2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni 23 Aralık 2019 tarihinde İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirildi.

Tören’e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kızı Esra Albayrak, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Üyeleri Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz katıldı.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in vefatı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’u Fuat Sezgin yılı etmesiyle birlikte sene boyunca 16'yı aşkın ülkede bine yakın etkinlik düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Medeniyetler tarihini İslam medeniyetini görmezden gelerek yazmak mümkün değildir.”
Modern Bilimin Öncüleri İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi'nin açılışında Törende yaptığı konuşmada, sergide adına özel bir bölümün yer aldığı, İslam bilim ve teknoloji tarihine yaptığı katkıların daima şükranla hatırlanacağını söylediği Prof. Dr. Fuat Sezgin'i rahmetle yâd eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Burada yer alan ve her biri bilim tarihinde önemli yere sahip özel bölümler, medeniyetimizin altın sayfalarını teşkil ediyor. Maziden atiye bir köprü kuran bu muhteşem birikimin yeni nesillere tanıtılması için çaba harcayan herkese şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni'nde yaptığı konuşmada “Medeniyetler tarihini İslam medeniyetini görmezden gelerek yazmak mümkün değildir. Türkiye olarak işte bu bilinçle bilim ve teknoloji sahasında bugün ulusal ve uluslararası seviyede büyük atılımlar gerçekleştirmenin gayreti içindeyiz.” dedi.

İnsanlık tarihinin, savaşlardan çok ilmi zenginliklerle şekillenerek bugünlere geldiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Tarih, bugün bize geçmişimizi kucaklama yanında geleceğimizi kurma fırsatı da veriyor. Semerkant'tan Kurtuba'ya kadar böyle büyük bir medeniyet inşa eden bir milletin mensubu olduğumuzu asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Asırlar boyunca, İstanbul'u, Kahire'yi, Şam'ı, Bağdat'ı birer bilim ve kültür merkezi hâline getiren İslam dünyasının, yeniden tarihine yaraşır bir dirilişi gerçekleştirmesi mümkündür. Binlerce yıldır insanların sahip olduğu birikimin en önemli taşıyıcılarından biri olan İstanbul’umuz inşallah gelecekteki büyük atılıma da ev sahipliği yapacaktır. Sergiyi ziyaret edecek her yaştan kardeşimizin özellikle evlatlarımızın medeniyet perspektiflerinin genişleyeceğine, derinleşeceğine, zenginleşeceğine inanıyorum."

“İslam medeniyeti ilim ve irfan medeniyetidir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam medeniyetinin bir ilim ve irfan medeniyeti olduğunu belirterek, "İlk emri 'oku' olan, Peygamberi beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir medeniyetin bilgiye, araştırmaya, kitaba, kütüphaneye önem vermesi kadar tabii bir durum yoktur. Kâğıdı Çinliler bulmuş olsa da onu hakkıyla kullanan ve daha sonra Batı'ya ulaştıran bizim ecdadımızdır. Açılışını yaptığımız sergi, medeniyetler tarihini yazanların düştükleri temel bir hatanın ortaya konması bakımından da çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

Bilim tarihinin bugünkü kaynaklarının, büyük ölçüde Avrupa referanslı, istisnaları dışında oryantalist bakış açısının ürünü olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'yı bilimsel gelişmenin merkezine alan, bilimler tarihini neredeyse 500 yıl öncesinin icat ve keşifleriyle başlatan bu oryantalist bakış açısının hem eksik hem de yanıltıcı olduğunu dile getirdi.

Avrupalı bilim insanları bu birikimle tanışmamışken, İslam şehirlerinin çoğunda çok kıymetli eserlerden oluşan kütüphanelerin bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kütüphanelerin, hem İslami ilimlerde hem de pozitif bilimlerde binlerce âlim yetiştirdiğini aktardı.

"2019 Fuat Sezgin Yılı Koordinatörü Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan: “81 ilde etkinlikler gerçekleştirildi. Yıl boyunca 890 etkinlik düzenlendi."
2019 Fuat Sezgin Yılı Koordinatörü Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan da yıl boyunca üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları gibi 358 paydaşla Fuat Sezgin Yılı için eşitli protokoller gerçekleştirdiklerini aktardı. Aslan, şunları söyledi: "Ülke içindeki kurumlarımız, ülke içindeki üniversitelerimiz, Avrupa'da özellikle Türk Müslüman toplumunu temsil eden kuruluşlarımızla yaptığımız protokollerle çalışmalarımıza başladık. Medeniyetimizin dünya medeniyetine katkılarını göstermek ve herkese ulaşmak için çalıştık. Geleceğin mimarlarının Fuat Sezgin Hoca’mızı her an görebilmeleri, anlayabilmeleri için değişik mekanlara ismi verildi. Kütüphaneler, araştırma merkezleri, çalışma salonları bunlar da hocamızın ve hocamız özelinde İslamiyet tarihinin dünya medeniyetine katkılarını anlatacak önemli bir çalışmaydı. 81 ilde etkinlikler gerçekleştirildi. Yıl boyunca 890 etkinlik düzenlendi."

Çetinkaya, Erdoğan'a "Fuat Sezgin Yılı Açılış Töreni"nin fotoğrafını ve Fuat Sezgin ile aynı karede oldukları fotoğrafı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan da El Cezeri'nin şifreli sandığını hediye etti.

 

İlgili Fotoğraflar