Ayasofya: Tarih ve Vakfa Vefa Paneli ve Anma Etkinlikleri

Ayasofya: Tarih ve Vakfa Vefa Paneli ve Anma Etkinlikleri

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen "Ayasofya: Tarih ve Vakfa Vefa Paneli ve Anma Etkinlikleri" TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in de katılımıyla gerçekleştirildi.

Ayasofya'yı tanıtmak ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'u anmak amacıyla İstanbul'da 23-25 Eylül tarihlerinde bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Ayasofya'yı tanıtmak ve trafik kazasında vefat eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'u anmak amacıyla gerçekleştirilen etkinliğin açılışı 23 Eylül 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binasında yapıldı.

23 Eylül günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binasında açılışı yapılan Program’a; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen ve çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı. Şehrin farklı noktalarında düzenlenen etkinlikler kapsamında "Ayasofya ve Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun" konulu panel gerçekleştirildi. Prof. Dr. Refik Turan'ın başkanlığındaki panelde, Dursun anılırken edilirken Ayasofya'nın tarihi, mimari ve kültürel değeri ele alındı. Panelde Prof. Dr. Mahmut Ak'ın yanı sıra Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Güray Kırpık, Prof. Dr. Feridun Emecen ve Prof. Dr. M. Sabri Küçükaşçı konuşmacı olarak yer aldı.

Programın açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Dursun'un uzun yıllar Türkiye'nin hem akademik hem de kültür hayatı bakımından başarılı çalışmalara imza attığını söyledi. Mahmut Ak, Dursun'un çok sayıda kültür ve sanat faaliyeti düzenlemesinin yanı sıra Ayasofya'nın önemine dair çeşitli çalışmalarda bulunduğunun altını çizdi. İstanbul'un fethinin birçok açıdan olduğu gibi eğitim açısından da bir milat olduğu değerlendirmesinde bulunarak, Ayasofya'nın yanındaki manastır binalarının medrese olarak kullanılmasının da bu açıdan bir gösterge olduğunu anlattı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise Ayasofya'nın tarihi serüvenine işaret ederek şu şekilde devam etti: "Ayasofya bin 500 yıldır ayakta. O zaman, Hristiyanlık için çok mükemmel bir mabet olarak yapıldı. Ondan sonra da hep büyük olarak kaldı. Ayasofya daha açıldığı yıllardan itibaren insanlar ve kültürler arasında bir yarışın odağı olmuş, tarih seyri içerisinde öyle kalmıştır. Tabii İstanbul'a kimlik kazandıran yapılardan biri de olmuştur. Bir İstanbul manzarası görün ki içinde Ayasofya olmasın, böyle bir şey mümkün değildir. İstanbul bir dünya markasıdır. Bu hep böyle olageldi."

Türk Tarih Kurumu tarafından dijital olarak hazırlanan Ayasofya sergisi, Ayasofya, Sultanahmet, Eyüpsultan Meydanları ile Sirkeci Tarihi Tren Garı ve Gülhane Parkı'nda ziyaretçilere açıldı. Geçmişten günümüze Ayasofya'ya da dair pek çok önemli belge ve görselin ziyaretçileriyle buluştuğu sergi, Ayasofya'nın tarihine ışık tuttu. Mehteran gösterisi, tarihi temsiller ve belgesel gösterimlerinin de yapıldığı etkinliklerin tüm ilgililerin katılımına açık şekilde düzenlendi.