TÜBA Başkanı Prof. Şeker, OMÜ’de Akademik Yıl Açılış Dersi Verdi

TÜBA Başkanı Prof. Şeker, OMÜ’de Akademik Yıl Açılış Dersi Verdi

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 11 Kasım 2019 tarihinde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni’ne onur konuğu olarak katıldı ve akademik yılın ilk açılış dersini verdi.

OMÜ Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan ve Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde devam eden Törene; Samsun Valisi Osman Kaymak, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, ilçe kaymakamları, rektör yardımcıları, dekanlar, kamu kurumlarının yöneticileri, siyasi partilerin il başkanları, meslek odaları başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törenin sunuş konuşmasını, ev sahibi olarak Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptı. Rektör Bilgiç tüm konuklarını selamlayarak “Üniversitemizin 2019 - 2020 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne hoş geldiniz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu için ilk adımların atıldığı ve kurtuluş meşalesinin yakıldığı Samsun’da, o günün adını taşıyan OMÜ’de yeni akademik yıl açılışını 19 Mayıs’ın 100. yılında birlikte kutlamamız bizleri ziyadesiyle mutlu etti.” dedi.

Program; Vali Osman Kaymak, Eski Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Ahmet Demircan ve Belediye Başkanı Mustafa Demir’in açılış konuşmalarının ardından müzik ve şiir dinletisi ile devam etti.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker: “Lisanüstü eğitim ile doktora eğitimini dengelemek zorundayız.”
"Türkiye'de Akademik Gelişmeler ve Gelecek Tasavvuru" temasıyla akademik yılın açılış dersini veren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de “Akademik eğitimde, ölçme-değerlendirmeye ve istatiksel verilerimizi gerçekçi olarak tanımlamaya ihtiyacımız var. Türkiye’de yükseköğretim eğitimine baktığımızda ise lisansüstü eğitimle doktora arasında bir dengesizlik var. Doktora eğitiminden çok lisansüstü eğitime ağırlık verildiğini görüyoruz. Bu durum, biz akademisyenlerin sorunu ve lisansüstü dengesini sağlamak zorundayız.” dedi.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), kalite güvence sistemiyle birlikte üniversiteleri sınıflandırma ve farklılaştırma çalışmaları olduğunu kaydeden TÜBA Başkanı Muzaffer Şeker şunları dile getirdi: "YÖK; ülke gelişimine katkıda bulunmak için üniversiteleri bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler ve araştırma üniversiteleri olarak tanımladı. Araştırma üniversiteleri de 10 asıl 5 yedek olarak başladı ve önümüzdeki günlerde bu sayı güncellenecek. Başvuranların potansiyelleri değerlendirildi ve yenileri eklenecek. Araştırma üniversiteleri, güzel proje ve bunların desteklenmesi gerekiyor. Bu üniversitelere baktığınızda, kuruluşlarının 50 yılı geçtiğini ve ülkenin değeri olan üniversiteler olduğunu görüyoruz. Bölgesel kalkınma ile ilgili tematik olarak seçilmiş üniversitelerle konuştuğumuzda ise onlar da güzel projeler ürettiklerini dile getiriyorlar."

“Nitelikli proje, nitelikli yayın, nitelikli akademisyen, nitelikli ürün.”
Ar-Ge harcamalarında ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Başkan Muzaffer Şeker “Bu çok güzel bir gelişme. Ancak bu harcamaların yerinde kullanılması çok önemli. Şu an üniversite-sanayi iş birliğinde, sanayinin kendisinin de teşvik edeceği yeni projelere geçildi ki bu iş birlikleri kâğıt üzerinde kalmasın. Projelerimizi ciddiye almak zorundayız. Proje çöplüğüne dönmüş kurumlar, kimsenin işine yaramıyor. Ülkeyi geliştirecek olan nitelikli proje, nitelikli yayın, nitelikli akademisyen ve nitelikli üründür.” diye konuştu.

Günümüzde bazı mesleklerin ölmeye yüz tuttuğuna, bazı köklü bölümlerin ise dağıldığına işaret eden Başkan Şeker “Bazı planlama hatalarından ders almak gerekiyor. Türkiye yükseköğretiminin kanseri, ek ders ücretidir ve bunun kalkması gerekiyor. Bu sistem sağlıklı müfredatın oluşturulmasını engelliyor.” değerlendirmesinde bulundu. 

