Doç. Dr. Tuncay Zorlu, TÜBA-Akademi Konferansı için Rabi Medrese’deydi

Doç. Dr. Tuncay Zorlu, TÜBA-Akademi Konferansı için Rabi Medrese’deydi

Doç. Dr. Tuncay Zorlu, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen TÜBA-Akademi Konferansları çerçevesinde, TÜBA-Rabi Medrese’de ‘Süleymaniye Medreselerinin Bilim ve Kültür Tarihindeki Yeri’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Zorlu, 26 Mayıs tarihinde gerçekleştirdiği konferansta; medreselerinin Osmanlı eğitim sistemi içerisinde, ilmiye sınıfını yetiştirme, topluma ortak bir kültür kazandırma, eğitim eşitliği sağlama gibi başlıca görevler yüklendiğini belirtti. Osmanlı fetih politikasının bir parçası olarak fethedilen yerlere kimlik kazandırmanın ve devletin dini görüşünü tahkim etmenin de önemli bir aracı olduğunu belirten Doç. Dr. Zorlu, medreselerin ayrıca, dini otoritenin ve ilmiyenin başı olan Şeyhülislam’ı, hukuk ve idari alanda kadı ve kazaskeri, tıp alanında hekimbaşı namzedlerini yetiştiren bir kurum olduğuna dikkatleri çekerek, Süleymaniye Külliyesi içerisindeki eğitim birimlerinin (Cami, Darulkurra, Sıbyan Mektebi, Evvel, Sani, Salis, Rabi Medreseleri, Tıp Medresesi, Daruşşifa, Darulhadis) külliye kavramı çerçevesinde birbirleriyle ne şekilde etkileşim içerisinde olduklarını ele aldı.

Konferansla; Osmanlı döneminin zirve medresesi olan Süleymaniye Medreseleri’nin yetiştirdiği müderris, hekim, kadı, hakim ve şeyhülislam namzetleriyle Osmanlı bilim, eğitim, kültür ve siyasi hayatında oynadığı rol örneklerle ortaya koyuldu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Akademi Konsey Üyeleri, akademisyen, öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan dinleyiciler, konferansın ardından Doç. Dr. Tuncay Zorlu’ya konu hakkında sorularını yönelttiler.

 

İlgili Fotoğraflar