TÜBA Asosiye Üyesi Prof. Dr. Halit Keskin ve Prof. Dr. Ali Ekber Akgün’den “Takımlarda Kollektif Empati Ölçeği”

TÜBA Asosiye Üyesi Prof. Dr. Halit Keskin ve Prof. Dr. Ali Ekber Akgün’den “Takımlarda Kollektif Empati Ölçeği”

TÜBA Asosiye Üyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Keskin ve Prof. Dr. Ali Ekber Akgün ve çalışma arkadaşları önemli bir bilimsel başarıya imza atarak literatüre “takımlarda kollektif empati” ölçeğini kazandırdılar.

Bilgi teknolojilerinin hızla geliştiği günümüzde şirketler, yazılım geliştirme projeleri için önemli bütçeler ayırıyor. Fakat yazılım geliştirme projelerinde beklenenin çok üzerinde bir başarısızlık oranı söz konusu. Bu yüksek başarısızlık oranları, araştırmacıları başarı faktörlerini daha iyi anlamak için çalışmaya yönlendiriyor. Duyguların iş hayatındaki rolü ve proje başarısına katkısı da bu araştırmaların sonucunda gün yüzüne çıkıyor. Çalışma yaşamını duygulardan bağımsız olarak düşünmek mümkün olmadığı gibi özellikle insan unsurunun ön plana çıktığı işlerde duyguların önemi daha fazla hissediliyor.

Yazılım geliştirme projeleri de doğaları itibariyle karmaşık ve karşılıklı dayanışma gerektiren işler olduğundan, yazılım geliştirme takımlarında duyguların rolü oldukça önem arz ediyor. Özellikle kollektif empati gibi takım üyelerinin birbirlerinin duygusal tecrübelerini anlamaları, onaylamaları ve proje süresince birbirlerinin hislerine duygusal tepki vermeleri anlamına gelen kavramların proje çıktılarına etkisi araştırmacılar için merak konusu oluyor.

Kollektif empati kavramının takımlar için konuşulması akademik camia için oldukça yeni. Bilim adamlarımızın “Antecedents and consequences of collective empathy in software development project teams” isimli makalesi dünyada bu konuya eğilen üçüncü makale. Bununla birlikte literatürde takımların kollektif empati düzeyini belirleyecek bir ölçek bulunmuyor. Makale Social Science Citation Index (SSCI) kapsamında oldukça saygın bir dergi olan “Information & Management” dergisinde yayınlandı. Bilim adamlarımız, bu çalışmaları ile dünyada ilk kez kollektif empatinin ölçeğini geliştirerek bilim dünyasına önemli bir katkıda bulunuyor.
Bilim adamlarımızın bu çalışmalarıyla bölümler veya gruplar artık kollektif empati düzeyleri hakkında kolaylıkla bilgi edinebilecekler. Sonuçta Kollektif çalışıp çalışamadıklarını görme imkânına sahip olacaklar.

Çalışmanın sonuçlarına göre takımlarda kollektif empatinin gelişmesi takımları başarıya götüren önemli etmenlerden. Çalışma, kollektif empatiyi zihinsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç boyutlu olarak tanımlıyor. Takım üyelerinin birbirlerinin ne hissettiğini anlamaları, birbirlerinin hislerine ortak olmaları ve davranışları ile bunu ortaya koymaları takımların güçlü bir kollektif empatiye sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca takım üyeleri arasındaki karşılıklı güven, takım üyeleri arasında resmi ve resmi olmayan iletişimin güçlü olması, kollektif empatinin varlığını destekleyeceğinden yöneticilerin bu unsurlara dikkat etmesi gerekiyor. Bununla birlikte takımda kollektif empatinin varlığı, proje boyunca karşılaşılan problemlerin karşılıklı dayanışma ile çözümlenmesi yoluyla takım öğrenmesinin gerçekleşmesini ve projelerin zamanında bitirilmesini sağlıyor.