TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri 2020 Yılı Aday Gösterme Süreci Başladı

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri 2020 Yılı Aday Gösterme Süreci Başladı

TÜBA’nın bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ne 2020 yılı için başlayan aday gösterme süreci 29 Mayıs 2020’ye kadar sürecek.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Akademi Ödülleri’ni TÜBA’nın bilimsel başarıları ödüllendirme ve Türkiye’nin uluslararası bilimsel ilişkilerini geliştirme görevi kapsamında 2015 yılında başlattık ve ödüllerimiz aynı yıl Cumhurbaşkanlığı himayelerine alındı. Büyük bir titizlikle yürüttüğümüz ödül programlarımızın törenlerini her yıl Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştiriyoruz. TÜBA üyeleri, üniversite rektörlükleri, dünya bilim akademileri, uluslararası akademik kuruluşlar ve TÜBA tarafından davet edilen diğer kişi ve kurumlarca aday gösterilen bilim insanlarının öne çıkan çalışmaları liyakatten ödün vermeden değerlendiriliyor. Öncü, özgün ve çığır açıcı özellikleriyle öne çıkan çalışmaların sahibi bilim insanlarına ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tevdi ediliyor. Akademi Ödülleri’nin uluslararası olması da yine bizim altını çizdiğimiz ve çok önemsediğimiz noktalardan biri. Her yıl üç alan arasında dönüşümlü olarak, yalnızca Türkiye’de veya Türkiye bağlantılı çalışan bilim insanlarına verilen TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü’nün 2020 yılında, “Fen ve Mühendislik Bilimleri” kategorisinde verileceğini de belirtmek isterim.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle, TÜBA-GEBİP ve TESEP ödülleriyle birlikte, sahiplerine tevcih edilen “TÜBA Akademi Ödülleri” bütün bilim insanlarına açık ve her yıl;
1) Fen ve Mühendislik Bilimleri,
2) Sağlık ve Yaşam Bilimleri,
3) Sosyal ve Beşeri Bilimler olmak üzere farklı bilim alanlarında aday gösterilenlere her kategoride bir ödül olarak veriliyor. TÜBA 2020 Akademi Ödüllerini, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde McGill Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Jamil Ragep ile Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde Duke Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adrian Bejan kazandı.

Aday gösterilen bilim insanlarının çalışmaları ve katkıları, üç ödül alanında oluşturulan TÜBA Ödül Komitelerince yerli ve yabancı hakem görüşleri alınarak değerlendirilecek ve ardından Komitelerin önerileri Akademi Konseyi’ne sunulacak ve ödül sahipleri Akademi Konseyi tarafından belirlenecek. Akademi Ödülü Madalyası, Akademi Ödülü Beratı ve takribi 30.000 USD tutarındaki parasal mükâfattan oluşan ödüller, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek olan törenle sahiplerine tevcih edilecek.

TÜBA üyeleri, Türkiye’deki üniversite rektörlükleri, TÜBA’nın ilişkili olduğu bilim akademileri ve uluslararası akademiler arası kuruluşlar ve davet edilen diğer bilim kuruluşları ve bilim insanları tarafından aday gösterilebilen Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ne TÜBA üyeleri ve çalışanları ile değerlendirme süreçlerinde yer alan bilim insanları aday gösterilemiyor.

TÜBA Akademi Ödülleri ve aday gösterme hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın