MEMTEK 2019 Sempozyumu

MEMTEK 2019 Sempozyumu

6. MEMTEK Uluslararası Membran Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in de katılımıyla 18-20 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.

Sempozyum’un açılışı; TÜBA Asosye Üyesi ve Prof. Dr. Dincer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEM-TEK) Müdürü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Lütfi Akça, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve 65. Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı olan Veysel Eroğlu'nun konuşmalarıyla yapıldı.

İTÜ tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen olan Uluslararası MEMTEK 2019 Sempozyumu 20 Kasım’a kadar devam etti. Sempozyumun ilk gününde İTÜ’de eğitim gören ve MEM-TEK görev alan 10 farklı ülkeden öğrenci Dünya’da yaşanan su sorunlarına ilişkin görüşlerini kendi ana dilleriyle katılımcılar ile paylaştı. Türkiye’de arıtma ve atık su sistemlerinde yerli ve milli çözümler ön plana çıkarken, konuya ilişkin dünya örnekleri tartışıldı. Ayrıca, Sempozyumun son günü ise İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Dr. Dinçer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi’nde düzenlenen programda MEMTEK’in 10 yılı kutlandı.

İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, aynı zamanda 44. Dönem İmar ve İskân Bakanı olan Prof. Dr. Ahmet Samsunlu’nun yanı sıra Sempozyum’da TÜBA Asli Üyesi, İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra ulusal ve uluslararası pek çok bilim insanı yer aldı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Yerli çözümler ekonomiye katkı sağlıyor.”
Akademik anlamda bu alanlarda çalışan birisi olarak MEM-TEK’i ve faaliyetlerini yakından takip ettiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bugüne kadar 150 Ar-Ge projesi gibi ciddi bir rakama ulaşıldı. Daha da artacaktır. Arıtma ve atık su konuşumda önemli ve ciddi işler yaparak yerli ve milli çözümleriyle ekonomimize katkı sağlıyor.” diye konuştu.

Sempozyum’da emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya’da 2,5 milyar insan temiz suya ve içme suyuna erişemiyor. Bunun yanı sıra iklim değişikliği de çok ciddi bir tehdit unsuru. Sıcaklık artarken yağış rejimleri değişiyor. Bazen 1 aylık yağışın 24 saat içinde toprağa düştüğünü görebiliyoruz. Bu küresel anlamda bir tehdit. Ülkemizde iklim değişikliğinden etkilenmemek için çeşitli önlemler almalı ve projeler geliştirmeye devam etmelidir.”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Membran teknolojileri bu problemlere çözüm ortağı olarak ciddi katkılar sunuyor.”
Konuşmasına Rektör Prof. Karaca ile yurt içi ve yurt dışından gelen bilim insanlarını selamlayarak başlayan TÜBA Başkanı Prof. Şeker, membran teknolojilerin son yılların multi disipliner çalışma alanı olduğunu ifade etti. Suyun hayatın her alanında hatta hayatın kendisi olarak tüm canlılar için büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Susuz bir hayat düşünülmediği gibi, suyun kalitesi gibi, kaynağından tüketime kadar olan suyun lojistiği de her aşamada insanoğlu için oldukça değerli olduğunu vurgulayan Prof. Şeker “ Doğanın bize bahşettiği nimetleri hoyratça tüketmemize bağlı olarak suyu da azaltmış durumdayız. Suyun torunlarımızın ve dolayısıyla dünyamızın geleceği için korunması, yeniden kullanılması ve ekonomik bir şekilde yeryüzündeki herkese ulaştırılması gerekiyor. Hepimiz biliyoruz ki bu konuda dünyada büyük dengesizlikler söz konusu. Membran teknolojileri bu problemlere çözüm ortağı olarak ciddi katkılar sunuyor. Bilim insanlarının soruların çözümüne dair projeleri çok değerli. Böyle bir çalışmada TÜBA Üyesi arkadaşlarımızın görev alması bizi mutlu ediyor. İTÜ’den Prof. İsmail Koyuncu’yu, ve kendisine destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’yı tebrik ediyorum. Tematik bir alanda özel bir kümelenme gerçekleştirerek oluşturulmuş olan Ulusal Membran Teknolojiler Uygulama Merkezi’nin 10. yıla ulaşmış olması; istikrarlı ve verimli bilimsel çıktılarıyla, katma değeri yüksek olan sorunlara çözüm üretmeye yarayan yayın ve patentleriyle önemli bir bilimsel yapı haline gelmesi ve uluslararası alana yönelik nitelikli insan gücü yetiştirilmesine de destek vermesi gerçek anlamda onur verici.” dedi.

