BAS’ın 150. Yıldönümü

BAS’ın 150. Yıldönümü

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, 12 Ekim 2019’da düzenlenen Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin (Bulgarian Academy of Sciences-BAS) 150. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katıldı.

BAS Başkanı Prof. Julian Revalski’nin açılış konuşması ile başlayan kutlamada BAS üyelerinin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinden bilim akademileri temsilcileri ve bilim insanları yer aldı.

BAS Başkanı Prof. Julian Revalski, BAS çatısı altında 2600 bilim adamının çalıştığı 42 enstitü, 8 laboratuvar, yayınevi, kütüphane ve bilim arşivi faaliyet yürüttüğü bilgisini vererek başladığı konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bulgaristan Bilimler Akademisi üyeleri arasındaki toplum ve devlet adamları, bakanlar, başbakanlar sadece ülkemizin kalkınmasını sağlayan kişiler değil, aynı zamanda da Sofya Üniversitesi’nin kurulmasında öncülük etmişlerdir. Bundan dolayı, onların davalarını sürdürmek için elimizden geleni yapmalıyız.” dedi.

Açılışın hemen ardından geçilen öğlen yemeği sonrası Ulusal Kültür Sarayı’nda klasik müzik konseri gerçekleşti. BAS’ın kuruluş yıldönümü programı kapsamında; enstitü ve laboratuvarlarının kapılarını açarak bir dizi etkinlik düzenledi; Ulusal Kültür Sarayı yanında bulunan Aşıklar Köprüsü’nde bir fotoğraf sergisi açıldı, genç bilim insanları ve onları destekleyen projeler ödüllendirildi, yıldönümüne özel gümüş hatıra parası ve posta pulu basıldı, bilimsel konferanslar ve seminerler düzenlendi, BAS’a ait botanik bahçesi ile müzelere ücretsiz giriş sağlandı.