi başkanlarının ve ülke temsilcilerinin Gazze'de yaşananlara sessiz kalmalarını eleştirdi. Prof. Dr. Şeker, "Geçmişten dersler çıkarılmadığı için benzer hataların halen devam ettiğini görmek bizleri yoruyor, üzüyor. Umarım kısa sürede bir ateşkes sağlanarak bölge barışa, huzura kavuşur ve bu zulmün bir an önce bitmesi için tüm insanlık el ele vererek gereğini yapar. Bu konuda susan, görmezden gelen ve bu kaygıyı, üzüntüyü yaşamayan kişilerin vicdanının bir gün gelip hesap vereceği ortamlar oluşacaktır. Bilim20'de bunların da altını çizdiğimizde G20'de bulunan ülkelerin akademi başkanlarının ve temsilcilerinin hiçbir şey konuşmamak ve söylemek istemediklerini maalesef üzüntüyle gördük. Kendilerine 'bu geçmiş günahlarınızı düşünerek belki konuşmuyorsunuz ama yeni günahlara ortak olmamak için hiç olmazsa bir şeyler yapmanız gerektiğinin altını çizmek istiyorum' diye uyarıda bulundum. Akademi dünyası adına üzüntü duyduğumu kendilerine ilettim. Gerçekten akademi dünyası böyle durumlarda uyarıcı görevi görmeyecekse ne zaman görecek. Bu kadar bencillik, bu kadar vesayet savaşı, kendini aymaz bir şekilde kaosa ve krize kaptırmış olmak, aklıselimle, ortak akılla uzlaşmayan kendi içerisinde çok çelişkili paradoks bir durum. Bunu yorumlamaktan bile aciz kalıyoruz" diye konuştu.
Böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.
Rektör Çomaklı ise yönetim kadrosunun bu vizyonla hareket ederek çalışmalarını bir bölge üniversitesi olma temeli üzerinden evrensel bir dünya üniversitesi statüsüne taşımak yönünde sürdürdüğünü belirterek “Bu vesileyle 2024 TÜBA-GEBİP Yıllık Bilimsel Değerlendirme Toplantısının düzenlenmesinde emeği geçen, akademi üyelerine, bilim insanlarına ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bilimin ve araştırmanın özendirildiği bu toplantının başarılı geçmesini ve ülkemiz için faydalı sonuçlar vermesini temenni ediyorum. Ev sahipliğimizden memnun kalmanız dileğiyle sizlere bir kez daha Cumhuriyetimizin kurulduğu şehir olan Erzurum’a ve Üniversitemize hoş geldiniz diyor, Atatürk Üniversitesi ailesi adına hepinizi en derin saygı ve sevgilerimle selamlıyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı.
TÜBA Genç Akademi Konferansı kapsamında; TÜBA Asli Üyesi ve TCMB Banka Meclisi Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kar, "Küresel Ekonomi: Quo Vadis?" başlıklı sunumunda uluslararası ekonomik düzenin mimarisi, uluslararası ekonomik düzenin ilkeleri, uygulanan politikalar ve sonuçları hakkında konuştu. Çok taraflı kurumlarla iş birliğini yürütmenin, liberal demokrasilerin teşvik edilmesi, güvenlik alanında ve parasal alanda işbirliği üzerinde duran Prof. Kar, liberal ekonomik düzenin altın çağına ve üretimin küreselleşmesine dikkat çekti.
Düzenlenen Yapay Zeka Paneli’nde ise Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar "Yapay Zekanın Ekonomik Katma Değere Olan Etkisi"; Birmingham City Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Şeker “Verinin Gücü ve Güçlendirdikleri” ve Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Kürşat Güntürk "Yapay Zekada Güncel Durum ve Geleceğe Yönelik Beklentiler"ini detaylandırdı.