TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Bahattin Baysal Vefat Etti

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Bahattin Baysal Vefat Etti

Türkiye’de polimer kimyasının öncülerinden TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Bahattin M. Baysal, 6 Eylül 2017 tarihinde vefat etti.

95 yaşında hayatını kaybeden Prof. Baysal’ın cenazesi, 8 Eylül günü Cuma namazını takiben Karacaahmet Şakirin Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından defnedildi. 

Değerli Şeref Üyemiz Prof. Dr. Bahattin Baysal’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve Türk bilim camiasına başsağlığı diliyoruz.

Bu vesileyle 7 Eylül günü ebediyete uğurladığımız Şeref Üyemiz Prof. Dr. Şerif Mardin Hoca’ya da tekrar, Allah’tan rahmet diliyoruz.

Prof. Dr. Bahattin Baysal kimdir?
1922 yılında Kırşehir’de doğdu. İzmir Lisesi’ni 1939 yılında, yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde fizik-kimya lisansını alarak 1945 yılında tamamladı. Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirip aynı yıl Ankara Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi’ne asistan olarak başladı. 1946-1949 yıllar arasında aynı fakülteye bağlı Fizikokimya Enstitüsü’nde Prof. Dr. A. G. Parts’ın yanında kimyasal kinetik üzerine doktora yapan Prof. Baysal, özellikle reaksiyon kinetiği, polimer maddelerin kimyası ve fizikokimyası, kopolimer sentezleri, iyon değişimi ve katı hal kimyası üzerine çalışmalarıyla tanındı.

New York The Polytechnic Üniversitesi’nde hazırladığı, polimerleşme tepkimelerinin kinetiği konulu teziyle 1952’de doçent olan Prof. Baysal, askerlik görevini yaptıktan sonra, 1954’te fizikokimya doçenti olarak AÜ Fen Fakültesi’ne atandı. Aynı görevde bulunduğu sıralar, atom enerjisi alanında araştırmalar yapmak üzere Amerika’ya gitti, 1957-1959 yılları arasında Massachusetts Institute of Technology ve Brookhaven National Laboratory’de iki yıl çalıştı.

1960’ta Orta Doğu Teknik (ODTÜ) Üniversitesi Fizikokimya profesörü, 1960-1984 ve 1966-1970 yılları arasında aynı üniversitenin Kimya Bölümü Başkanı, ODTÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı olan Baysal, üniversite öğretim üyeliğinin yanı sıra çeşitli yıllarda Amerika’ya giderek bilimin son gelişmelerini yakından izledi, 1964 ve 1965’te Dartmouth College’ta polimer maddelerin elektriksel özellikleri üzerinde 1970 ve 1971’de ise Princeton Üniversitesi’nde kopolimer ve kauçuk sentezleri üstüne çalışmalar yaptı. 1968 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’nün sahibi oldu. Prof. Dr. Bahattin Baysal 1995 yılında TÜBA Üyesi seçildi. Emekli olduktan sonra çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde yürütmeye devam etti. Bahattin M. Baysal’ın ülkemizde öncülük ettiği polimer kimyası ve polimer teknolojisi alanında uluslararası dergilerde yayınlanmış 117 araştırma makalesi bulunuyor.

İlgili Fotoğraflar