TEKNOFEST2020 Gerçekleştirildi

TEKNOFEST2020 Gerçekleştirildi

TÜBA’nın da paydaşları arasında yer aldığı Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) 2020, 24-27 Eylül 2020 tarihinde Gaziantep’te gerçekleştirildi.

İlk yıl 4 bin 333 takım, ikinci yıl 17 bin 773 takımın yarıştığı festivale TEKNOFEST2020  kapsamında diğer yıllara oranla çok daha fazla katılım oldu. 81 il ve 84 ülkeden başvuruların geldiği festivalde yer almak için 20 bin 197 takım ve 100 binin üzerinde genç başvurdu. Yarışmalar, seminer, söyleşi ve hava şovlarının yapıldığı, yerli-milli ürünlerin sergilendiği festivalin coşkusu sosyal medya hesaplarından canlı yayınlarla milyonlara ulaştırıldı. Festival pandemi nedeniyle ziyaretçilere kapalı yapıldı.

24 Eylül günü paydaş kurumların yöneticilerinin de katıldığı kortej yürüyüşü ve ardından festivalin açılışıyla başlayan program; Türk Yıldızları ve Solotürk, Atak Helikopteri, Red Bull, Jandarma ve EGM-SGK’nın göz kamaştıran selamlama uçuşlarıyla devam etti. Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları kentin semalarında gösteri uçuşu yaptı. Türk Yıldızları, gökyüzüne dumanla ay ve yıldız çizerek Türk bayrağını resmetti. Birbirinden farklı hareketlerin sergilendiği uçuşlar vatandaşların beğenisini topladı.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen organizasyonların tamamlanması ve dereceye giren takımlara ödüllerinin takdim edilmesinin ardından Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve diğer protokol üyeleri, organizasyonda görev alanlarla fuar alanında buluştu.

Festival boyunca düzenlenen; İnsansız Su Altı Sistemleri, İnsanlık Yararına Teknoloji, Çevre ve Enerji Teknolojileri, Eğitim Teknolojileri, Akıllı Ulaşım, Tarım Teknolojileri, İnovasyon, Helikopter Tasarım, Jet Motor Tasarım, Araba Tasarım, Sürü İHA Simülasyon ve Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarının kazananlarına ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.

30 ilde deneyap atölyelerinin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üretmek isteyen herkese aradığı fırsatı sunduk.” derken “Teknolojinin hızına yetişmek artık bir tercih değil, mecburiyet halini almıştır. Geleceğin ürünlerinin Türk Malı damgası ile üretileceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı. “Bütün mesele azmetmek. Bizim gençliğimiz bunları yapar ve yapacaktır. Her şeyin ideal olduğunu da söyleyecek durumda değiliz, ama destek olmakta da kararlıyız. Eksikler varsa tamamlarız, hatalar varsa düzeltiriz, engeller varsa kaldırırız. Yeter ki siz mücadele etmekten, gayret göstermekten vazgeçmeyin. Bu dünyada herkese yer var, yeter ki hayal edin, çok çalışın ve azminizi asla kaybetmeyin. Şairin dediği gibi: Hep denedin, hep yenildin. Olsun yine dene, yine yenil, daha iyi yenil.” dedi. Yarışmada dereceye giren gençleri ziyaret ederek, yapılan projelerine imza atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapay zekadan siber güvenliğe kadar her alanda çığır açacak yeniliklerin TEKNOFEST'te tohumlanacağını, filiz bulacağını, kök ve boy salacağını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, TEKNOFEST 2020’de dereceye giren öğrencilerle bir araya geldi. Kurulan stantları ziyaret eden Bakan Varank’a TEKNOFEST 2020’de TÜBA’yı temsil eden TÜBA Asli Üyesi ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da eşlik etti. Varank, dereceye giren öğrencilerle sohbet etti, projelerini inceledi, bazı öğrencilerin talebi üzerine projelere imza attı, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise TEKNOFEST’in pandemi nedeniyle izleyicisiz gerçekleştirilmesine rağmen heyecanından ve enerjisinden hiçbir şey kaybetmediğini söyledi. TEKNOFEST’in “Milli Teknoloji Hamlesi” sloganının tam karşılığını verdiğini ifade eden Şeker “TEKNOFEST boyunca gerçekleştirilen yarışmalar aslında tam da milli teknolojimizin gelecekteki başarılarının ve güzel gelişmelerinin habercisi. Bu öncü faaliyetler önümüzdeki dönemde atılacak milli teknolojik adımların da güvencesi niteliğinde. On binlerce genç yarıştı ve aslında emeğini, fikrini ortaya koyma cesareti gösteren tüm bilim insanı adaylarımızın hepsinin birinci olduğunu düşünüyorum ve hepsiyle gurur duyuyorum. TEKNOFEST’in paydaşları arasında yer almak ve bilim meraklısı gençlerimizin yarının bilim politikalarını, bilim stratejisini yönlendiriyor olacaklarını bilmek ülkemizin bekasına dair umudumuzu büyütüyor, inancımızı besliyor. Başlangıcından bu yana her yıl kapsamını inanılmaz boyutta geliştiren TEKNOFEST, kısa zaman içinde özellikle gençlerin tutkuyla yarıştığı bir festival haline geldi. Bu da bize gelecek yıllarda küresel bir organizasyon olmaması için hiçbir engelinin olmadığını gösteriyor. Görünen o ki TEKNOFEST henüz hayal bile edemediğimiz ama gerçek olacak noktalara ulaşacak.” dedi.

