TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı

TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı

TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) kapsamında ödüllendirilen üstün başarılı genç bilim insanlarının akademik çalışmalarının sunulması ve değerlendirilmesi ile bilim insanları ve kuruluşları arasındaki ilişki ve iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı The Green Park Ankara’da 27 Aralık-28 Aralık 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.

65 GEBİP Üyesi 100’ü aşkın TÜBA ve GEBİP Üyesi karşısında sunumlarını gerçekleştirdiler.
The Green Park Ankara’da devam eden Program’ın ikinci gününde GEBİP Ödülü sahipleri gün boyunca Fen Bilimleri I-II, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, Mühendislik Bilimleri I-II ve Sosyal Bilimler’den oluşan altı ayrı eş zamanlı oturumda; alanlarındaki bilimsel projelerine ve son bir yılda yürüttükleri çalışmalarına ilişkin sunumlarını ve değerlendirmelerini Akademi Üyeleri ve GEBİP Ödül sahipleri karşısında gerçekleştirdi. 65 GEBİP Üyesi 100’ü aşkın TÜBA Üyesi ve GEBİP Üyesi karşısında sunumlarını gerçekleştirdiler.  İsteyen tüm bilim insanlarına açık olan sunumlarına sonunda katılımcıların yer aldığı Genel Değerlendirme Toplantısı ile program sona erdi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in Gebze’de düzenlenen Bilişim Vadisi’nin açılışı nedeniyle katılamadığı GEBİP Değerlendirme Toplantısının açılış konuşmasını TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar gerçekleştirdi.

Prof. Acar konuşmasına 2019 yılı TÜBA-GEBİP Ödüllerinin alanının “en iyisi” olduğunu vurgulayarak başladı. Ödül kapsamında üç yıl boyunca ödül sahibinin çalışmasının desteklendiğini ve TÜBA üyeleri rehberliği ve danışmanlığında olduklarının altını çizdi. GEBİP değerlendirme süreçlerindeki nesnel bakış açısı ve güçlü liyakat anlayışının öneminden bahseden Prof. Acar, TÜBA Genç Akademi’nin yapılandırılması kararının hayata geçirilmiş olduğundan bahsetti ve konunun detaylarıyla ilgili gelişmelerin devam ettiğini söyledi. 2019 yılı TÜBA Ödülleri hakkında bilgi veren Prof. Acar şu şekilde devam etti:

“Akademi’nin son yayınlarından TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Metin Balcı’nın “Doğudan Yükselen Bilim” adlı otobiyografik eserinin okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Türk-İslam Bilim Mirası Projesi kapsamında yayımladığımız 29 eserin online satışı devam ediyor. Türkçe Bilim Terimleri Projesi kapsamında çalışmaları sona eren Mühendislik Terimleri Sözlüğü 3 cilt olarak yayımlandı. Bunun dışında Genç Akademi yapılanmasının yanı sıra üyelerimizle birlikte çalışmalarımıza hız vereceğiz.” dedi.

30 Aralık günü gerçekleştirilecek TÜBA Ödülleri Töreni’nde ödül kazananları da tebrik eden Prof. Acar, konuşmasını bitirirken “Kalite ve Yükseköğretim” konulu Genç Akademi Konferansı’nı verecek olan Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı takdim etti.

TÜBA Genç Akademi Konferansı: Prof. Elmas’tan “Kalite ve Yükseköğretim”
TÜBA Asli Üyesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Kalite ve Yükseköğretim” konferansı katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

YÖKAK hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan ve YÖKAK’ın 2017’de bağımsız bir kurul olduğunun altını çizen Prof. Elmas konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yükseköğretimde özet olarak ve ilk olarak şunu bekliyoruz; Dünya çok karmaşık, hızlı değişiyor, bu noktada ayakta durabilecek bilgi, beceri ve yetkinlikte mezun yetiştirmeleri. İkincisi Ar-Ge’nin çıktılarının sayısal ve nitelik sonuç ve etkinlik olarak artması, üçüncüsü ise mezunun bir kurumu yönetebilmesi. Artık yükseköğretimin mevcut sürecini doldurmuş olduğu ve hızlı bir dönüşüm içinde olduğu konuşuluyor. Teknoloji ve insan arasındaki uyum 2015 yılına kadar uyumu gayet iyi görünüyor. Fakat 2015’ten sonra teknoloji ve insan uyumu bozuluyor ve dijitalleşme yukarıya doğru hızla gidiyor. Bütün dünyanın bu açılan arayı kapatmak için uğraştığı düşünülüyor. Bunun da herkese hayat boyu bir eğitimle yetkinlik kazandırmak ve bilişim destekli sistemlerle yönetimin gerçekleşmesi. Bu iki ana temada gelişme katedenlerin bu açığı kapatacağı düşünülüyor.” dedi.

Prof. Elmas’ın yaklaşık iki saat süren konferansı dinleyicilerin sorularıyla sona erdi. Prof. Şeker, Prof. Elmas’a detaylı sunumu için Akademi yayınlarından TÜBA Şeref Üyesi merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin'in eseri İslam'da Bilim ve Teknik'i armağan etti.