2021 ISC 2. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

2021 ISC 2. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

International Science Council (ISC) 2. Genel Kurulu TÜBA’nın katılımıyla 11-15 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi.

Programın ilk gün gündeminde; ISC üyelerinin belirlediği/öneride bulunduğu başlıklar çerçevesinde bilgilendirme faaliyeti ve üye forumu yer alırken. İkinci gün yine sadece üyelerin yer alacağı Genel Kurul açılışının ardından yıllık düzenlenen çalışmalar üyelere aktarıldı ve genel kurul üyeleri tarafından sorular cevaplandı. ISC Yönetim Kurulu Seçim Komitesi’nin raporu okunarak adayların kısa tanıtımı yapıldı. Ardından ise önümüzdeki yılın eylem planı görüşüldü. Herkese açık şekilde planlanan Program’ın üçüncü gününde; “COVID-19 Senaryoları Sonuç Projesi: Sistemin var olan yapısının ve küresel iş birliğinin geliştirilmesinin önemi, küresel acil durumların uzun vadeli sonuçları” sunularak ardından ISC kullanıcılarının soru ve cevaplarını da içeren panel düzenledi. Genel Kurulun devamında ise ISC Ödülleri açıklandı. 14 Ekim günü Yönetim Kurulu çalışmaları için farklı pozisyonlardaki görevlilerin oylamasının yanı sıra kurul üyeliliği seçimleri de yapıldı.

2. ISC Genel Kurulunda ISC Üyeleri, bu Genel Kurulunun sonunda ISC başkanlığını devralacak olan Peter Gluckman'ın katılımıyla 4 Yönetim Kurulu Üyesini ve 10 Olağan Üyesini seçtiler. Motoko Kotani, 2024'te yapılacak bir sonraki Genel Kurul'da Başkanlığı üstlenecek "Seçilmiş Başkan" olmaya hak kazandı. Anne Husebekk "Bilimde Özgürlük ve Sorumluluk" alanında Başkan Yardımcısı, Salim Abdool Karim "Sosyal Yardım ve Katılımdan" sorumlu Başkan Yardımcısı ve Sawako Shirahase ise Konseyin "Finanstan" sorumlu Başkan Yardımcısı olarak seçildi.

TÜBA Asli Üyesi ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet N. Yurdusev'in Seçim Komitesi’nin ön eleme süreçleri sonunda aday olduğu “ISC Yönetim Kurulunun Olağan Üyeleri” şu şekilde kesinleşti; Karina Batthyany; Françoise Baylis; Geoffrey Boulton; Melodi Burkins; Mei Hung Chiu; Pamela Matson; Helena Nader; Walter Oyawa; Maria Paradiso; Martin Visbeck.

ISC; 2018 yılında ICSU ve ISSC organizasyonlarının birleşimi ile kuruldu. 40’ın üzerinde uluslararası bilimsel çatı kuruluşu ve 140’un üzerinde ulusal ve bölgesel akademiyi bünyesinde barındırıyor.