Yarışmalarda derece alan takımlar:

  • Savaşan İHA Yarışması “Sabit Kanat Kategorisi”  birincisi İstanbul Teknik Üniversitesinden “İTUNOM” ve “Döner Kanat Kategorisi” birincisi Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezinden “Tayyare Fatihleri”
  • Model Uydu Yarışması birincisi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden “GRİZU-263”
  • Uçan Araba Tasarım Yarışması “Serbest Kategori” Türkiye birincisi Bahçeşehir Koleji Eskişehir Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesinden “DrDır10”, “İleri Kategori” birincisi Bahçeşehir Üniversitesinden “TOYGUN”
  • Roket Yarışması “Alçak irtifa Kategorisi” birincisi Mehmet Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesinden “Çargah Roket Takımı”, “Yüksek İrtifa Kategorisi” birincisi Pamukkale Üniversitesinden “Hazar Roket Takımı”  
  • TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Yarışması “Sabit Kanat Kategorisi” birincisi “Sepuluh November Institute Technology”, “Döner Kanat Kategorisi” birincisi Konya Teknik Üniversitesinden “RACLAB”
  • İnsansız Su Altı Yarışması “Temel Kategori”  birincisi Bahçeşehir Koleji Nakkaştepe 50. Yıl Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesinden “Cosmos Gravity”
  • Robotik İnsansız Otonom Kara Araçları Geliştirme Yarışması “Öğrenci ve Bağımsız Katılımcılar Kategorisi” birincisi “İTÜ Racing”, “Küçük Ölçekli İşletmeciler Kategorisi” birincisi “Polonom Teknoloji Sanayi ve Ticaret AŞ”
  • TÜBİTAK Efficiency Challenge Yarışması “Elektromobil Kategorisi” birincisi Çukurova Üniversitesinden “Elektromobil”, “Hidromobil Kategorisi” birincisi Yıldız Teknik Üniversitesinden “AESK”
  • Mini Jet Radyal Kompresörü Tasarım Yarışması birincisi Necmettin Erbakan Üniversitesinden “Max Thrust”
  • İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF Büyük Ödülü“Aviyonik Bilgisayar Mimarisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ"
  • Üniversite Öğrencileri Araştırma ve Proje Yarışmasında da “Akıllı Şehirler ve Ulaşım", “Bilgi ve İletişim Teknolojileri", “Eğitim", “Enerji ve Çevre", “Gıda ve Tarım“, "Makina İmalatı ve Otomotiv“, “Sağlık", “Savunma, Uzay ve Havacılık", “Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik" kategorilerinde derece alan öğrencilere ödülleri verildi.