TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Küçük’e “Amerika Hematoloji Derneği Küresel Araştırma Ödülü”

TÜBA-GEBİP Üyesi Doç. Dr. Küçük’e “Amerika Hematoloji Derneği Küresel Araştırma Ödülü”

2017 TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Küçük, Amerikan Hematoloji Derneği (The American Society of Hematology-ASH) tarafından verilen “Küresel Araştırma Ödülü’ne layık görüldü. 

2018 yılında ASH’nin 7 ülkeden seçtiği 8 bilim insanı arasında yer alan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) Araştırma Grup Lideri ve 140.000 Dolar değerindeki ödülün sahibi Doç. Dr. Can Küçük şu şekilde konuştu; “Ödül kazanan projede, plazma hücre neoplazmlarında (PCN) genomik ve transkriptomik analizler yoluyla invazif olmayan (veya minimal invazif) tanının iyileştirilmesi ve selim plazma hücre neoplazmlarından overt multipl myeloma dönüşüm riski ve süresinin öngörülebilmesi için özgün biyobelirteçlerin varlığı araştırılacak. Küresel Araştırma Ödülü, gelecekteki uluslararası bilimsel liderlerin desteklenmesi, hematolojik kapasitenin artırılması, küresel kolaborasyonun geliştirilmesi için bağımsız akademik kariyerlerinin ilk aşamalarında olan bilim insanlarına araştırma veya eğitimsel programlar için ASH tarafından bu yıl ilk kez verilen küresel çapta bir bilim ödülü. Pek çok diğer ödül kategorileri de bulunan ASH’in kuruluşundan itibaren sadece Türkiye değil; Ortadoğu, Balkanlar ve Türk-İslam coğrafyasındaki devletlerde çalışmakta olan bir bilim insanına verdiği ilk ödül. Türk Hematoloji Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Hayri Özsan'ın aracılığıyla varlığından haberdar olduğum ödüle başvuru önkoşullarından biri  ASH üyesi olmaktı, aksi halde başvuru yapılamıyordu. Dolayısıyla ASH üyeliğime sponsorluğu için DEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Demirkan’a ayrıca teşekkür etmek isterim.” dedi.

Bu yıl Tanzanya, Guatemala, Brezilya, Singapur, İngiltere ve İtalya’dan da bilim insanlarını destekleyen ASH, her yıl verdiği ödüllerle hematoloji alanındaki çalışmalar arası sınırların kaldırılmasını sağlayarak iş birliğinin önünü açıyor.  

  • Emmanuela Ambrose, MD / Bugando Medical Centre, Mwanza, Tanzania
  • Siana Nkya, PhD / Muhimbili University of Health and Allied Sciences, Dar es Salaam, Tanzania
  • Cyntia Fabiola Valvert Gamboa, MD / Instituto Nacional Contra El Cancer, Guatemala
  • Renato Luiz Guerino Cunha, MD, PhD / Ribeirão Preto School of Medicine of São Paulo University, Brazil
  • Can Küçük, PhD / Dokuz Eylul University, Izmir, Turkey
  • Alice Cheung, PhD / Singapore General Hospital, Singapore
  • Paolo Gallipoli, MD, PhD / University of Cambridge, United Kingdom
  • Antonella Nai, PhD / Ospedale San Raffaele, Milan, Italy

Doç. Dr. Can Küçük kimdir?
1982 yılında Balıkesir’de doğdu.  Orta okulu Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nde, liseyi ise T.C. Ziraat Bankası Balıkesir Fen Lisesi’nde tamamladı. 2005 yılında ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun oldu. ABD Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi (UNMC) Eppley Kanser Enstitü’sünde Kanser Biyolojisi ve Onkoloji üzerine doktora öğrenimi gördü. Doktora sonrası çalışmalarımı sırasıyla UNMC ve City of Hope Tıp Merkezi’nde gerçekleştirdi. UNMC’deki doktora ve doktora sonrası çalışmalarında başta NK ve T hücre lenfomaları olmak üzere lenfoid neoplazmlar üzerine araştırmalar yaptı. 2014 yılı sonunda Türkiye’ye döndü.

TÜBİTAK 2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı’yla İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde ve Nisan 2015 tarihi itibarıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak göreve başladı. Halen DEÜTF Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi olarak görevlendirmeyle İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde “Lenfoid Kanserlerin Genomiği” araştırma grubunun lideri olarak çalışan Küçük, genellikle lenfoid kanserlerin biyolojisi üzerine genomik ve transkriptomik yaklaşımlar kullanarak bu hastalıkların tanı, tedavi ve takiplerinin iyileştirilmesi için özgün biyobelirteç ya da tedavi hedefi keşfi üzerine araştırmalar gerçekleştiriyor.