TÜBA 55. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

TÜBA 55. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

TÜBA 55. Genel Kurulu, Akademi üyelerinin katılımıyla 29 Haziran 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısında yapılan oylama sonucu; Prof. Dr. Arif Hepbaşlı Akademi’ye Asli Üye seçildi.

The Green Park Ankara’da düzenlenen Genel Kurul, Akademi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in konuşmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından göreve layık görülmüş olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Şeker “Akademi'nin ortaya koymuş olduğu iradenin de gerçekleşmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etti, bu konu önemliydi. Çünkü yapılmış olan bir seçim ve bu seçimin sonucunda ortaya çıkan bir irade vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda sağ olsunlar iradeyi gösterdiler. İnşallah biz de layık olmaya, ülkemizin bilim insanlarını kurumsal olarak temsile, uluslararası alanda daha sıkı işbirlikleri ile ulusal anlamda da tüm bilim insanlarını kapsayacak şekilde faaliyet göstermeye gayret edeceğiz.” dedi.

TÜBA Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ayhan Çavdar’ı kaybetmiş olmaktan dolayı üzgün olduğunu dile getiren Prof. Şeker, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İlk kurucu başkanımız Prof. Dr. Ayhan Çavdar Hoca'mızı 28 Haziran günü ebedi istirahatgâhına yolcu ettik. Dönemin şartları içerisinde Amerika’da eğitim görmüş ve Türkiye’de pediatrik hematolojinin gelişmesine ciddi katkıları olan Hoca'mızın bizim açımızdan en önemli yanı TÜBA'nın kurucusu olması ve TÜBA başkanlığını yürütmüş olmasıdır. Kendileri bu anlamda bizim için çok değerli, çok kıymetli... Ruhu şad olsun. Mekanı cennet olsun…”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Kaliteyi tüm birimlerimizde daha öncelikli kılmak zorundayız.”
Türkiye Bilimler Akademisi olarak Türkiye'yi daha müreffeh bir seviyeye çekmek üzere yapılması gerekenleri ilgili paydaş kuruluşlarla iş birliği içerisinde ve bilim ahlakı çerçevesinde yapacaklarını ifade ede Prof. şeker: "Aynı zamanda ilişkilerimizi her geçen gün geliştirerek çalışmalarımızın uluslararası ayağını da şekillendirmek durumundayız. Yurt dışındaki Türk diasporasının temsilcilerini kurumumuza kazandırarak kendilerinden Türkiye Bilimler Akademisi olarak istifade etme ve ülkenin öncelikli projelerine desteklerini artırmak üzere TÜBİTAK ve YÖK ile diğer ilgili bakanlıkların birimleriyle ortaklaşa projeler yürütmek planlarımız içerisinde. Bu konuda ortaya koyulan geçmişteki çalışmalara teşekkür ediyorum. Emeği geçen tüm hocalarımızı kutluyorum. Desteklerinin devamını istirham ediyorum. Ülkemiz bir geçiş noktasında ve acımasız bir rekabetin ortasında, elimizde insan kaynağımızın üreteceği milli, yerli her türlü ürünün daha nitelikli hale getirilmesi için yapılması gerekenler dışında çok fazla bir sermayemiz de yok. Bu anlamda insan gücümüzün daha nitelikli hale getirilmesi ve onların daha verimli hale getirilmesi konusunda el birliğiyle çalışacağız.

Bu konuların dışında bugün Şeref Üyemiz Prof. Dr. Emin Kansu Hoca “Türkiye’de Bilim, Bilimsel Araştırmalar ve Geleceği” konferansıyla Türkiye’nin son dönemde girdiği sıkıntılı sürecin altını çiziyor. Bilimsel çalışmalarımızda sayısal bir artış var ama kalitede sorunlarımız var. Kaliteyi tüm birimlerimizde daha öncelikli kılmak zorundayız. TÜBA’da bilim insanlarımızın çalışmaları bu alandaki kalite odaklı ürünlere destek vermek durumunda. Bu noktada son dönemde zafiyet olduğunu belirtmek isterim. TÜBİTAK ve YÖK’ün bu anlamda bilimsel çalışmaların yayımlanması süreçlerinde ortaya çıkan sıkıntıları önlemeye yönelik aldıkları tedbirler var. Can-ı gönülden destekliyor, teşekkür ediyoruz, bu hepimizin onuru ve saygınlığı için gerekli olan bir süreç. Bu konudan taviz vermememiz gerekiyor.”

Konuşmasının sonunda TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Hakkı Alma’nın da rektörlüğünü yürüttüğü Iğdır Üniversitesi’nin desteğiyle, 4-5 Temmuz tarihlerinde Akademi Asli Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer’in yürütücülüğünde “Enerji Depolama Teknolojileri Çalıştayı ve Paneli” gerçekleştirileceğini hatırlatan Prof. Şeker, bu önemli enerji toplantısında Türkiye’nin uluslararası alandaki enerji politikasının ve bu politikanın gereğinin yanı sıra, yapılması gerekenlerin de masaya yatırılmış olacağını vurguladı.

Prof. Şeker’in konuşmasının ardından TÜBA Eski Başkanı ve Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 54. Genel Kurul’dan bu yana gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Akademi’ye Yeni Asli Üye: Prof. Dr. Arif Hepbaşlı
Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı Genel Kurul’da yapılan oylama sonucunda Akademi’ye Asli Üye seçildi. Prof. Hepbaşlı’nın çalışmaları; enerji, ekserji, eksergoekonomik ve eksergoçevresel yöntemlerinin analizi ve uygulaması ve güneş enerjisi destekli sistemlerinin performans değerlendirmesi üzerinde yoğunlaşıyor. Aynı zamanda ise; enerji verimliliği ve yönetim sistemi, araçlarda enerji tasarrufu, binalarda güneş enerjisi kullanması, güneş enerjisi santralinin tasarımı ve termodinamik analizi, binalarda enerji verimliliğinin sağlanması, jeotermal ısı pompaları ve uygulamaları, yapılarda enerji kullanımının çevresel etkilerinin değerlendirilmesi ve ayrıca kömürlü kazan kullanma kılavuzu gibi ülkemiz için yararlı olabilecek uygulamaya dönük çalışmaları bulunuyor.

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu’dan konferans
Şubat 2019’da hayata gözlerini kapayan Akademi Şeref Üyesi, ünlü tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’a veda konferansı veren Prof. Emecen’in ardından Prof. Kansu “Türkiye’de Bilim, Bilimsel Araştırmalar ve Geleceği” üzerine konuştu. Konferanslar Akademi üyeleri tarafından ilgiyle takip edildi.

Konferansların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı İlknur İnam ile Uzmanlar Eda Ünal ve Mesut Koçak Akademi üyelerine “Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi” konusunda bilgilendirme sunumu yaptılar. Prof. Şeker konuşmacılara, TÜBA tararfından yayımlanan Türk-İslam Bilim Kültür Mirası eserlerinden armağan etti.

Genel Kurul basına kapalı olarak devam etti.