“Tematik alan belirleyen Rektörümüzü tebrik ediyorum.”
Dünyanın gidişatına ve teknolojik gelişimine uygun program ve öncelikli ilerleme alanı belirleyen üniversitelerin daha başarılı olacağının altını çizen TÜBA Başkanı Şeker “Rektörümüz de araştırma üniversitesi hedeflerini ifade ederek 7 tematik alan belirlediklerini söyledi. Kendilerini tebrik ediyorum. Öncelikli alan belirleyen üniversitelerin mesafe alacağına inanıyorum.” dedi.

Çeşitli konularda atılması gereken adımlar konusunda önerilerin de yer aldığı açılış dersinde, bilim ve teknoloji, eğitim ve akademiye yönelik hedeflerimizin ne olması gerektiği üzerinde durdu. Prof. Şeker konuşmasını TÜBA Üyeleri Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Ord. Prof. Dr. Cahit Arf ile Mevlana Celaleddin Rumi’nin sözleriyle noktaladı.

TÜBA ve Türkiye’nin yükseköğretim faaliyetleri konusunda üniversitelerin türlerine göre akademik birim sayılarından, akademisyenlerin durumuna, üniversitelerin akademik performanslarına kadar pek çok konu hakkında katılımcıları bilgilendiren Prof. Şeker, fen bilimleri alanında bilimsel yayınlarla ilgili ulusal ve uluslararası veriler hakkında da konuştu.

Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e dersin sonunda Samsun Valisi Osman Kaymak ve Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç fidan sertifikası takdim etti.

Törenin sunuş konuşmasını, ev sahibi olarak Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptı. Rektör Bilgiç tüm konuklarını selamlayarak “Üniversitemizin 2019 - 2020 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne hoş geldiniz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu için ilk adımların atıldığı ve kurtuluş meşalesinin yakıldığı Samsun’da, o günün adını taşıyan OMÜ’de yeni akademik yıl açılışını 19 Mayıs’ın 100. yılında birlikte kutlamamız bizleri ziyadesiyle mutlu etti.” dedi.

OMÜ Rektörü Sait Bilgiç: “OMÜ bilgiyi hayata daha fazla katma motivasyonuyla yoluna devam etmektedir.”
OMÜ’nün 44 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Rektör Sait Bilgiç “1975 yılında eğitime, bilime ve gençliğin taşıdığı cevhere gönül vermiş kişilerin büyük emekleri ve katkılarıyla bir fidan olarak hayatına başlayan OMÜ, o günlerden bugünlere gelişerek, hizmet vererek, bilgi, teknoloji ve değer üreterek, projeleri hayata geçirerek, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini her geçen gün hızlandırarak ve bilgiyi hayata daha fazla katma motivasyonuyla yoluna devam etmektedir. Üniversitemizin bugünlere gelmesinde emeği geçen kurucularımıza, yöneticilerimize, akademisyenlerimize, tüm çalışanlarımıza, geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, eğitimin ve bilimin daha ileriye taşınması için canıgönülden destek veren kıymetli bağışçılarımız ile bağışçı ailelerimize şükranlarımızı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Bilim ve teşvik ödülleri, sahiplerine verildi.
Bilim ve teşvik ödüllerinin takdimiyle devam eden törende; toprak bilimi alanında hazırlanan 3 milyon avro bütçeli Erasmus+ Mundus Ortak Yüksek Lisans Projesi'nin [Erasmus Mundus Master in Soil Science (emiSS)] yürütücüsü Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya’ya ödülünü Rektör Sait Bilgiç, Samsun milletvekili Ahmet Demircan ile birlikte verdi.

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in; 2019 TÜBİTAK Teşvik Ödülü sahibi OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas, Hibrit Redüktör Sistemi çalışması ile ISIF 2019’da altın patent ödülü alan OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Yıldızlı ve üç adım atlamada 17 metreyi geçen ilk Türk sporcu, Üç Adım Atlama U-23 Avrupa Şampiyonu ve Türkiye Rekortmeni Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği öğrencisi Necati Er adına Doç. Dr. Özgür Bostancı’ya ödüllerini takdim etmesinin ardından tören sona erdi.