TÜBA Üyesi Prof. Şahmaran’a 2020 Newton Prize Ödülü

TÜBA Üyesi Prof. Şahmaran’a 2020 Newton Prize Ödülü

Akademi Asosye Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran ile Bradford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ashraf Ashour’un ortaklaşa yürüttüğü araştırma, 2020 Newton Prize Ödülü’nün dünya çapında altı kazananından biri oldu.

Ödül kazanan araştırmalar, Birleşik Krallık ile ortak çalışmalar yürüten Mısır, Ürdün, Kenya, Güney Afrika ve Türkiye’den kısa listeye kalan toplam 27 araştırma ve inovasyon projesi arasından seçildi. Prof. Şahmaran ve Prof. Ashour’un Newton - Kâtip Çelebi Fonu araştırma projesi ekibi, araştırmalarını bir sonraki aşamaya taşımalarını sağlayacak 200.000 sterlinlik ödülün de sahibi oldu.

Atmosferdeki karbondioksit (CO2) emisyonu gün geçtikçe artıyor ve inşaat atıkları bu artışın en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Ödül kazanan projenin liderleri Prof. Şahmaran ve Prof. Ashour, geliştirdikleri tamamıyla geri dönüştürülmüş inşaat atıklarından üretilen düşük maliyetli “yeşil beton” ile CO2 sorununa karşı çözüm üretiyor. Projede kullanılan yenilikçi yöntem yalnızca CO2 emisyonlarını düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda geri dönüştürülen inşaat malzemelerinin güvenli bir şekilde kalıcı depolanmasına da olanak tanıyor. Ayrıca dünyanın dört bir yanındaki evsizler, gecekondu sakinleri ve mülteciler dahil olmak üzere düşük gelirli topluluklara düşük maliyetli ve hızlı inşa edilebilen evlere sahip olma imkanı sunuyor.

Newton Fonu; Afrika, Asya ve Latin Amerika’dan seçilen ülkelerde ekonomik kalkınma ve sosyal refahın desteklenmesi, küresel sorunların üstesinden gelinmesi ve bireylerin yeteneklerinin geliştirilerek kariyerlerinin desteklenmesi amacıyla sürdürülebilir bilimsel araştırma ve inovasyon çalışmaları yürüten ortaklıklar kurulmasını sağlıyor. Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı /BEIS tarafından yönetilen Fon, Birleşik Krallık ve uluslararası ortaklar tarafından yürütülüyor. Birleşik Krallık yatırımı, ortak ülkelerden gelen yatırım ve kaynaklarla güçlendiriliyor.

Newton Prize Ödülü; ilk defa 2016 yılında verildiği o zamandan bu yana her yıl küresel sorunları ele alan ve ekonomik kalkınma ile toplumsal refah alanlarında Newton Fonu ülkelerine katkı sunan en iyi araştırma ve inovasyon projelerine veriliyor.

Prof. Dr. Mustafa Şahmaran kimdir?
2006 yılında doktora çalışmalarını tamamladı; Amerika ve Kanada Üniversitelerinde farklı kademelerde akademisyen olarak görev yaptı. 2010 yılında doçentlik unvanını aldı.

Çalışma alanları arasında yeni nesil çok fonksiyonlu yüksek performanslı çimento bağlayıcılı kompozitler, inşaat sektöründe 3 Boyutlu eklemeli imalat uygulamaları ve sürdürülebilir kalkınma kapsamında yüksek hacimlerde endüstriyel ve inşaat yıkıntı atıkları içeren çevreci yapı malzemelerinin geliştirilmesi konuları bulunuyor. Dr. Şahmaran, yapmış olduğu araştırmalar sonucunda uluslararası indekslere kayıtlı dergilerde yüzün üzerinde bilimsel yayına sahip olup birçok ulusal/uluslararası bilimsel komitelerde görev aldı. Dr. Şahmaran yapı bilimleri alanında, 2012 Eser Tümen Araştırma Ödülü, 2012 yılı Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2013 yılı Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü, 2014 yılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Teşvik Ödülü, 2015 yılı FABED Eser Tümen Üstün Başarı Ödülü, 2016 yılı Bilim Kahramanları Derneği Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2017 yılı Hacettepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Teşvik Ödülü, 2018 yılı Bilim Akademisi, Genç Bilim İnsanı Ödülü ve 2018 Yılı Amerikan Beton Enstitüsü, Malzeme Araştırmalarında Wason Madalyasını almaya hak kazandı. 

2015 yılında TÜBA Asosye Üyesi seçilen Prof. Dr. Mustafa Şahmaran halen Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde çalışmalarını sürdürüyor.