Kosova Bilim ve Sanat Akademisi 40. Yılını Kutladı

Kosova Bilim ve Sanat Akademisi 40. Yılını Kutladı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 17-18 Aralık tarihlerinde Kosova Bilim ve Sanatlar Akademisi’nin (ASHAK)  Priştine’de düzenlenen 40. yıl kutlamalarına katıldı.

Kosova Bilim ve Sanat Akademisi 40. kuruluş yılı vesilesiyle gerçekleştirilen özel bir törende Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan İsa Mustafa, Meclis Başkanı Kadri Veseli ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ile çok sayıda bakan ve ülke temsilcileri yer aldı.

Akademi Başkanı  Prof. Acar törende yaptığı konuşmada; Türkiye ve Kosova’nın sıkı bağları olan  iki dost ve kardeş ülke olduğunu belirtti. İki akademi arasındaki iş birliği anlaşmasının, iki ülke arasındaki ilişki ve iş birliğinin daha ileriye taşınmasına katkı sağladığının altını çizen Prof. Dr. Acar, Türkiye ve Kosova arasında özellikle eğitim alanında, tecrübe ve birikim paylaşımı, öğrenci ve öğretim görevlisi değişiminin yanında ortak projelerin geliştirilmesi gibi ortak çalışmaların devam ettiğini söyledi ve iş birliğinin geliştirileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Kosova’nın üst düzey yetkilileri ile çok sayıda ülkenin bilimler akademisi başkanlarının yer aldığı törende yaptığı  konuşmasının ardından Kosova Bilim ve Sanat Akademisi Başkanı Hivzi İslami’ye TÜBA’nın hediyesini takdim etti.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ise, ülkenin geçmiş olduğu zorlu süreçlerde Akademi’nin rolünün büyük olduğunu vurguladı ve “Akademisyenlerimiz bilimsel çalışmalarıyla, bağımsızlık yolunun göstergesi olmuştur.” dedi. Başbakan İsa Mustafa da, “Kosova Bilim ve Sanat Akademisi olmasaydı Kosova bugün bağımsız olamazdı. Akademisyenlerimiz sayesinde bugün Avrupa Atlantik yolunda ilerliyoruz. Akademi’nin bir üyesi olarak hükümetin başında bulunmaktan gurur duyuyorum. Bilim ve Sanat Akademisi'ne olan desteğimiz her daim sürecektir.” dedi.  Kosova Bilim ve Sanat Akademisi Başkanı Hivzi İslami ise Akademi’nin zamanında faşist ve zalim bir rejimle mücadele ettiğini ve artık günlük politikanın bir parçası olmayacağını ifade etti.

Başkan Acar, Priştine’deki Yunus Emre Enstitüsü’nü de ziyaret etti.  

İlgili Fotoğraflar