TÜBA Üyelerine 2015 Yılı ‘TÜBİTAK  Bilim ve Teşvik Ödülleri’

TÜBA Üyelerine 2015 Yılı ‘TÜBİTAK Bilim ve Teşvik Ödülleri’

TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2015 yılında verilmesi kararlaştırılan 4 bilim, 1 özel ve 13 teşvik ödülünden oluşan ‘Bilim ve Teşvik Ödülleri’nin sahipleri arasında dört TÜBA üyesi yer alıyor.

‘TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne Sağlık Bilimleri alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan layık görülürken, TÜBA Asosye Üyesi Doç. Dr. Hakan Parlakpınar Sağlık Bilimleri alanında, 2013 yılı TÜBA GEBİP Üyesi Doç. Sinan Gezici Mühendislik Bilimleri alanında ve 2015 yılı TÜBA GEBİP Üyesi Doç. Dr. Şaban Nazlıoğlu ise Sosyal Bilimler alanındaki başarıları dolayısıyla ‘TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ almaya hak kazandılar.

Bilim Ödülü; ülkemizde yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunan hayattaki bilim insanlarına verilen Bilim Ödülü için 2015 yılı ödül miktarı 50.000 TL, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor. Bilim Ödülü sahiplerine ayrıca araştırma desteği de veriliyor.

Özel Ödül; Bilim Ödülü eşdeğeri olarak oluşturulan Özel Ödül, yurt dışında yaptığı çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Özel Ödül için 2015 yılı ödül miktarı 50.000 TL, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor.

Teşvik Ödülü; yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Teşvik Ödülü için 2015 yılı ödül miktarı 20.000 TL, gümüş plaket ve ödül beratından oluşuyor.

2015 Yılı Bilim, Özel ve Teşvik Ödüllerini Kazananlar Listesi

Bilim Ödülü

Temel Bilimler

Prof. Dr. Alikram Nuhbalaoğlu (Aliev)

Bilim Ödülü “Teorik ve matematiksel fizik alanında, gravitasyon teorileri ve kara delikler fiziği konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Fizik (Teorik ve Matematiksel Fizik/ Yüksek Enerji Fiziği)

Görev Yeri: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Mühendislik- Mimarlık Fakültesi, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Marat Akhmet

Bilim Ödülü “Girdi ve çıktı mekanizmalarıyla kaos üretiminin tanıtılması, ikinci Peskin sanrısının çözülmesi, ayrıca genelleştirilmiş parçalı sabit argümana bağlı diferansiyel denklemler teorisinin kurulumuna ve gelişimine katkıda bulunma ve çeşitli zamanlarda süreksizliklere sahip dinamiklerin incelenmesi için özel ve tek bir metot geliştirme gibi bilimsel yenilikler getirmesi ve bu gibi teorik buluşların vuruşa sahip mekanizmalarda, kan basınç dağılımı, sinir ağları ve popülasyon dinamiği gibi alanlara uygulanabilirliği konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Diferansiyel Denklemler

Görev Yeri: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Matematik Bölümü

Sağlık Bilimleri

Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan

Bilim Ödülü "Kimya alanında, nanomalzemelere dayalı tekli ve çoklu ölçüme dayalı elektrokimyasal biyosensör ve aptasensör teknolojilerinin geliştirilmesi ve nükleik asitler, ilaç, protein ve bazı hastalıklara ait biyobelirteçlerin analizlerine yönelik uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Kimya / Analitik Kimya

Görev Yeri: Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Anabilim Dalı

Prof. Dr. Özcan Erel “Biyokimya ölçüm yöntemi geliştirme alanında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Bilim Ödülü verilmiştir

Anabilim Dalı: Tıbbi Biyokimya 

Görev Yeri: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı

Özel Ödül

Sağlık Bilimleri

Prof. Dr. Hazire Oya Alpar

Özel Ödül “Farmasötik teknoloji ve immünoloji bilimlerini bir araya getirmesi, farmasötik teknoloji içindeki farklı yöntemleri (superkritik sıvı teknolojisi, liyofilizasyon, püskürterek kurutma, yüksek basınçlı jet homojenizasyon) kullanarak ilk aşı taşıyıcı mikro ve nano partiküler sistemleri geliştirmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Farmasötik Teknoloji 

