TÜBA Asli Üyesi Prof. Gürsan “Fellow of The RSC” Seçildi

TÜBA Asli Üyesi Prof. Gürsan “Fellow of The RSC” Seçildi

TÜBA Asli Üyesi ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan The Royal Society of Chemistry (RSC) tarafından "Fellow" seçildi.

15 Mart 2018 tarihli The Times Gazetesi’nde 2018 yılı Royal Society of Chemistry’nin üye listesinde isminin diğer seçilen üyelerle birlikte yer almasının gurur verici olduğunu söyleyen Prof. Gürsan, global düzeyde Türkiye’yi temsil edebilecek olmanın kendisi için büyük bir övünç kaynağı olduğunu, artan motivasyon ve sorumluluk bilinci ile çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

RSC’nin 175 yıllık bir geçmişi ve dünya çapında 50.000’den fazla üyesi bulunuyor. Uluslararası platformda kimya alanında önemli katkılar sağlayan saygın bilim insanlarını bir araya getiren RSC topluluğu, kimya alanında yaygın, etkisi yüksek bilimsel çalışmaların sürdürülmesi ve yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Her biri kimya alanına önemli katkılarda bulunmuş üyeler bağımsız hakemler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda RSC tarafından seçildikten sonra, FRSC üyelerine tebliğ edilirken aynı zamanda The Times Gazetesi’nde FRSC üye listesi resmi olarak ilan ediliyor.

Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan kimdir?
1993 yılında Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 1996 yılında yüksek lisans derecesini, 2000 yılında doktora derecesini aynı fakültede Analitik Kimya Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 2000-2003 yılları arasında yardımcı doçent olarak, 2003-2009 yılları arasında doçent olarak Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Analitik Kimya Ana Bilim Dalı’nda çalıştı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2006 yılında Fen Bilimleri Kimya alanında “TÜBİTAK Teşvik Ödülü” ve 2015 yılında Sağlık Bilimleri alanında “TÜBİTAK Bilim Ödülü”nün sahibi oldu. Ayrıca, 2017 yılında Asya Bilim Akademileri Birliği'nin (Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) "Bilim ve Mühendislikte Kadın Komitesi"ne (Women in Science and Engineering-WISE) üye seçildi.

Prof. Gürsan’ın ilaç, enzim ve nükleik asitlere dayalı olan elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesi ve çevre, gıda ve sağlık alanında uygulamalarına dönük birçok ulusal ve uluslararası iş birliğine yönelik çalışmaları bulunuyor. Bilimsel araştırmalarını "İlaç-DNA etkileşimleri, aptamer-protein etkileşimleri, kalıtımsal ve bulaşıcı hastalıklara dayalı dizi seçimli nükleik asit hibridizasyonu ve biyobelirteçlerin tayinine yönelik "kullan-at” prensibi ile çalışan yeni nesil biyosensör/ aptasensör teknolojilerinin tekli ve çoklu ölçüme dayalı geliştirilmesi ve uygulamaları" konularında yürüten Prof. Arzum Erdem Gürsan çalışmalarında manyetik partiküller, karbon nanotüpler, grafen ve grafene dayalı nanomalzemeler, nanoçubuklar, nanokablolar, nanopartiküller, dendrimerler, iletken polimerler ve biyopolimerlere dayalı elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesini hedefliyor.

2001 yılında TÜBA tarafından Üstün Yetenekli Genç Bilim İnsanları Ödüllendirme Programı (GEBİP) kapsamında “TÜBA- GEBİP Ödülü”ne layık görülen, 2007 yılında TÜBA Asosye Üyesi ve 2016 yılında TÜBA Asli Üyesi seçilen Prof. Arzum Erdem Gürsan, 2009 yılından bu yana Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Analitik Kimya Ana Bilim Dalı’nda dalında profesör olarak çalışmalarını sürdürüyor.