TÜBA’dan “Fuat Sezgin Ödülleri”

TÜBA’dan “Fuat Sezgin Ödülleri”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilen 2019 yılında, TÜBA tarafından merhum Akademi Şeref Üyesi Fuat Sezgin adına ihdas edilen ödül programına başvuru için son gün 31 Mayıs.

30 Haziran 2018’de vefat eden dünyaca ünlü İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına bilim tarihi ve ilgili alanlardaki bilim insanlarını ve bilimsel çalışmaları teşvik ve takdir amacıyla ihdas edilen Ödülleri kazananlar, hakem ve komite değerlendirmelerinden sonra Akademi Konseyi tarafından belirlenecek.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “TÜBA Şeref Üyemiz olan merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin; zekâsı, çalışma azmi, kişiliği ve bilim tarihindeki üstün başarılı çalışmaları ile benzerine zor rastlanır eşsiz bir bilim insanıdır. Onun neredeyse tamamını çalışarak ve üreterek geçirdiği hayatı boyunca ortaya koyduğu eserler dünya bilim tarihinde yeni bir çığır açtı; Batı’nın üzerini örterek kendisine mal ettiği İslam medeniyetinin zengin bilimsel mirasını gün ışığına çıkardı. Böylece, İslam dünyasının bilimsel gelişme için ihtiyaç duyduğu özgüven ve motivasyona da önemli bir katkı sağladı. Fuat Hoca, 1960 askeri darbesi sonrasında bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdüremeyip Almanya’ya gitmesine ve çalışmalarını orada sürdürmesine rağmen, ülkemize ve milletimize olan bağlılığı ve İstanbul’da İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, Müzesi ve Kütüphanesi’nin kurulmasındaki çaba ve katkıları yanında beş ciltlik “İslam’da Bilim Teknik” başlıklı eserinin Türkçe çevirisini telif ve yayın haklarını TÜBA’ya vermesi ile örnek bir tutum sergilemiştir. Burada, hayatının son yıllarını Türkiye’de geçirmek isteyen Hoca’nın zengin, özel kütüphanesinin ülkemize getirilmesi konusunda Alman makamlarının çıkardığı güçlüğün, bilimsel değişime karşı olumsuz bir hareket olduğunu belirtmek isterim.”

TÜBA Fuat Sezgin Ödülleri’ne başvuru ve aday gösterme süreci 31 Mayıs 2019’a kadar devam edecek.
Bilimsel başarıları ve başarılı bilim insanlarını onurlandırmak ve teşvik etmek, Türkiye’nin ulusal bilimler akademisi olan TÜBA’nın önemli görevleri arasında olduğunu vurgulayan Prof. Acar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bunun yanı sıra, bilim tarihi ve ilgili alanlardaki bilim insanlarının ve bilimsel çalışmaların takdir ve teşvik edilmesinin de önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede, Sayın Cumhurbaşkanımızca merhum Şeref Üyemiz anısına “Fuat Sezgin Yılı” ilan edilen 2019’da “TÜBA-Fuat Sezgin Ödülleri” programını başlatmaya karar verdik. Bu Ödül Programı kapsamında “bilim tarihi ve İslâm bilim tarihi ile ilgili alanlarda”; üstün başarılı genç bilim insanlarını, yayımlanmış telif ve çeviri vb. eserleri, eserleri ya da çalışmaları ile önemli katkı sunan kişi ve kurumları ödüllendirmeyi, takdir etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

TÜBA Fuat Sezgin Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü için; adayın araştırma önerisinin bilim tarihi/İslâm bilim tarihi veya ilgili bir alanda olması ve TÜBA-GEBİP (Genç Bilim İnsanı Programı) esaslarındaki yeterlilikleri sağlaması gerekiyor. Eser Ödülü için; bilim tarihi/İslâm bilim tarihi veya ilgili bir alana katkı sunan telif, çeviri veya diğer işlenme türlerinde yayımlanmış ve aranan şartları taşıyan eserler değerlendirilecek. TÜBA Fuat Sezgin Özel Ödülü’ne ise, bilim tarihi/İslâm bilim tarihi veya ilgili bir alana çalışma ve eserleri ile katkıda bulunan kişi veya kuruluşlar başvurabiliyor veya aday gösterilebiliyor.

2019 TÜBA Fuat Sezgin Ödülleri’ne başvuru ve aday gösterme süreci, 31 Mayıs 2019’a kadar devam edecek. Başvuruların hakemler ve ödül komitelerince değerlendirilmesinin ardından Akademi Konseyi'nce belirlenecek olan kazananlar Akademi ağ sayfasından kamuoyuna açıklanacak. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek TÜBA Ödülleri Töreni’nde sahiplerine tevdi edilecek olan berat ve plaketin yanı sıra; Fuat Sezgin Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü, Fuat Sezgin Eser Ödülü ve kişisel olarak verilecek olan Fuat Sezgin Özel Ödülü’nü alanlara Akademi Konseyi’nin belirleyeceği miktarda parasal ödül verilecek.

Detaylı bilgi için tıklayınız