ALLEA 2019 Genel Kurul Toplantısı İsviçre'de Gerçekleştirildi

ALLEA 2019 Genel Kurul Toplantısı İsviçre'de Gerçekleştirildi

ALLEA, TÜBA’yı temsilen Akademi Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’in de katılımıyla 8-10 Mayıs 2019’da İsviçre'nin Bern şehrinde kuruluşunun 25. yıldönümünü kutladı ve 20. ALLEA Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. 

Etkinlikler, İsviçre Sanat ve Bilim Akademisi tarafından ev sahipliğinde ve ortaklığında düzenlendi. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılki genel kurulda da ALLEA’nın strateji, yönetişim ve politika konularını görüşmek üzere 50’den fazla üye akademinin temsilcileri bir araya geldi.

ALLEA 25. yıldönümü kutlamaları ise 8 Mayıs 2019 tarihinde Bern Üniversitesi’nde düzenlenen genel kurulun açılışında gerçekleşti. Bern Üniversitesi Rektörü Christian Leumann hoşgeldin konuşmalarını yaparken ve İsviçre Federal Konseyi Üyesi Guy Parmelin ise açılış konuşması yaptı. ALLEA ve İsviçre Sanat ve Bilimler Akademisi Başkanı Antonio Loprieno, akademilerin Avrupa toplumlarındaki rolü üzerine özel bir seminer verdi. Son olarak, Avrupa akademilerinin 25 yıllık iş birliğinin altını çizen ve geleceğe dair yapılacak araştırmaları gösteren yıldönümü konuşmasını ise Avrupa Araştırma ve İnovasyon Genel Müdürü Jean-Eric Paquet yaptı.

Madame de Staël Ödülü Prof. Dr. Mariana Mazzucato’nun
ALLEA açılış konuşmalarını 2019 Avrupa Akademileri Madame de Staël Kültürel Değerler Ödülü töreni izledi. Bu yılın ödülünü, University College London’da (UCL) Yenilik ve Kamu Değeri Ekonomisi Öğretim Üyesi ve UCL İnovasyon ve Kamu Amaçlı Enstitüsü (IIPP) Kurucusu ve Direktörü olan ekonomist Prof. Dr. Mariana Mazzucato aldı. Ödül takdim konuşması Avrupa Araştırma Konseyi Başkanı Jean-Pierre Bourguignon tarafından yapıldı. Ödülü kabul ettikten sonra, Prof. Dr. Mariana Mazzucato “Pazar Regülasyonundan Ortak Pazar Oluşturulmasına: Misyon Odaklı Bir Yaklaşım” başlıklı bir seminer verdi.

2019 ALLEA Bilimsel Sempozyumu: Günümüz Avrupasında Bilim ve Toplum
“Günümüz Avrupasında Bilim ve Toplum” teması altında, 9 Mayıs’ta düzenlenen ALLEA Bilimsel Sempozyumu’nda önde gelen akademisyenler, politika yapıcıları ve sivil toplum temsilcileri, Avrupa biliminin geleceği ve akademilerin toplumun yararına bilgi üretimi ve yayılımı konusunda bir araya geldi. Sempozyum dört oturumda yapıldı.

1.Oturum’da, modern yaşamın birçok yönünün dijitalleşmesi gibi bilimsel değişikliklerin bilim ve toplum arasındaki etkileşimi ve bu etkileşimde yarattıkları zorlukları nasıl etkilediğini inceleyen bilim, toplum ve politika arasındaki karşılıklı etkileşimi tartışıldı. 2. Oturumu Global Young Academy’den 3 uzman yönetti. Bu oturumda ise “Yeniden Aydınlanma? Küresel Dünyada Gerçek, Akıl ve Bilim.” teması altında genç bilim insanlarının bakış açısı konuşuldu. Global Young Academy panelistleri, günümüz toplumundaki aydınlanmanın değerlerini hem güncel dijital dönüşüm açısından hem de gerçek-ötesi olarak adlandırılan dünya bağlamında tartıştılar. 3. Oturum ise “Aya Gidişi Unutma 1969: Büyük Bilimsel Olaylar ve Toplumdaki Rolleri” başlıklı aya gidişin 50. yıldönümü onuruna yapılan interaktif bir oturumdan oluştu. Oturumda, bilim ve insanlık tarihinin en önemli olaylarından biri olan aya gidişi, 50 yıl sonra insanların nasıl hatırladıkları ve bu tür bilimsel atılımların toplumdaki rolü tartışıldı. Son olarak, 4. Oturum’da bilim, toplum ve politika yapıcılar arasındaki yakın etkileşimi ve karşılıklı etkiyi araştıran bir panel tartışması yapıldı.

Bern Şehrinde Bilimsel Tur
Bilimsel sempozyumu Albert Einstein’in görelilik teorisi için ilham aldığı eski evini de içeren Bern şehrinin bilimsel simgelerinin gezildiği bir tur izledi.
Basel'in bilimsel ve kültürel tesisleri

10 Mayıs'ta Basel’deki kültürel ve bilimsel gezi ise Marco Serra, David Chipperfield ve Frank Gehry’nin mimari başyapıtlarından oluşan Novartis kampüsünün eşsiz mimarisini ziyaret ile başladı. Geziye Novartis kampüsü laboratuvarları, Basel’in tarihi merkezinde bir yürüyüş ve İsviçre Tropikal ve Halk Sağlığı Enstitüsü’ne ziyaret ile devam edildi.

ALLEA; 1994 yılında kurulan ALLEA, Avrupa Konseyi bölgesindeki 40’tan fazla ülkede yaklaşık 60 akademiyi bir araya getiriyor. ALLEA üyesi akademiler bilime ilgi duyan topluluklar, düşünce kuruluşları ve araştırma yürüten kurumlar olarak çalışır. Bunlar doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimlerin tüm alanlarında bilimsel araştırmanın öncüsü olan, kendi kendini idare eden topluluklardır. Böylelikle ALLEA entelektüel mükemmeliyet, tecrübe ve uzmanlık bakımından benzeri olmayan bir insan kaynağına erişim sağlar.

İlgili Fotoğraflar