TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Göle’ye Fransa’dan ‘Onur Nişanı’

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Göle’ye Fransa’dan ‘Onur Nişanı’

TÜBA Asli Üyesi olan ve Paris’teki Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales’de (EHESS) 15 yıldır araştırma yöneticisi olarak görev yapan Prof. Dr. Nilüfer Göle, Fransa Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'nca ‘Legion d'Honneur Nişanı’na layık görüldü.

Prof. Göle’nin araştırma alanları arasında İslâm, kamusal alan, toplumsal cinsiyet, sekülarizm ve çoklu moderniteler yer alıyor. Tüm bunlarla birlikte Avrupa'da İslâm ve kamusal alan ile alternatif modernlikler üzerine yaptığı araştırmaların bilime katkıları nedeniyle ödüle layık görülen Göle'ye nişanı, dünyanın önde gelen sosyologlarından ve aynı zamanda hocası olan Prof. Dr. Alain Touraine taktı. Göle, ödülle medeniyetler arası ve kültürler arası tercümanlık olarak nitelenebilecek çalışmalarının onurlandırıldığını belirtti ve "Bu ödül devletlerarası katkım için verilmedi. Sadece akademik araştırmalarım için verildi" dedi. Ünlü sosyolog, bugüne kadar yapmaya çalıştığı işin başkaları tarafından görülüyor olmasının da kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti.

Prof.Göle, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) sosyoloji bölümünden 1974’te mezun oldu. Yüksek lisans için ODTÜ Ekonomi Bölümü’ne başlayan Nilüfer Göle, yüksek lisansını Paris 1 Üniversitesi’nde, sosyoloji doktorasını Ecole des Hautes Etudes et en Sciences Sociale´de aldı. Maison des Sciences de l´Homme´da yardımcı doçent, Ecole Superieur de Commerce de Paris´te öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1986-2001 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan, 2001’den bu yana çalışmalarına doktora tezini aldığı EHESS’te devam eden Prof. Dr. Göle, 2012 yılında da TÜBA Asli Üyesi seçildi.

Légion d’Honneur, 1802’de Napoléon Bonaparte tarafından oluşturulmuş bir Fransız nişanı. Fransa tarafından verilen en prestijli nişan sayılan Légion d’Honneur beş sınıfa ayrılıyor: Grand-Croix (Büyük Haç), Grand-Officier (Büyük-Subay), Commandeur (Komutan), Officier (Subay) ve Chevalier (Şövalye).