Doç. Dr. Ayata’dan “Beyin Hasarı Depolarizasyonları” Başlıklı “Akademi Ödülü Konferansı”

Doç. Dr. Ayata’dan “Beyin Hasarı Depolarizasyonları” Başlıklı “Akademi Ödülü Konferansı”

2017 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü’nün sahibi Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Ayata, “Beyin Hasarı Depolarizasyonları” konulu Akademi Ödülü Konferansı’nı 11 Aralık Pazartesi günü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı’nda gerçekleştirdi.

Konferansın açılış konuşmalarını; Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜSEB Başkanı ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Hayrunisa Bolay Belen yaptı. Konferansa Akademi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, TÜBA Konsey Üyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Cenk Ayata, iki saati aşan konferansında; beyin hasarı depolarizasyonları, beyin cerrahisi, nöroloji, nörolojik yoğun bakım ve nörobilim alanlarında konuştu. Ayata, sunduğu bakış açısı sayesinde klinikte karşılaşılan vakalar karşısında daha kolay açıklama bulanabileceğini ifade etti. Hazırladığı görsel sunumla birlikte konuşmasını sürdüren Ayata, zaman zaman konuşması esnasında ve konferansın sonunda kendisine iletilen soruları cevapladı.

Prof. Acar Akademi Ödülü’nün titiz bir değerlendirme sonucunda sahiplerini bulduğunu dile getirerek başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü “Cenk Hoca bu yıl üçüncüsünü verdiğimiz Akademi Ödülleri kapsamında sağlık ve yaşam bilimleri alanında ödül alan ilk Türk bilim insanı, bu bakımdan da kendisini özellikle tebrik etmek isterim. TÜBA bütün bilim alanlarını kapsayan ülkemizin ulusal bilimler akademisi. Dünyadaki muadilleri gibi Akademimizin en önemli işlevlerinden bir tanesi, üstün başarılı bilim insanlarını ve onların yüksek başarılarını teşvik etmek ve ödüllendirmektir. Bu kapsamda özellikle genç bilim insanı arkadaşlarımızın daha iyi takip ettiklerini düşündüğümüz Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) Programı’mızla 40 yaşını aşmayan bilim insanlarına ödül veriyoruz. Nevi şahsına münhasır, müstesna bir ödül; parasal desteği, bir beratı ve üç yıl boyunca Akademi üyemizin danışmanlığı altında ve bir projeye bağlı olarak adaylarımıza bilimsel akademik, rehberlik danışmanlık hizmeti de sunuluyor. Ayrıca; gerek üç yıl ve ardından bu üç yılı takip eden beş yıl süresince bilim insanlarımızın ulusal ve uluslararası düzeydeki önemli etkinliklere katılımlarını da mali destek sağlıyoruz. Türkçenin bilim ve eğitim dili olarak yaygınlaştırılması ve geliştirilmesinin ülkemizde hayati bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) Ödülleri Programı’nı yürütüyoruz. ” dedi.

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri’nin 2015 yılında başlatıldığını dile getiren Acar, ilk yılları olmasına rağmen gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını ifade etti. Ödüllerin Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınmasının ise önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Acar, Akademi çalışmalarının TÜBA üyesi olan ve olmayan bilim insanlarının katkıları ve çalışma grupları marifetiyle yürütüldüğünün altını çizdi ve Akademi faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

TÜBA Başkanı Prof. Acar, TÜBA üyeleri ile birlikte Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy’u da ziyaret ederek Akademi yayınlarından armağan etti. Prof. Demirsoy ise kendi eserlerini Akademi Başkanı’na hediye etti.