TÜBA-3. Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İş Birliği Yaz Okulu Gerçekleştirildi

TÜBA-3. Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İş Birliği Yaz Okulu Gerçekleştirildi

TÜBA tarafından, Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği (TDUBAB) “Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İş Birliği” Yaz Okulu 22-26 Temmuz 2019’da TÜBA-Rabi Medrese’de gerçekleştirildi.

Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle gerçekleştirilen ve beş gün sürecek olan programa Azerbaycan’dan 5, Bosna Hersek, Moğolistan, Makedonya, Kırgızistan ve Kazakistan’dan 3, Özbekistan ve Türkiye’den 2, Pakistan, Karadağ ve Ürdün’den 1 olmak üzere 11 ülkeden toplam 27 genç bilim insanı katıldı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Yaz Okulu’muzun üçüncüsünü yapmaktan ve gördüğü ilgiden büyük bir memnuniyet duyuyoruz.”
TÜBA’nın Dünya bilim akademileri toplumunun en aktif ve değerli üyelerinden biri olarak Türkiye’nin bilim politikalarına yön veren bir bilim akademisi olma vizyonuna sahip olduğunu ifade ettiği konuşmasında Prof. Şeker, Türk Dünyası Ulusal Bilimler Akademileri Birliği’nin 24 Kasım 2014 tarihinde Bakü'de yapılan Eğitim Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda Uluslararası Türk Akademisi'nin girişimi üzerine 2015 yılında kurulduğunu vurguladı.

TÜBA’nın Yaz Okulu’nu toplamda üçüncü kez, İstanbul’da ikinci kez düzenlediğini söyleyen Prof. Dr. Muzaffer Şeker sözlerini şu şekilde sürdürdü “İlk Yaz Okulu’muzu 2017’de yine İstanbul’da düzenlemiş bu tarihi atmosferde beş gün süren bir programa Çin-Uygur Bölgesi’nden Kosova’ya 10 ülkeden 27 bilim insanını ağırlamıştık. Oldukça ses getiren programımızın ikincisini 2018’de Türk Dünyasının Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu’da gerçekleştirmiş; Pakistan’dan Arnavutluk’a 13 ülkeden 29 genç bilim insanına eğitim almasını sağlamıştık. Süleymaniye’de bulunan ve 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından inşa edilen “Rabi Medrese”de Yaz Okulu’muzun üçüncüsünü yapmaktan ve gördüğü ilgiden büyük bir memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

“Yaz Okulu eğitimleri uluslararası alanda tanınmış akademisyenler tarafından verildi.”
Yaz Okulu’yla Türk ve akraba topluluklarının yaşadığı kardeş, komşu ve yakın ülkelerin bu alanda çalışan bilim insanları ile profesyonellerin gelişimi yanında aralarındaki ilişkilerin ve iş birliğinin geliştirilmesine katkının amaçlandığının altını çizen Prof. Şeker “Beş gün süresince “diplomasi ve Türk dış politikası, uluslararası hukuk düzeninin temelleri, teknoloji, kalkınma ve çevre alanlarında iş birliği, bilim diplomasisi ve uluslararası bilimsel iş birliği, anlaşmazlıkların dostane çözümü, uluslararası kuruluşlar ve iş birliği gibi başlıkların yanı sıra bölgesel sorunlar ele alındı. Tüm bu eğitimler TÜBA üyelerinin de yer aldığı uluslararası alanda tanınmış akademisyenler tarafından gerçekleştirildi. Hem kamu hem de özel sektördeki genç uzmanlar, lisansüstü öğrenciler ve özellikle sosyal bilimler alanında birikime sahip genç akademisyenler için tasarladığımız program; kurslar ve İstanbul'daki çeşitli kuruluşlara ziyaretleri de içerdi.” dedi.

TÜBA Asli Üyesi ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’in "Diplomacy: Basic Concepts and Historical Development" dersiyle başlayan program TÜBA Asosye Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bilgin’in International Security Cooperation dersiyle devam etti.

Açılışın ardından Prof. Şeker ve TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı ziyaret etti.

Programın ikinci günü; TÜBA Asosye Üyesi ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut “History of Economic Cooperation: A Global Perspective” ve TÜBA Asosye Üyesi ve İbn Haldun Üniversitesi Prof. Dr. Ekrem Tatoğlu “International Economic Cooperation and Regional Integration” başlıklı derslerinin ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever “Forms of Diplomatic Cooperation”, TÜBA GEBİP Üyesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk ise “Turkish Foreign Policy and Grand Strategy” hakkında ders verdi.

Programın üçüncü günü; TÜBA Asli Üyesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Öniş’in “International Organizations and International Cooperation” dersinin ardından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer “International Law: Basic Concepts and Historical Development”la öğrencilerle interaktif bir ders gerçekleştirdi.

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan “Science Diplomacy and International Cooperation in Higher Education”la, Prof. Dr. Birol Akgün ise “Cultural Diplomacy and Civil Society Associations” ile programın son derslerini verdiler.

26 Temmuz günü sona eren eğitimin ardından öğrencilerle sonuç ve değerlendirme toplantısı düzenleyen TÜBA tarafından, eğitim alan katılımcılara sertifikaları takdim edildi.