TÜSEB 2018 Aziz Sancar Ödülleri Sahiplerini Buldu

TÜSEB 2018 Aziz Sancar Ödülleri Sahiplerini Buldu

Nobel Ödüllü TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar adına verilen 2018 Aziz Sancar Bilim Ödülleri’ni Akademi Konsey Üyesi Prof. Dr. Feridun Cahit Tanyel ile Asli Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç; Aziz Sancar Teşvik Ödülleri’ni ise TÜBA-GEBİP Üyeleri Doç. Dr. Tevfik Tamer Önder, Dr. Öğr. Üyesi Urartu Özgür Şafak Şeker,Doç. Dr. Sinan Güven ve Doç. Dr. Mehmet Kahraman kazandı. 

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün desteğiyle Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından İstanbul’da düzenlenen “Bulaşıcı olmayan Hastalıkların Önlenmesi, Kontrolü ve Yönetimi” konulu 5. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nın ilk günü sonunda düzenlenen törende, tıp alanında yaptıkları çalışmalarla ödüle hak kazanan bilim insanları ödüllerini; TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın elinden aldı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın birer konuşma yaptığı Törene ve Kongreye, Türkiye’den ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı, sağlık yöneticisi ve sağlık sektörü temsilcisi ile TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Konsey Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Solak, Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. Fikrettin Şahin, TÜBA asli üyeleri Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, Prof. Dr. Ömer Küçük, Prof. Dr. Umran S. İnan, Prof. Dr. Mehmet Öztürk de katıldı.

TBMM Başkanı Yıldırım: “Sağlıkta teknolojik gelişim, en önemli hedefimiz”
TBMM Başkanı Binali Yıldırım yaptığı konuşmada, tüm alanlarda teknolojik gelişime önem verildiğini ancak özellikle sağlıkta teknoloji yatırımlarının son derece kritik olduğunun altını çizdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, üniversitelere, araştırma kuruluşlarına ve özel sektöre bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade eden Yıldırım, uluslararası kuruşları da bu alanda ülkemize yatırım yapmaya çağırdı. Binali Yıldırım, sağlık teknolojisi alanında çalışanlara patent ve buluşlarını ülkemize getirmesi adına tüm kolaylığın sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Bakan Koca: “Kronik hastalıklarla mücadelede ülke olarak çok sektörlü bir politika izlemeye kararlıyız.”
Törenin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Yurt dışında ülkemizin gönüllü elçileri olan, bulundukları pozisyonlar ve kariyerleriyle göğsümüzü kabartan, insanlığa verdiği her katkıyla vatanına bağlılığını gösteren değerli bilim adamlarımız. Sizler bu Kurultayların ana dinamiğini oluşturuyorsunuz” diyerek katılımcıları selamladı. 

Bakan Koca, kurultayın ana temasını oluşturan kronik hastalıklarla mücadelenin tek kanaldan yürütülmesinin mümkün olmadığının altını çizdi. Bu konuda yürütülen çok sektörlü çalışmaları özetleyen Bakan Koca, “Tüm gayretimizle obezite, diyabet, KOAH, iskemik kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, maligniteler gibi pek çok kronik hastalığın görülme sıklığını azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Koca, bu hedefe erişme yolunda Türkiye’de çok ileri seviyede araştırma merkezleri kurulduğunun altını çizdi ve şunları kaydetti: “Bilim insanlarımızın bu yolda araştırmalar yapmasını, dünyada hayranlık uyandıracak buluşlar yaparak insanlığın hizmetine sunmasını istiyoruz. Şehir hastanelerimiz gibi büyük sağlık tesislerini aynı zamanda bu araştırmalara merkez yapmak arzusundayız. Dünyanın dört bir yanında araştırmalar ve ileri seviyede klinik çalışmalar yapan kıymetli Türk bilim insanlarımızdan bu konularda bize yeni ufuklar açmalarını bekliyoruz.”

TÜBA Başkanı Acar: “Aziz Sancar Ödülleri ve Türk Tıp Dünyası Kongresi önemli etkinlikler”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Aziz Sancar ödülleri ve Kongreye ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Nobel Ödüllü Şeref Üyemiz Aziz Sancar adına TÜBA Asli Üyemiz Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur’un TÜSEB Başkanlığı döneminde başlatılan “Aziz Sancar Ödülleri”nin, ülkemizde tıp alanındaki bilimsel çalışmaların teşviki açısından, “Türk Tıp Dünyası Kongresi”nin de Sağlık konusundaki uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi bakımından önemli etkinlikler olduğuna inanıyorum. Diğer ödüllerde olduğu gibi bu yılki Aziz Sancar Ödüllerinde de TÜBA üyelerimizin gösterdiği başarıdan ayrıca memnuniyet duyuyoruz.2018 Aziz Sancar Ödüllerini kazanan TÜBA üyelerimizi ve diğer bilim insanlarımızı gönülden kutluyorum. Ödüllerin başlatılması ve yürütülmesindeki gayretleri dolayısıyla TÜSEB kurucu Başkanı asli üyemiz Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur ile TÜSEB Genel Sekreteri Prof. Dr. Bayram Yılmaz’a ve TÜSEB çalışanlarına; Sağlık Bakanlığımıza, Kongreyi himaye eden Cumhurbaşkanlığımıza, törene iştirak eden TBMM Başkanımız Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay ve Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca ile katkı ve katılım sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.”

İlgili Fotoğraflar