TÜBA Üyesi Prof. Dr. Umran S. İnan’a “Mustafa Ödülü”

TÜBA Üyesi Prof. Dr. Umran S. İnan’a “Mustafa Ödülü”

TÜBA Şeref Üyesi ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran Savaş İnan’a “Mustafa Bilim ve Teknoloji Vakfı”  tarafından Tahran’da düzenlenen törenle “2019 Mustafa Ödülü” takdim edildi.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan “iyonosferik ve atmosferik fizik” alanındaki çalışmaları ve bilime kattığı değer nedeniyle Mustafa Ödülü’ne layık görüldü.

İran’daki “Mustafa Bilim ve Teknoloji Vakfı” tarafından, bilimin gelişimine katkıda bulunmak, İslam dünyasındaki akademisyen ve araştırmacılar arasındaki bilimsel ilişkileri teşvik etmek amacıyla verilen ödüller sahiplerini buldu. Mustafa Ödülü etkinlikleri 9 Kasım’da gerçekleştirildi. Mustafa Ödülleri etkinliğine farklı ülkelerden 100’den fazla bilim insanı ve akademisyen katıldı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Mustafa Ödülü” ödülü kategorileri, “Bilgi ve İletişim Bilimi ve Teknolojisi”, “Yaşam ve Tıp Bilimi ve Teknolojisi”, “Nano Bilim ve Nano Teknoloji” ve bu sene yeni eklenen “Bilim İnsanları” olarak belirlendi. 200 üniversite ve 35 ülkeden yaklaşık 500 jüri üyesinin toplam 800 saat çalışarak yaptığı değerlendirme sonucu Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan, iyonosferik ve atmosferik fizik alanında dünyaya yakın uzaydaki dalga-parçacık etkileşiminin anlaşılması ve şimşek ve yıldırımlarda oluşan elektrik akımları ile üst atmosfer arasındaki elektrodinamik etkileşimler konusunda yaptığı çalışmalara dolayısıyla ödülü almaya hak kazandı. Yaşam, tıp ve teknoloji alanında Mustafa Ödülü’nü Almanya Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. Uğur Şahin ve İran’dan Dr. Ali Khademhosseini aldı. “İslami ülkelerden bilim insanları için Mustafa Ödülü”nü ise Royan Enstitüsü’nden Prof. Dr. Hossein Baharvand ve Tahran Üniversitesi’nden Dr. Dr. Mohammad Abdolahad Prof. İnan’la paylaştılar. 

Törende ödülünü alan Prof. Dr. Umran İnan yaptığı konuşmada “Mustafa Ödülü’nün” bilimin evrenselleşmesinde önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Prof. Dr. Umran İnan, “Bilimsel anlamda dünyanın yeni bir çağa adım attığı bu dönemde, İslam dünyasının bilime katkılarını destekleyen bu önemli ödüle layık görülmekten büyük gurur duyuyorum. Stanford Üniversitesi’nde iken büyük bir ekip ve doktora öğrencilerim ile seneler boyunca üzerinde çalıştığımız ve hala devam eden araştırmalarımın böyle bir ödülle taçlandırılmasından da ayrıca çok memnunum.” dedi. 

Mustafa Ödülü Bilimsel Komitesi Başkanı Hassan Zohour, 2019 Mustafa Ödülü’nün çağrısının 52 ülkeden 202 akademik merkeze ve 512 bilim insanına gönderildiğini açıkladı. Çağrıya cevap veren bilim insanlarının 1649 çalışması jüri tarafından değerlendirildi. Jüri, 1649 çalışmadan 192 eseri belirlendi ve bu 192 çalışmadan 29 eser son tur için seçildi.

Mustafa Ödülü; İslam dünyasında bilimin gelişimine katkıda bulunmak, akademisyenler ve araştırmacılar arasındaki bilimsel ilişkileri geliştirmek amacıyla, İslam dünyasının en önemli bilim ve teknoloji ödüllerinden biri olarak iki yılda bir sahiplerine takdim ediliyor. İran tarafından verilen Mustafa Ödülü; bir Mustafa Madalyası ve 500.000 dolardan oluşuyor.

Prof. Dr. Umran Savaş İnan kimdir?
Elektrik Mühendisliği lisans ve yüksek lisans eğitimini 1972 ve 1973 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), doktora eğitimini ise 1977 tarihinde Stanford Üniversitesi’nde 1977 tarihinde tamamladı.

1982 ile 2009 yılları arasında Stanford Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilim Laboratuvarı’nın Direktörü olarak görev yaptı. Prof. Dr. İnan şimdiye kadar 11,800 atıf alan 366 bilimsel makaleye imza attığı gibi (h-index=58), 1990’dan bu yana tez danışmanı olarak 60 doktora öğrencisi mezun etti.

Amerikan Jeofizik Birliği’nin (AGU), Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE), ve Amerikan Fizik Kurumu’nun (APS) ‘Fellow’ rütbesine sahip olan Prof. İnan, Uluslararası Radyobilim Birliği’nin (URSI) ABD Ulusal Komite Başkanlığı, URSI’nin H Komisyonu (Plazmalardaki Dalgalar) Uluslararası Başkanlığı ve URSI Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürüttü. 2007 yılında Stanford Üniversitesi tarafından, lisans seviyesinde araştırmaları teşvik etme alanında gösterdiği üstün başarı sebebiyle Allan V. Cox Madalyası’na ve 1998 yılında yine Stanford Üniversitesi tarafından lisans seviyesindeki üstün öğretim başarısı sebebiyle Tau Beta Pi Ödülüne layık görüldü. Grup olarak yaptığı araştırmalarla da Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi ve Avrupa Uzay Dairesi tarafından ödüllendirildi. Prof. İnan, ABD Antarktika Servis Madalyası’na da layık görüldü ve bu sebeple Antarktika’daki dağlardan bir tanesi “İnan Tepesi” olarak isimlendirildi. 2008 yılında URSI ve Royal Society tarafından üç senede bir verilen Appleton Ödülü’ne layık görüldü, 2010’da ise Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Özel Ödülü’nü aldı.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Umran Savaş İnan halen Koç Üniversitesi Rektörü olarak görevini sürdürüyor.

İlgili Fotoğraflar