TÜBA Şeref Üyesi Prof. Mehmet İlhan Başgöz Türkiye’de…

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Mehmet İlhan Başgöz Türkiye’de…

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Mehmet İlhan Başgöz, 4 Ocak 2020 tarihinde Amerika’dan Türkiye’ye ambulans uçakla getirildi. Uzun yıllardır kanserle mücadele eden ünlü Türk Halk Bilimci Prof. Başgöz’ün, tedavisine Türkiye’de devam edilmesine ilişkin mesajını yetkilere ulaştırması üzerine; Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ve Prof. Başgöz’ü alarak Indianapolis’ten kalkan ambulans uçak Esenboğa Havalimanı'na indi.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada “33 sene yurt dışında çalışmanın yorgunluğu içindeyim. Memleketime dönmenin sevincini Enver Gökçe'nin dizesiyle anlatacağım; Senin emekçin olaydım, şen olası türküsü dost kokusu, dost selamı Türkiye" dedi ve çok yorgun olduğunu, daha fazla konuşamayacağını ifade etti.

Akademi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise Prof. Mehmet İlhan Başgöz’ün Türkiye’nin büyük bir değeri, yaşayan büyük halk bilimcilerinden biri olduğunu söyledi ve kendisine acil  şifalar diledi. Prof. Şeker ayrıca; Türkiye’nin  vefakarlığı, kadirşinaslığı ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin özverili çalışmalarının onur verici olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğini vurguladı.

Başgöz, tedavisinin yapılabilmesi için ambulansla Ankara Şehir Hastanesine nakledildi.

Prof. Dr. Mehmet İlhan Başgöz kimdir?
1921 yılında Sivas Gemerek’te doğdu. 1940 sonbaharında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin sözlü ve yazılı imtihanlarını kazandıktan sonra Türk Dili ve Edebiyatı Enstitüsüne öğrenci oldu. 1944’te Enstitüyü bitirdi ve Pertev Naili Boratav’ın yanında doktora yapmaya başladı. 1949 yılında doktor unvanını kazandı, ilmi yardımcı olarak fakültede kaldı.

İlhan Başgöz, 1960 yılında Ford Vakfı’ndan aldığı bursla Amerika’ya gitti, dört yıl California Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra 1965 yılında Indiana Üniversitesi’nde asistan profesör olarak göreve başladı. Üniversitenin Türkçe programını kurdu, programın yayın direktörlüğünü ve yayın serisinin genel editörlüğünü yürüttü. 1997 yılında emekli oldu.

Üç yıl Bilkent Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra 1999-2008 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde görev aldı. Indiana-Bloomington Üniversitesinde Ural Altay Dilleri Bölümü Türk Araştırmaları Başkanlığı yapan Prof. Başgöz, 2007 yılında TÜBA Şeref Üyesi seçildi.

İlgili Fotoğraflar