TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri 2019 Yılı Başvuruları İçin Son Gün 4 Mart

TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri 2019 Yılı Başvuruları İçin Son Gün 4 Mart

TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA Bilimsel Telif Eser Ödülleri (TÜBA-TESEP) 2019 yılı ödül başvuruları için 4 Mart 2019 Pazartesi gününe kadar yapılabilecek.

2001 yılından beri yürütülen TÜBA-GEBİP kapsamında farklı bilim alanlarından 480 üstün başarılı genç bilim insanı; 2008’den beri yürütülen TÜBA-TESEP kapsamında ise 196 Türkçe bilimsel eser ödüllendirildi. 2017 yılından beri TÜBA-TESEP kapsamında her yıl "sosyal bilimler" alanında bir esere "TÜBA-TESEP Halil İnalcık Özel Ödülü" veriliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Fuat Sezgin yılı” ilan edilen 2019’dan itibaren TÜBA tarafından “TÜBA-Fuat Sezgin Özel Ödülü” verilmeye de başlanacak.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuyla ilgili açıklamasında şunları ifade etti: “Üstün başarılı bilim insanlarını ve başarılı çalışmalarını ödüllendirmek, dünyadaki muadilleri gibi TÜBA’nın da en önemli amaç ve işlevlerinden biridir. Bu amaç doğrultusunda Uluslararası TÜBA Akademi, TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödül Programları’nı yürütüyoruz. 2015’ten beri Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen törenlerle verilen TÜBA Ödülleri, bilim dünyasında saygın ve müstesna bir konuma sahip. TÜBA ödülleri, nesnel ve titiz bir değerlendirme süreci sonunda bilimsel liyakate göre veriliyor. TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri, seçkin bilim insanlarının Türkiye kaynaklı bilimsel çalışmalarını ve Türkçe yayınlarını özendirici ve artırıcı bir etki de gösteriyor. Yine titizlikle yürüttüğümüz Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’miz de, Türkiye’nin uluslararası akademik ilişkileri ve tanıtımı bakımından önemli bir boşluğu dolduruyor. Ödül programlarımız kapsamında 2017’den beri verdiğimiz “Halil İnalcık Özel Ödülü”nün yanısıra bu yıl vermeye başlayacağımız “Fuat Sezgin Özel Ödülü”nün de bizim için özel bir öneme sahip olduğunu vurgulamak isterim. TÜBA Ödül sahiplerinin ulusal ve uluslararası düzeyde gösterdikleri başarıları ve aldıkları ödülleri, programlarımızın başarısının göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Ödüllerin duyurulması ve başvuruların artırılması konusunda bilim insanlarımızın ve üniversite yöneticilerinin ilgi, destek ve teşvikleri,  ödüllerin etkinliği ve yararlılığı açısından büyük önem taşıyor. Bu konudaki ilgi, katkı ve destekleri için bilim dünyasına çok teşekkür ediyor, başarılı bilim insanlarımızı ödüllerimize başvurmaya, ilgili rektörlerimizi de aday göstermeye davet ediyorum.”

Fuat Sezgin Özel Ödülü
Akademi Başkanı Acar ayrıca; 2019 yılında TÜBA GEBİP ve TESEP kapsamında, Bilim Tarihi, İslam Bilim Tarihi ile ilgili çalışma ve projeleri olan genç bilim insanları ile anılan konulardaki eserler arasından seçilecek kişi ve eserlere "Fuat Sezgin (Özel) Ödülü verileceğinin altını çizdi.

TÜBA-GEBİP Ödülü sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl için 20.000 TL’nin yanı sıra ayrıca her yıl, tez aşamasındaki doktora öğrencilerinin çalışmalarında kullanılmak üzere 6.000 TL, uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmaları kapsamında düzenleyecekleri ulusal ve uluslararası toplantılar için ise 4.500 TL’ye kadar ilave mali destek ve Akademi üyelerimizce bilimsel danışmanlık desteği sağlanıyor. İlk 3 yıldan sonraki 5 yıl boyunca yılda bir kez yurt dışı bilimsel toplantılara ve etkinliklere katılım desteği olarak Avrupa ülkeleri için 1500$ karşılığı TL, Avrupa dışı ülkeler için 2000$ karşılığı TL veriliyor. TESEP kapsamında ise; telif eserler için 20.000 TL ve Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon) olarak ise telif eserlerde 7.000 TL parasal ödül veriliyor.

tubagebip