English
 
Çalışma Grupları
Bilim ve Eğitim Çalışma Grubu Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Kanser Çalışma Grubu Kök Hücre Çalışma Grubu
Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu
Tarih: 07 NİSAN 2015  Okunma Sayısı: 25404

Kanser, çeşitli sebeplerle hücre genetik materyalinin değişerek anormalleşmesi ve bu anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak yayılması olarak tanımlanmaktadır.

Kanserin sigara, sentetik kimyasallar, su ve hava kirlilikleri, yanma ürünleri, güneş ışığı, iyonize radyasyon ve daha pek çok sebebi olmakla beraber; araştırmalar gıdalardan kaynaklanan kanserojen maddelerin, kanser oluşumunda esas etkenlerden biri olduğunu gösteriyor. Bu oluşumların gıdada bulunma seviyesi yanında, bunlara maruz kalan bireylerin beslenme şekli ve gıda tüketim alışkanlıkları da önemli rol oynamaktadır.

TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu, gıda ve beslenmenin kanser oluşumuna etkisinden yola çıkarak; toplumun gıda ve beslenme hakkında en doğru bilgiye ulaşmasını, bu anlamda bilinç oluşturmaya yönelik nitelikli insan gücü sağlanmasını, konu hakkında ulusal ve uluslararası üniversiteler ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde, etkin bilimsel araştırma projelerinin hazırlanmasının teşvik edilmesini, obezite, diyabet, damar sertliğinin de içinde bulunduğu metabolik hastalıklar ile ilgili çalıştaylar yapmayı, gıda ve dengeli beslenme üzerine sempozyum, konferans vb. düzenlemeyi, bu alanda bilimin kullanılmasını yaygınlaştırmayı ve beslenme eğitimleri vermeyi hedeflemektedir.

TÜBA- Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyeleri

 

  • Prof. Dr. Kazım Şahin               Yürütücü / TÜBA Asli Üyesi / Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü
  • Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar      Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü
  • Prof. Dr. Ali Aydın                      İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Gıda/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
  • Prof. Dr. H. Tanju Besler             Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı
  • Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu  Denizhan Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı
  • Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu       İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
  • Prof. Dr. İrfan Erol                       Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü
  • Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
  • Prof. Dr. Fatih Gültekin                TÜBA Asli Üyesi / Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı / Tıp Fakültesi Dekanı
  • Prof. Dr. Tarkan Karakan              Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı
  • Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur      TÜBA Asli Üyesi / TÜSEB Başkanı
  • Prof. Dr. Hasan Yetim                  Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı
TÜBA - TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ Piyade Sokak No: 27,
06690 Çankaya - ANKARA
(312) 442 29 03 (pbx)
(312) 442 72 36 | 442 23 58 | 442 64 91
Bizden haber almak için e-posta adresinizi giriniz. Gönder
© 2013 TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ. Her hakkı saklıdır.