TÜBA’nın İlk Üyelerinden Prof. Dr. Namık Kemal Pak Vefat Etti

TÜBA’nın İlk Üyelerinden Prof. Dr. Namık Kemal Pak Vefat Etti

TÜBA’nın ilk üyelerinden ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Namık Kemal Pak, 10 Kasım 2015 tarihinde vefat etti.

1947 yılında Samsun’da doğan ve bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören değerli bilim insanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve bilim camiasına başsağlığı dileriz.

Not: Prof. Dr. Namık Kemal Pak, 12 Kasım’da ODTÜ Fizik Bölümü’nde 9.30’da düzenlenecek gerçekleştirilecek törenin ardından Kocatepe Camii'nde kılınacak öğle namazı sonrası Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Prof. Dr. Namık Kemal Pak kimdir?
NATO Bursiyeri ve TÜBİTAK Şeref Bursiyeri olarak Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nden 1968 yılında mezun olan Prof. Dr. Pak; 1972 yılında Berkeley-Kaliforniya Üniversitesi Fizik Bölümü'nden doktora derecesini,1977 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Bölümü'nde doçentlik ve 1988 yılında ise ODTÜ Fizik Bölümü'nde profesörlük unvanını aldı.

Prof. Dr. Namık Kemal Pak, Kaliforniya Üniversitesi Lawrence Berkeley Laboratuvarı’nda, Kaliforniya Stanford Linear Accelerator Center'da, San Diego-Kalifornya Üniversitesi’nde, Cenevre Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) ve Trieste-İtalya International Center for Theoretical Physics'de araştırma görevlerinde bulundu. 1990-1997 yılları arasında TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü, 1996 - 1999 yılları arasında TÜBA Konsey Üyesi, Ocak 1998 - Mayıs1999 yılları arasında da TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Ayrıca; NATO-İstikrar İçin Bilim (SfS) Programı, Türkiye Ulusal Koordinatörlüğü, 1993-1998 yılları arasında NATO Bilim Komitesi "Science and Technology Policy" Panel üyeliği, NATO-Barış İçin Bilim (SfP) Programı-Steering Group Üyeliği, NATO Bilim Komitesi Türkiye Temsilciliği, OECD Bilim ve Teknoloji Politikaları Komitesi Türkiye Temsilciliği, NATO Bilim Komitesi Türkiye Alternatif Temsilciliği, Avrupa Bilim Vakfı (ESF) "Standing Committee for Physical and Engineering Science" Üyeliği ve  Avrupa Bilim Vakfı (ESF) Governing Council ve Executive Council" Üyelikleri, EUREKA Üst Düzey Grup (HLG) Üyeliği, Avrupa Birliği e-Avrupa Programı Üst Düzey Karma Komisyonu Üyeliği, Avrupa Birliği INTAS Programı Genel Kurulu, Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezleri (JRC) Programı Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü.1979 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 1989 yılında ise TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi oldu. Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi (TWAS) Üyesi,  Academia Europea Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Pak, 31 Mayıs 1999 - 31 Mayıs 2003 tarihleri arasında TÜBİTAK Başkanı olarak görev yaptı.

Prof. Pak, 1993 yılında hayata geçirilen TÜBA’nın ilk üyelerindendir.