İTÜ Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Membran teknolojileri oldukça önemli bir hale geldi.”
Membran teknolojilerinin gelişimi ile ilgili bilgi veren İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, iklim değişikliğinin önemli bir sorun olduğuna dikkati çekti. Rektör Prof. Dr. Karaca, “Modern dünyanın yerleşik düzeni sebebiyle membran teknolojileri ve bu proje oldukça önemli konuma geldi. Proje kamu ve sanayi desteği ile daha da büyüme potansiyeline sahip bir konumda.” dedi.

MEM-TEK’in hikayesini en iyi bilenlerden biri olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Karaca, “İTÜ, ilk ve enlerin üniversitesi olarak membran teknolojilerinde de ülkemiz adına bu konuya el attı. Şanımıza yakışır bir şekilde Rahmetli Prof. Dr. Dinçer Topacık Hocamızın adını bu merkezde yaşatmaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

MEM-TEK Müdürü Prof. Dr. İsmail Koyuncu: “Ürünlerimiz yurt dışında kullanılıyor.”
Membran teknolojilerinin son 50 yılda teknolojiye paralel olarak gelişim gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ’de 2010 yılında başlanılan çalışmayla hayata geçen MEM-TEK Projesinin ülkemiz için önemli bir rol oynadığını vurguladı. Prof. Dr. Koyuncu şunları söyledi: “İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın ve Devlet Planlama Teşkilatının kararlı tavrıyla dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun desteğiyle hayata geçen MEM-TEK’in amacı arıtma ve atık su sistemlerinde yerli ve milli çözümler geliştirmek, modeller üretmek ve insanlığa hizmet sunmak.”

MEM-TEK 2019 Sempozyumu araştırmacıları, profesyonelleri, mühendisleri, kamu kurum ve kuruluş çalışanlarını ve firmaları bir araya getirdi ve membran üretimi ve membran arıtım teknolojileri üzerine mevcut çalışmalar ışığında gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tuttu. Ayrıca, katılımcıların membran teknolojilerindeki en son gelişmeleri tartışabildiği ve bilgi alışverişinde bulunabildiği bir platform oluştu. Dünya çapında araştırmalar yapan davetli konuşmacılarla gelecekte yapılacak olan membran çalışmaları konuşuldu.

Bu yıl uluslararası katılıma açıldı.
2 yılda bir yapılan Sempozyum’un bir önceki ayağı ulusal bir seviyede icra edilmişti. Bugün ise 5 farklı ülkeden önemli konuşmacıların yer aldığı toplamda 87 sesli ve poster sunumlarının gerçekleştirileceği uluslararası bir Sempozyum’a dönüştü.

Türkiye'de Membran Teknolojilerinin Yolculuğu: MEM-TEK'in Rolü başlıklı panelde ele alındı. Prof. Dr. Bülent Keskinler moderatörlüğünü üstlendiği panele Prof. Dr. Lütfi Akça, Prof. Dr. How Yong NG, Prof. Dr. Volodymyr Tarabara, Prof. Dr. Halil Hasar, Dr. Ercan Çitil ve Yüksek Mühendis Uzi Sezer’in konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Dincer Topacık MEM-TEK 2010 yılında İTÜ bünyesinde kuruldu. MEM-TEK, su ve atıksu arıtımı uygulamalarında membran üretimi, modül geliştirilmesi ve proses iyileştirilmesi konularında Dünya’da önemi araştırma merkezlerinden birisi konumunda. MEM-TEK, membran teknolojisi alanında araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunup, sanayiye destek vermekte ve genç araştırmacıların ve bilim insanlarının yetiştirilmesini sağlıyor. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine paralel olarak MEM-TEK araştırmadan elde edilen bilgilerin paylaşımına da önem veriyor. Bu kapsamda, MEM-TEK tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde sempozyumlar ve çalıştaylar düzenleniyor. MEM-TEK Sempozyumlarının ilk ikisi 2009 ve 2011 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesinde organize edildi. Devamında 2013 yılında Fırat Üniversitesi tarafından Elazığ’da, 2015 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Isparta’da ve 2017 yılında da Gebze Teknik Üniversitesi tarafından İstanbul’da düzenlendi.

Detaylı bilgi için: http://www.mem-tek.org/tr/

 

 

İlgili Fotoğraflar