TÜBA Üyelerine YÖK Üyeliği ve Rektörlük

TÜBA Üyelerine YÖK Üyeliği ve Rektörlük

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın YÖK Üyeliği ve Rektör atamalarına ilişkin kararı 23 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı: TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan YÖK Üyesi seçilirken, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Gülfettin Çelik İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin, TÜBA-GEBİP Üyesi Prof. Dr. Yusuf Baran ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün rektörlüğüne atandı.

Anadolu Üniversitesi’nde 9 yıl hem rektör yardımcısı hem de rektörlük görevini sürdüren Prof. Dr. Naci Gündoğan YÖK Başkanlık Danışmanlığı görevini yürütürken alınan son kararla YÖK Üyesi seçildi. 2016 yılından bu yana Yükseköğretim Denetleme Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Gülfettin Çelik Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi rektörlüğüne, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Baran ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün rektörlüğüne atandı.

Prof. Dr. Naci Gündoğan kimdir?
1968 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1990 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak atandı.1993’de yüksek lisans, 1996’da da doktora çalışmalarını tamamladı. 2003 yılında “Sosyal Politika Doçenti” unvanını kazanan Gündoğan, 2008 yılında aynı fakültede profesör kadrosuna atandı.

Çeşitli dergilerde sosyal politika ve çalışma ekonomisi ile ilgili makaleleri, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konferanslarda sunulan ulusal ve uluslararası bildirileri bulunan “Genç İşsizliği”, “Yoksulluğun Değişen Yüzü: Çalışan Yoksullar”, “Çalışma Ekonomisi” gibi kitapların da yazarı olan Naci Gündoğan, 2008-2009 bahar döneminde ABD’de Cornell Üniversitesi Endüstri ve Çalışma İlişkileri Okulu’nda misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Kalkınma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜBİTAK, YÖK, TOBB gibi birçok kurum tarafından hazırlanan projelerde görev aldı ve 2000-2009 yılları arasında Eskişehir, Afyon ve Kütahya bölgesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak “Resmi Arabuluculuk” yaptı. 2010-2014 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde bulunan Naci Gündoğan, 22 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararla Cumhurbaşkanı tarafından Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Üniversitelerarası Kurul Sosyal Bilimler Eğitim Konsey Başkanlığı görevlerinde bulunan Gündoğan’a 2017 yılında Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bulunan Kolombiya Açık ve Uzaktan Öğrenme Üniversitesi (Universidad Nacional Abierta y a Distancia) tarafından “fahri doktora” unvanı verildi. Prof. Dr. Naci Gündoğan 2017 yılında TÜBA Asli Üyesi seçildi.

Prof. Dr. Gülfettin Çelik kimdir?
1962 yılında Kırcaali’de doğdu. 1987’de İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1994 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Bölümü’nde doktorasını tamamladı, doçentlik ve profesörlük unvanını aynı bölümde aldı.

2009-2010 arası Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kurucu dekanlığı yaptı. 2010-2011 Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yerine getirdi. Ardından 2014 yılına kadar İstanbul Medeniyet Üniversitesi rektör yardımcılığı ve aynı zamanda aynı üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi kurucu dekanlığını üstlendi. 2015-2016’da İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyal İşbirlikleri Bölgesi (SOSYOPARK) Araştırma ve Uygulama Merkezi kurucu müdürlüğü, 2013-2016’da TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği, 2014-2016 TÜBİTAK Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu üyeliği, 2016’da Dicle Üniversitesi rektörlüğü, 2013-2016 İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı (İBA) kuruculuğu ve başkanlığı yaptı.

“Dördüncü Nesil Üniversite ve Bir Gösterge Olarak Sosyopark, Gebze Sosyo-Ekonomik Bir İnceleme (2 Cilt) ve (Vakıf Su Tahlilleri) Su Hukuku ve Teşkilatı” eserlerini kaleme alan Prof. Çelik; uluslararası düzeyde (Birleşmiş Milletler Örgütü kapsamında) sivil toplum örgütlerinin kapasiteleri, kadınların kentsel uyumu, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uluslararası Öğrenciler Akademisi, Yurtdışı Lisansüstü Öğrencileri Osmanlı Tarih ve Kültürü Yaz Okulu, İstanbul Bilimler Akademisi Lisansüstü Eğitim Projelerini yürüttü.

25 Ağustos 2016 tarihinde Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyeliğine atandı, 2017 yılında ise TÜBA Asli Üyesi seçildi.

Prof. Dr. Yusuf Baran kimdir?
Prof. Dr. Yusuf Baran, 11 Aralık 1977 yılında Batman’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Batman ili Beşiri ilçesinde tamamladı. 1998 yılında Dicle Üniversitesi, Biyoloji Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans derecesini 2002 ve doktora derecesini 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) aldı. Doktora çalışmaları esnasında Kuzey Atlantik Savunma Paktı’ndan (NATO) aldığı özel bir burs ile Amerika Birleşik Devletleri, Medical University of South Carolina’da (2005 Temmuz-2006 Şubat) misafir araştırmacı olarak, 2007-2015 yılları arasında ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

Prof. Dr. Yusuf Baran’ın çeşitli kurumlar tarafından desteklenen 25’in üzerinde bilimsel araştırma projesi, 80’in üzerinde yayınlanmış bilimsel makalesi, 200’ün üzerinde ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirisi ve 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası ödülü vardır. Bu ödüllerden bazıları; 2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden “Yılın Tezi Ödülü”; 2010 yılında TÜBA’dan “Yılın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Bilim Kahramanları Derneği’nden “Yılın Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Dünya Ekonomik Forumu’ndan "2013 Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”; 2013 yılında Uluslararası Genç Liderler ve Girişimler Organizasyonu’ndan “Bilimsel Önderlik Alanında Türkiye’nin En Başarılı İnsanı Ödülü”dür.

Prof. Dr. Baran, Küresel Genç Akademi Yönetim Kurulu Üyeliği, Gelişen Ülkeler Mühendislik ve Teknoloji Akademisi Kurucu Üyeliği, Dünya Genç Bilim İnsanları Organizasyonu Üyeliği, TÜBA Kanser Çalışma Grubu Üyeliği, TÜBA Yılın Genç Bilim İnsanı Programı Üyeliği, Dünya Ekonomik Forumu Yılın Genç Bilim İnsanı Programı Üyeliği ve Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları ve Kanser Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmektedir.

2015 yılından beri Abdullah Gül Üniversitesi, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanlığı görevlerini sürdüren Prof. Dr. Yusuf Baran, 2010 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü’nün de sahibidir.