“Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İş Birliği Yaz Okulu” Gerçekleştirildi

“Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İş Birliği Yaz Okulu” Gerçekleştirildi

TÜBA tarafından 16-20 Temmuz tarihleri arasında “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu”da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) da desteğiyle düzenlenen “Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği (TUBAB) - Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İş Birliği Yaz Okulu” Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti geleneğine, hem de kardeş ve yakın ülkelerin bilim insanları ve uzmanları arasındaki iş birliğine katkı sağlamayı amaçlayan Yaz Okulu’na; kardeş, komşu ve yakın ülkelerin uluslararası hukuk, diplomasi alanında çalışan akademisyenleri, bilim insanları ile profesyoneller katıldı.

12 farklı ülkeden 26 bilim insanı
TUBAB’a üye akademiler ile bölge akademilerce önerilen bilim insanları, kamu ve özel sektördeki genç uzmanlar, lisansüstü öğrencileri ile uluslararası ilişkiler ve hukuk alanında birikime sahip genç akademisyenler için düzenlenen Yaz Okulu’nda 12 farklı ülkeden 26 bilim insanı yer aldı. 20 Temmuz günü sona eren Yaz Okulu Programı’nda “Uluslararası hukuk düzeninin temelleri, Teknoloji, kalkınma ve çevre alanlarında iş birliği, Bilim diplomasisi ve uluslararası bilimsel iş birliği, Anlaşmazlıkların dostane çözümü, Uluslararası kuruluşlar ve iş birliği, Bölgesel sorunlar” gibi konularda dersler, TÜBA Üyelerinin yanı sıra uzmanlar ve akademisyenler tarafından verildi.

Program; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ve Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'ın 16 Temmuz günü gerçekleştirilen konuşmalarıyla başladı. 

TÜBA Başkanı Prof. Acar: “Kardeşliğimiz ve dostluğumuz gelişerek devam etsin.”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Pakistan, Moldova, Makedonya, Kazakistan, Bosna-Hersek, Moğolistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Kırgızistan, Afganistan dahil Orta Asya’dan Balkanlara kadar 12 kardeş ve dost ülkeden misafirlerin ağırlandığını dile getirerek başladığı konuşmasında “bilim ve diplomasi, uluslararası hukukun çok önemli bir konu olduğunun altını çizdi ve “Burada olmanız bizim için memnuniyet verici. Özellikle bir noktayı belirtmek isterim; Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti olmadan önce de Kastamonu Üniversitesi Türk dünyası üniversitesi gibi bir motivasyonla pek çok çalışma gerçekleştirdi. Prof. Aydın’a Türk dünyasına dair yaptığı çalışmalar ve ev sahipliği dolayısıyla çok teşekkür ediyoruz. Türk ve akraba topluluklar ile ilişkilerimizi önemseyen bir bilim insanı olarak konu hakkında çok mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim dedi ve katılımcılara kardeşliğimiz ve dostluğumuz gelişerek devam etsin diyerek sözlerine son verdi.

TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Yurdusev: “Yaz Okulu, akademik olarak katkılarının yanı sıra sosyal ve kültürel olarak da katılımcılara fayda sağlıyor.”
Akademi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ise ev sahipliğinden ötürü Kastamonu Üniversitesi'ne teşekkür ederek ve katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasını Yaz Okulu’nun ilkinin geçtiğimiz yıl İstanbul’da bulunan Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan TÜBA-Rabi Medrese’de gerçekleştirildiğini ve oldukça verimli geçtiğini hatırlatarak sürdürdü. Oldukça ses getiren Yaz Okulu’nun TÜBA ev sahipliğinde gerçekleştirildiği bilgisini de veren Prof. Yurdusev 2018 yılında ikinci kez bir arada olmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu'nun tarihinden bahseden Prof. Dr. Yurdusev, şehrin Osmanlı dönemindeki ve öncesindeki önemini ve büyüklüğünü anlattı. Ayrıca Yaz Okulu boyunca ders veren akademisyenlerin birçoğunun TÜBA Üyesi olduğunun altını çizdi. Yaz Okulu’nun akademik olarak katkılarının yanı sıra aynı zamanda sosyal ve kültürel olarak da katılımcılara fayda sağladığını belirtti.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Aydın: “Farabi, İbn Sina, İbn Haldun gibi abide şahsiyetleri yetiştirmiş bir medeniyetin mirasçıları olarak bilimsel kuruluşların kılavuzluğu bizim için çok önemlidir.”
TÜBA’nın düzenlediği beş günlük Yaz Okulu’nun oldukça önemli olduğunu söyleyen Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Yaz Okulu katılımcılarını misafir etmenin kendileri için şeref kaynağı olduğunu dile getirdi ve “Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. %67’si ormanla kaplı, dağı, denizi, mavisi, yeşili bir arada fakat diğer yandan kış mevsiminde iki metre karla kaplanan Ilgaz Dağı’nı barındırıyoruz. Selçuklu Beylikleri’nin ve Osmanlı’nın önemli şehir merkezlerinden biriyiz. Dolayısıyla TÜBA ve Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği’nin Yaz Okulu’nu şehrimizde düzenleme kararı bizi fazlasıyla mutlu etti. Diğer yandan bilim politikalarımıza yön veren, bilimsel danışmanlık yapan, araştırmacılığı ve bilim insanlarını destekleyen TÜBA’nın her geçen gün artarak devam eden milletlerarası iş birliği ve çalışmalarının milli stratejimize de hizmet etmesi ayrıca gurur verici. TÜBA’nın ve üniversitelerimizin, faaliyetlerini 2023, 2053, 2071 hedeflerine uygun bir şekilde tarihten de aldığı ilhamla ve insanlığa hizmet etme arzusuyla yürütmek hepimizin sorumluluğudur. Farabi, İbn Sina, İbn Haldun gibi abide şahsiyetleri yetiştirmiş bir medeniyetin mirasçıları olarak bilimsel kuruluşların kılavuzluğu bizim için çok önemlidir. Muvaffak olmanın, başarılı olmanın sırrı öncelikle kişinin başarabileceğine inanmasıdır diyerek katılımcılara diliyorum.” dedi. Prof. Aydın konuşmasının sonunda 15 Temmuz’un yıldönümünü hatırlattı ve hain darbe girişimini lanetlediğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Akademi Başkanı Prof. Acar, Rektör Aydın’a teşekkür plaketi takdim etti. Prof. Acar ile Akademi Başkan Yardımcısı Prof. Yurdusev ve Akademi Genel Koordinatörü Mete Kurt, Prof. Aydın’ı makamında ziyaret etti. 

Akademi Başkan Yardımcısı Prof. Yurdusev Yaz Okulu’nun son günü yaptığı kapanış konuşmasının ardından Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezgin Ayan’la birlikte katılımcılara sertifikalarını verdi.