Görev Yeri: UCL School of Pharmacy, University of London, Kemerburgaz Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi

Teşvik Ödülü

Temel Bilimler

Doç. Dr. Ramazan Solma

Teşvik Ödülü “Elektrokimya/malzeme/enerji alanında, korozyon, yenilenebilir enerji kaynakları ve malzeme teknolojisi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Kimya (Fizikokimya)

Görev Yeri: Bingöl Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü

Prof. Dr. Atilla Cihaner

Teşvik Ödülü “Kimya ve malzeme bilimleri alanında, elektrokromik polimerler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Kimya / Fiziko Kimya 

Görev Yeri: Atılım Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Ve Uygulamalı Kimya Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Seda Aksoy Esinoğlu

Teşvik Ödülü “Katıhal fiziği alanında, kalorik etkilerin incelenmesi ve intermetalik alaşımların yapısal ve manyetik özellikleri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Katıhal Fiziği, Malzeme Fiziği

Araştırma Alanları: Manyetizma, Nötron Kırınımı, Nanomanyetizma

Görev Yeri: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Hakan Altan

Teşvik Ödülü “Optik/fotonik alanında terahertz konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği

Görev Yeri: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fizik Bölümü

Mühendislik Bilimleri

Yrd. Doç. Dr. Can Alkan

Teşvik Ödülü “Biyoenformatik alanında, tümleşik algoritma dizaynı, yeni nesil DNA dizileme verilerinin analizi ve genomiks konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği

Görev Yeri: Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 

Doç. Dr. Mesut Şimşek 

Teşvik Ödülü “Kompozit malzemeler alanında, Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemeden (FDM) imal edilmiş kirişler ve nanomekanik ve mikromekanik konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Mekanik Anabilim Dalı

Görev Yeri: Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, İnşaat Müh. Bölümü, Mekanik Ana Bilim Dalı

Doç. Dr. Sinan Gezici

Teşvik Ödülü “Sezim ve kestirim kuramı (istatistiksel sinyal işleme) alanında, sezim ve kestirim tekniklerinin telsiz yer bulma ve ultra geniş bantlı sistemler için geliştirilmesi ve uygulanması konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Görev Yeri: Bilkent Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Çağatay Candan

Teşvik Ödülü “İşaret işleme alanında, dönüşümler ve istatistiki sinyal işleme konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Görev Yeri: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü

Sağlık Bilimleri

Doç. Dr. Hakan Parlakpınar

Teşvik Ödülü “Kalp, böbrek ve damar sistemi patolojilerinde iskemi-reperfüzyon ve serbest radikal hasarı ve antioksidan tedaviler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji

Görev Yeri: İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Farmakoloji Ana Dalı

Prof. Dr. Hasan Kırmızıbekmez

Teşvik Ödülü “Eczacılık-farmakognozi alanında, tıbbı bitkiler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Farmakognozi 

Görev Yeri: Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi

Sosyal Bilimler

Doç. Dr. Şaban Nazlıoğlu

Teşvik Ödülü “Uygulamalı iktisat alanında, finansal gelişme-ekonomik büyüme ve enerji piyasaları-tarım ürünleri piyasaları etkileşimi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: İktisat/Makro iktisat

Görev Yeri: Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonometri Bölümü

Doç. Dr. Z. Ayşecan Boduroğlu

Teşvik Ödülü “Bilişsel psikoloji alanında, görsel temsiller, kültür ve biliş ve üstbiliş konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: Deneysel/Bilişsel Psikoloji

Görev Yeri: Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Kamil Kıvanç Karaman

Teşvik Ödülü “Politik iktisat alanında, modern devletlerin oluşumu ve vergi tarihi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle verildi.

Anabilim Dalı: İktisat Tarihi

Görev Yeri: Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü