6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi

6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ve TÜBA standının da yer aldığı “6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi” 8 Mayıs 2018 tarihinde günü Bilkent Otel’de gerçekleştirildi.

“6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi" kapsamında belirlenen dört farklı kategoriden ilki olan; Olgun Aşama Sıralamasında 1. İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2. ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 3. Bilkent Üniversitesi Cyberpark Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi. İkinci kategori Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Sıralamasında 1. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2. İstanbul Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 3. Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Üçüncü kategori Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Sıralamasında 1. İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2. İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 3. Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Dördüncü kategori En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Sıralamasında ise 1. Batı Akdeniz Teknokenti Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2. Cumhuriyet Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 3. Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi ödül alan teknoloji geliştirme bölgeleri oldu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik ve Müsteşarı Dr. Veysel Yayan, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ile Akademi Üyelerinin de bulunduğu Zirve’nin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yılın ilk 3 ayında 8 teknoloji geliştirme bölgesinin kuruluşunun ilanıyla rekora imza attıklarını belirterek, "81 ilin tamamında teknoloji geliştirme bölgesi kurmayı amaçlıyoruz." dedi.

Türkiye'de, teknoloji geliştirme bölgesi sayısının 77'ye ulaştığına dikkati çeken Özlü, bu bölgelerin 56'sının faal olduğunu, 21'inin ise yapımının devam ettiğini söyledi. 81 ilin tamamında teknoloji geliştirme bölgesi kurmayı amaçladıklarının altını çizen Özlü, "Yılın ilk 3 ayında, 8 teknoloji geliştirme bölgesinin kuruluşunu ilan ederek, yeni bir rekora imza attık. Mevcut teknoloji geliştirme bölgelerimizde, 5 bin firma faaliyet gösteriyor. Teknoparklarımızda 47 bin 500 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor. Bugüne kadar 28 bin proje tamamlanırken, 8 bin 500 proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Teknoparklarımızda üretilen projelerden 3,4 milyar dolar ihracat geliri elde edilmiştir." diye konuştu.

Özlü, Türk sanayisine sıçrama yaptırmayı hedeflediklerini ifade ederek, Türkiye'yi teknoloji üssü yapacak, ülkeyi bilim merkezi konumuna yükseltecek her türlü yatırıma devam ettiklerini anlattı.

Türkiye'nin sanayi devrimine giden yolda, teknoloji geliştirme bölgelerinin katalizör vazifesi gördüğünü kaydeden Özlü, söz konusu bölgelerin misyonunun çok önemli olduğunu belirtti. Bütün sektörlerin teknoloji yörüngesinde hayat bulduğunu ve beslendiğini dile getiren Özlü, üretimin ve ihracatın kapılarını açacak yegâne anahtarın, yüksek teknoloji olduğuna işaret etti. Özlü, bu sebeple de dijital dünya, robotlar ve yapay zekânın çok iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Faruk Özlü ve Prof. Acar ödül töreninin ardından TÜBA’nın da yayınları ve çalışmalarının da yer aldığı stantlarını gezdi, çalışmalar hakkında bilgi aldı.